wat ik lees en recent las.

 

 

Een pagina met niets dan boeken en verwijzingen naar boekbesprekingen. Wat ik lees , wat ik recent las , en helemaal onderaan wat ik plan te lezen.

 boeken die ik momenteel lees :

 

 top

  en de boeken die ik recent las …

 

Stefaan Van der Stichel, Zo werkt aandacht, opvallen, kijken en zoeken in een wereld vol afleiding, Mavenpublishing, 2016. Een boekje dat handelt over de neurowetenschap achter aandacht. Waarom merken we iets op en iets anders niet. Een vervelend boekje. Heel veel voorbeelden, maar je kan er niks mee doen. Als je echt de wetenschap wil kennen achter aandacht dan zijn er ongetwijfeld betere boeken te vinden.

Yuval Noah Harari, Sapiens, Een kleine geschiedenis van de mensheid, 2016. Een bestseller. Aanbevolen door Bill Gates, Barack Obama en Mark Zuckerberg. Het thema heeft niet echt met BeterAnders vandoen. Maar lezen en bijleren over eender welk thema moedigen we ook in onze opleidingen heel fel aan. Uit de achterflap: “In Sapiens neemt de auteur ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In zin aanstekelijk relaas laat Harrari ons kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens”. Het boek staat al even in de New York Times bestsellers lijst.

Gelezen! In één grote ruk uitgelezen.  Magnifiek boek. Een mens vraagt zich af waar een medemens al die kennis haalt én dan nog eens zo simpel en spannend kan beschrijven in een samenhangend werk. Een kleine geschiedenis van de mensheid is wat de titel zegt. Vooral de overgang naar de agrarische revolutie en de complete omdraai die Harari daaraan geeft kan dienen als symbool voor het boek. Het was niet de mens die de tarwe domesticeerde, het was de tarwe die de mens voor eeuwig en altijd aan zich bond. Net zoals vele andere auteurs die ik de laatste paar jaren las, is ook Harari overigens verpletterend voor de uitbuitende manier waarop de mens omging én omgaat met dieren. Ik schrijf geen verdere review omdat het thema toch wel wat verder van BeterAnders afligt.

 Chris Bailey, The Productivity Project, accomplish more by managing your time, attention, and energy. 2016. Een redelijk nieuw boekje, met een titel die op zich maar een uit de zovelen is. Maar het woordje ‘project’ in de titel deed me toch even naar de inhoudstabel kijken. En die spoort me aaan het boek te lezen. Chris Bailey is een erg jonge mens die een jaar van zijn leven spendeerde aan het uitproberen van elke mogelijke productiviteitstheorie die hij kon vinden of bedenken. En daarover doet hij rapport. Misschien leert hij ons enkele evidence based technieken, zo denk ik dan maar.

Gelezen! De moeite waard. Soms wat pedant geschreven, maar alles is flink onderbouwd. Hetzij vanuit eigen ervaring, hetzij vanuit de vele interviews met auteurs die over deelaspecten van het onderwerp schreven. Als basis: tijd, energie én aandacht zijn belangrijk als iets wil begrijpen. En vaak teruggrijpend op deze basis heel vele voorbeelden en van daaruit praktische tips.

Kim Scott, Radical Candor, Be a Kick-Ass Boss Without Losing Your Humanity, 2017. Een boek dat ik leerde kennen via een TED talk. En waarover ik vele goede recensies las. Kim Scott werkte voor alle groten der aarde (Google, Apple, ..) en heeft zelf enkele bedrijven. Uit het verkoopspraatje op Amazon : “Radical Candor is a simple idea: to be a good boss, you have to Care Personally at the same time that you Challenge Directly. When you challenge without caring it’s obnoxious aggression; when you care without challenging it’s ruinous empathy. When you do neither it’s manipulative insincerity. This simple framework can help you build better relationships at work, and fulfill your three key responsibilities as a leader: creating a culture of feedback (praise and criticism), building a cohesive team, and achieving results you’re all proud of.”
Verschillende auteurs waar ik op BeterAnders wel eens naar verwijs bevelen het boek aan (Daniel Pink, Sheryl Sandberg, Gretchen Rubin).

Gelezen! De reviews kloppen! Een echt goed boek. Het basisidee: zorg voor een goede relatie met elk van je medewerkers en binnen die relatie zeg je hen steeds, dadelijk en zonder omwegen waar het op staat. Je doet er hen, jezelf en je onderneming een plezier mee. Je vindt hier een uitgebreide boekbespreking. (nvdr: sedert 16 augustus is het boek ook in het Nederlands te verkrijgen)

Barbara Oakley, Mindshift, 2017. Dit boek toont ons hoe we onze nog niet gekende talenten kunnen vinden om ze te om te gebruiken in onze zelfontwikkeling. Iedereen, onafgezien van zijn achtergrond heeft heel veel nog niet ontwikkelde talenten. Maar we zijn er ons daar niet altijd van bewust. Volg dus niet alleen je passies, verbreed ze en volg zo allerlei nieuwe wegen. Ik las al eerder werk van Oakley en keek uit naar dit al wat langer aangekondigde boek.

Gelezen! Oakley kennen we van haar prachtig en erg inspirerend boek ‘A mind for numbers’. Oakley is ook mede auteur van een van de meest succesvolle cursussen op Coursera. Het is niet de eerste de beste dus. Ik bestelde het boek dan ook al op Amazon eer het zelfs maar verschenen was. En viel me dat tegen! Oakley wil blijkbaar graag verder teren op haar eerder succes. Maar veel eer krijgt ze van mij voor Mindshift niet. Ze doet het werk van Carol Dweck, Mindset, dunnetjes over. Ze plakt en kleeft er wel wat zaken uit haar specifieke domein aan vast, maar echt vernieuwend is dat allemaal niet. Een tegenvaller voor mij dus. Hetgeen iet betekent dat ik haar eerdere boek niet langer aanbeveel, integendeel!

Sobaca, Achieve More with Pareto’s Law, 2010. IF YOU ONLY KNEW WHAT YOU COULD ACHIEVE… Zo start het verkoopspraatje op Amazon. En dat gaat inderdaad wel op voor de wet van Pareto. Als je ze eenmaal kent, zal je dikwijls denken, waarom kende ik ze niet eerder! Ik lees het boekje omdat het erg kort is en ik het misschien nadien kan aanbevelen voor hen die een korte kennismaking met deze geweldige lifehack methode wensen.

Gelezen! Een heel kort boekje (35 pagina’s. Ideaal voor degene die snel en met wat leuke voorbeelden de 80/20 regel of de wet van Pareto wil begrijpen. OP zich niks wereldschokkends, dit boekje. In tegenstelling tot de wet van Pareto zelf. De 80/20 regel kennen en gebruiken is waarschijnlijk een van dé methodes om iets te bereiken met de beperkte tijd die we nu eenmaal hebben. Heel erg aanbevolen voor iemand met weinig tijd die de wet van Pareto wil kennen.

Steve Chandler, Time warrior, How to defeat procrastination, people-pleasing, self-doubt, over-commitment, broken promises and chaos (2011). In 101 hoofdstukken belooft het boek mij te brengen van een ordinaire lineaire tijdsbeleving naar de gouden inzichten van Chandlers niet lineaire visie op tijd. Multitasking, leven naar de klok, zullen voorgoed verdwijnen. Wow. dat is nogal wat. Ik zal het boek lezen en er hierover berichten.

Gelezen! Tja. Wat hierover te schrijven? Een zeer leesbaar boek. Practisch, maar geeft ook inzichten. Ik hield er maar enkele bruikbare zaken aan over, maar dat is nog meer dan vele andere boeken die ik las. Ik zal er geen langere bespreking aan geven. Maar ik beveel het boek toch wel aan.

Robin Sharma,The Saint ,The Surfer And The CEO, 2003. UIt de achterflap: Soms kom je een boek tegen dat de kracht en de wijsheid heeft om het beste in jezelf aan te spreken zodat je het wonder waartoe jij in staat bent, te bereiken. En de achterflap gaat verder : Een onvergetelijke gids van Robin Sharma. De levenslessen eruit veranderden al miljoenen mensenlevens. Je zal in het boek leren hoe jij je maximaal kan ontplooien.

Gelezen!  Deinend op het succes van “De monnik die zijn Ferrari verkocht” schreef Sharma nog enkele andere boekjes. Ze gaan allemaal verder op hetzelfde thema, maar worden spirutueler en vager per boek. Ik las ondertussen ook ‘Wie zal er sterven als jij sterft’. Dat ging nog enigszins. Maar “the saint, teh surfer and the ceo” is er way over. Ik kreeg het boek zelfs niet helemaal gelezen. Sorry, Sharma, hoe indrukwekkend je eerste boek, hoe flauwer de anderen. Maar het kan ook aan mij liggen natuurlijk. Ik beveel wel absoluut “the monk who sold his ferrari” aan, maar de rest, neen hoor, laat gerust op je boekenplank liggen.

Jared Diamond, De erfenis, wat we kunnen leren van traditionele samenlevingen, 2013. Ik schrijf over van de achterflap. Diamond houdt onze moderne samenleving een spiegel voor. Jared Diane betoogt dat de geschiedenis van de mensheid ons veel kan leren. Hij toont hoe oude tradities en gebruiken oplossingen kunnen bieden voor alledaagse zaken en actuele vraagstukken – van de opvoeding van onze kinderen en de zorg voor onze ouderen tot de wijze waarop staten hun conflicten beslechten. ik lees het boek ook als een tegengif voor het depressieve vorige werk van Diamond, ondergang, waarom zijn sommige beschavingen verdwenen en hoe kan de onze haar ondergang voorkomen?

Gelezen! Het minst goede boek in de vierdelige reeks. Het is wat herhaling, er komen geen nieuwe fundamentele inzichten. Ik zal er geen verdere review over schijven maar noteer hier toch enkele gedachten erover. Diamond vertrekt van het idee dat de geschiedenis van de mens ons veel kan leren. Oude tradities en gebruiken kunnen gebruikt worden om alledaagse zaken en actuele vraagstukken op te lossen. Wat kunnen we leren van traditionele culturen? Diamond bespreekt de manier waarop mensen hun territorium afbakenen, over oorlog en vrede. Een derde deel behandelt de manier waarop traditionele beschavingen omgaan met jong en oud. Een vierde deel over reacties op gevaar. Het hoofdstukje over ‘constructieve paranoia’ is erg goed gevonden en inspirerend. Tenslotte een deel over religie, taal en gezondheid. De enorme voordelen van tweetaligheid, een evolutie van de religie (knap geschreven, hoewel ik de visie en beschrijving van Bertrand Russell eerder zou aanbevelen om als overzicht te lezen). Een slothoofdstuk behandelt een aantal zogenaamde beschavingsziekten (diabetes, hoge bloeddruk..). Voor degene met wat extra tijd, zeker eens lezen. Maar er zijn betere boeken.

Robert Maurer, De Kunst van Kaizen: hoe je grote veranderingen tot stand brengt door kleine stapjes te zetten richting je doel. uit de achterflap : in de ‘Kunst van Kaizen’ beschrijft Maurer heel stimulerend wat Kaizen is: de kunst van het tot stand brengen van grote veranderingen door hele kleine stapjes te nemen in de richting van je doel. Stapjes, die je helpen om de angst en tegenzin waarmee verandering nou eenmaal altijd gepaard gaat te omzeilen, en stapjes die je heel geleidelijk helpen bouwen aan een beter leven voor jezelf.
Ik beluisterde het boek vrager al. We verwerkten het idee ook in ons eigen boek en ook in onze opleiding komt het aan bod. Ik herbeluister het nog een keer. Omdat ik me herinnerde dat het lezen op zich al gewoon veel energie geeft om zaken aan te pakken.

 Gelezen! Of beter gezegd, herlezen, want ik las het boek al een keer en schreef er ook een review over. Er is geen enkele reden om dit waardevolle boek niet eens regelmatig te herlezen. Hoewel de kerngedachte erin heel simpel is. Kaizen betekent niet meer dan elke dag een klein beetje beter doen dan gisteren. Met kleine stapjes vooruit. Door kleine stapjes te zetten moet je je geest minder overtuigen tot ‘verandering’. En elke dag een klein stapje betekent heel erg voor na een jaar, of na een leven.

Christopher Vogler, Using Myth to power your story, audiobook, 2003. Het verslag in een audioboek van een workshop. Je leert erin hoe je mythen en sprookjes kunt gebruiken dom uw verhaal meer body en power te geven. De spreker is een natuurlijk verhaalverteller en een geestige waarnemer van het leven. Of u nu een draaiboek, een roman, een toneelstuk, een computerspelletje, een poppenshow maakt of gewoon een vermelding in uw dagboek maakt, uw verhaal zal rijker zijn, het zal meer mensen beroeren en het zal meer betekenis en diepte hebben. Dat las ik op de achterflap

Gelezen! Een boek dat helemaal uit de toon van BeterAnders valt, het gaat eigenlijk vooral over de structuur van filmscenarios. Maar die Vogler is zo’n amusante en interessante evrteller, dat het boek toch geen seconde verveelde. Eigenlijk las ik het omdat ik nu al even zoek achter dat mysterieuze ‘verhalen vertellen die verbinden’ verhaal dat men tegenwoordig koppelt aan grote leiders. Daarbij hielp het boek me niet. Maar in de algemene context die we op BeterAnders sterk promoten (levensang leren en je zaag scherpen om jezelf ale kansen in het leven te geven) was het wel zinvol. Ik heb ervan genoten. Als jij ook wil weten hoe je de held en de slechterik en d ementor allemaal een plaatsje in jouw verhaal kan geven, luister an vooral ook even naar Christopher Vogler.

Robin Sharma, The monk who sold his Ferrari, 2009 epub. Een boek dat ik vroeger al een keer was en dat ik nu opnieuw gelezen heb. Het houdt het midden tussen een fictie een non-fictie verhaal. het boek verhaalt een beetje de eigen geschiedenis van de schrijver en vertelt het verhaal van een druk bezette westerse advocaat die na een hartaanval al zijn spullen verkoopt, de wereld rondreist, en eindelijk hoog in de bergen bij Tibetaanse monniken terechtkomt.

Gelezen! In tweede lezing nog mooier dan in de eerste lezing.Robin Sharma verstaat de kunst als geen ander om een mooi verhaal te vertellen.hij vertrekt vanuit een wat bizar verhaaltje om zeven topics te verklaren. ze zijn als levenslessen maar hebben een heel sterke band met het thema van BeterAnders, effectiviteit en efficiëntie. draagt zorg voor je geest, vertrek altijd van heldere doelen, zorg voor een voortdurende verbetering van jezelf en van hetgeen je doet, zelfcontrole en zelfdiscipline zijn belangrijk, beheer je meest waardevolle goed (de Tijd) en dan nog een tweetal resthoofdstukken die wat meer in de flowerpower tijd thuishoren: het uiteindelijke doel van je leven en het geheim van een levenslang geluk. Sharma gebruikt het verhaal en heel veel metaforen om een aantal lessen over effectief en efficiënt werken te duiden. Ik maakte heel veel notities en zal deze een van de volgende dagen verwerken tot een review. Maar ik kan nu al zeggen dat ik heel goed begrijp dat dit boek lange tijd in de top van vele boeken lijstjes heeft gestaan. Ik raad het boek aan iedereen aan.

Jared Diamond, Ondergang. het derde werk uit de reeks van 4. Een pil van 700 bladzijden. Diamond onderzoekt erin hoe vroegere beschavingen konden ten onder gaan, en wat wij daaruit kunnen leren. Het obligate verhaal van Paaseiland natuurlijk, maar ook over Polynesiers, Maya’s en Vikingen. En meer recent de oeverloos dramatische evolutie van landen als Rwanda en Haiti. Ik vrees voor een deprimerend boek

Gelezen! Inderdaad een deprimerend boek, hoewel de auteur dat zelf niet wil gezegd hebben en met een optimistische noot eindigt. Maar het staat niet in verhouding. 700 bladzijden triestigheid versus 2 pagina’s optimisme. Die verhouding loopt scheef. Jared Diamond behandelt in dit lijvige werk de vraag: Waarom zijn sommige beschavingen verdwenen en hoe kan de onze haar ondergang voorkomen? Ik wist absoluut niet hoeveel er al uitgestorven is sedert de mens deze planeet bewoont. Het Paaseiland en de Mayo’s als gekende voorbeelden, maar Diamond gaat veel verder. Hij bekijkt elk van die voorbeelden vanuit een globaal perspectief. Steeds dezelfde vijf oorzaken komen terug in elk van de verhalen. Het boek is absoluut aan te raden. Maar je hebt er wat tijd voor nodig. Ik bereid een langere boekbespreking voor. Maar omdat ik ondertussen aan het vierde deel van Diamond (De erfenis) startte, neem ik er nog een weekje tijd voor.

Gary Keller Jay Papasan, The ONE Thing: The Surprisingly Simple Truth Behind Extraordinary Results 2013. Een boek dat in vele top-lijstjes verscheen de laatste tijd, en dat ik verscheidene keren in referenties tegenkwam. Robin Shaorma schreef ook al iets degelijks: hou je bezig met dat ene ding wat het meest waarde bijbrengt in je leven. Uit de Engelse introductie : “People are using this simple, powerful concept to focus on what matters most in their personal and work lives. Companies are helping their employees be more productive with study groups, training, and coaching. Sales teams are boosting sales. Churches are conducting classes and recommending for their members. By focusing their energy on one thing at a time people are living more rewarding lives by building their careers, strengthening their finances, losing weight and getting in shape, deepening their faith, and nurturing stronger marriages and personal relationships.” Heel breed dus, vanuit dat ene ding. Ik zal erover verslag uitbrengen.
Ik lees dit in epub. Maar omdat ik tegenwoordig wat meer dan een ding op mijn bord heb liggen, zal het dus wat langer duren.

Gelezen! Een erg goed en rijk boek dat Keller schreef. Met vele voorbeelden, ondersteunende tekeningen en een schat aan quotes. Daarvoor alleen al zou je het boek eens moeten doornemen. Je bent wel even bezig met lezen. Het is soms wat langdradig geschreven met te lang uitgesponnen voorbeelden. Maar als je het hele repertoire omtrent effectief en efficiënt werken eens behandeld zien worden, dan is The One Thing van Gary Keller een zeer goede keuze. Het is ondertussen ook in het Nederlands vertaald. We schreven er een eerder lange bespreking over. je vind deze hier.

 Jared Diamond, Zwaarden, Paarden En Ziektekiemen. De ongelijkheid in de wereld verklaard. 2005  Een alternatieve ondertitel luidt: waarom Aziatische en Europese volken de wereld domineren. Het tweede boek van Diamond in zijn vierdelige serie. Diamond toont in Zwaarden, paarden en ziektekiemen aan dat bij dit proces niet raciale, maar geografische verschillen doorslaggevend waren. Volgens Diamond hebben de ontwikkelde delen van de wereld hun positie uiteindelijk niet aan zichzelf, maar aan een speling der natuur te danken.Het boekt telt ook weer een kleine 500 blz en is in geweldig kleine druk gedrukt. Ik zal er even aan lezen.

Gelezen! Geen simpele bedoening, zo’n boek van Diamond lezen. Hij kreeg voor dit werk de Pulitzerprijs. Een boek vol met feiten uit de biologie, archeologie, antropologie. Met een wat donkere boodschap over het koloniale verleden van Europa en Azie. De kern van het boek is het antwoord op een vraag van een indiaan uit Papoea Guinea: ‘Hoe komt het dat Eurazië ons overheerste en niet wij hen gingen overheersen?”. Diamonds antwoord van 500 bladzijden in 1 zin samengevat: door een speling van de natuur konden wij in Eurazië sneller dieren en planten domesticeren waardoor wij sneller van jager verzamelaars overgingen naar een meer sedentaire boerenstiel. And that has made all the difference! Uit respect voor dit geweldige boek schreven we een wat langere review. 

 Daniel Goleman, Social Intelligence, 2006 (audioboek engelstalig). Goleman is wereldberoemd door zijn theorieën over emotionele intelligentie. Hij breit daar nu een deel aan vast door zijn inzichten toe te passen op ons sociale leven en op de manier waarop wij met mekaar opgaan. Goleman belooft een grondige toetsing aan de allerlaatste wetenschappelijke inzichten en ook een toets aan de neuroscience. De eerste hoofdstukken die ik achter de rug heb maakten me al duidelijk dat ik het boek wellicht tweemaal zal moeten lezen. De review zal dan ook nog enige tijd op zich laten wachten.

Gelezen! Goleman stelt teleur, en nog niet een klein beetje. Een ongelooflijk langdradig boek. Nochtans was ik fan van Goleman. Wat hij over emotionele intelligentie wist te vertellen was indertijd best vernieuwend. Zelfs nu nog gaan deze begrippen mee. Maar nu breidt hij er een overbodig stuk aan. In ‘social intelligence’ behandelt Goleman zowat elk mogelijk onderdeel van een mensenleven en een menselijk bestaan. Telkens om steeds dezelfde boodschap te geven; door een combinatie van genen en invloed uit onze omgeving reageert iedereen op zijn eigen manier op andere mensen en situaties. Sommigen onder ons doen dat goed, en zij bereiken veel, anderen doen dat allemaal wat minder goed en zij bereiken weinig, of zij raken zelfs dik in de problemen door hun gedrag. Ik beweer niet dat Goleman foute dingen schrijft, maar het is allemaal redelijk vanzelfsprekend. Maar vooral verwijt ik Goleman dat hij niet verder raakt dan getheoretiseer. Ik lees nergens wat praktische tips of adviezen. Ten hoogste stel ik vast dat ik hier en daar wat sociale intelligentie mis. Maar om dat te weten had ik het boek van Goleman niet nodig. Ik schijf er geen verdere review over. Goleman kostte me al ruim voldoende tijd.

 Rosemary Tator en Alesia Latson More Time for You: A Powerful System to Organize Your Work and Get Things Done Paperback , 2010. Van op de achterflap : ‘Als je overwerkt bent, dan heb je geen sympathie nodig, dan heb je een systeem nodig dat je helpt meer zaken gedaan te krijgen in minder tijd.’ en verder ‘Tem je inbox met gemakkelijke en efficiënte opkuis methodes’. In de samenvatting les ik meer over efficiency, de inhoudsopgave doet me vermoeden dat het ook over effectiviteit gaat. Ik lees het en zal er een review aan wijden.

Gelezen! Een wat tegenvallend boek. De auteurs blijven geweldig oppervlakkig. Het idee is goed, maar de uitwerking stelt teleur. Vele van de onderwerpen die wij in onze BeterAnders opleiding behandelen komen aan de orde. Maar, als eerste keer op al deze pagina’s van gelezen boeken, stellen we dan liever voor om ons eigen boek ‘Meer bereiken? Dan doe je het beter anders!’ te lezen. Zeker in combinatie met de uitgewerkte workflow op deze website levert je dat veel meer waarde.
De eerlijkheid gebied me toch ook te zeggen dat de auteurs van ‘More time for you’ op een vijftal momenten echt verbazen. Ik kon enkele pareltjes van goed doordachte uitleg noteren. Dat maakte het voor mij dan toch de moeite waarde om de 254 bladzijden te lezen. Maar ik maak er geen verdere review van.

 

Antoine de Saint Exupéry, De kleine prins, geschreven in  1943. Een sprookjhe voor kinderen dat door volwassenen gelezen werd en wordt. Wereldberoemd en in talloze vormen uitgegeven. Ik lees het in een uitgave van 2005. Antoine de Saint Exupéry verwoordt zijn opvattingen over de natuur, de mens en de menselijke waardigheid. Hij was zelf vliegenier en werd in 1944 door de Duitsers neergeschoten. Hij is beroemd voor zijn ‘kleine prins’ maar ook voor verschillende aforismen.
Het centraal thema in het verhaal is het verlies van kinderlijke onschuld. Volwassenen zijn vergeten hoe het was om een kind te zijn en houden zich bezig met zinloze obsessies. Hierdoor verliezen ze de werkelijkheid uit het oog (“Alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.“). Kinderen voelen zich hierdoor vaak onbegrepen en proberen de wereld om zich heen te begrijpen door het stellen van allerlei vragen die volwassenen belachelijk vinden. Ook vergeten volwassenen vaak de waarde van dingen: sommige dingen lijken vanzelfsprekend terwijl ze stuk voor stuk uniek zijn.

Gelezen! Een klein dun boekje dat je even meepakt in je eigen kind zijn. Monkelend geeft de Saint Exupéry in de woorden van de kleine prins wat maatschappijkritiek. Helemaal niet zwaar. Mooie taal, perfect leesbaar. Eigenlijk een prachtig sprookje. Mocht je eens wat tijd over hebben, lees het ook eens. Het is leuk.

Hans Crampe en Luc de Muynck, Black Belt, lean in zorg en welzijn, 2017. Hans Crampe is ondertussen in Vlaanderen een autoriteit als het op lean in de zorg aankomt. In dit boek beloven de auteurs de vertaling van de vele lean theorieën naar de praktijk in de zorg te maken. Als ik het echt goed lees en probeer toe te passen zou ik zelfs een certificaat Black belt kunnen verwerven. Lean als verbeteraar van processen heeft veel te maken met de insteek van BeterAnders. Ik zal het boek dan ook met veel interesse lezen en er hier uitgebreid verslag over uitbrengen.

Gelezen! Een aanrader! ik ben heel erg fan. Vele raakvlakken met onze eigen methodiek, maar lean gaat meer over processen binnen teams en organisaties. Een helder en vlot leesbaar boek. Toch heel volledig en vol met de oorspronkelijke terminologie die de auterus je zonder dat je het wel beseft mee inprenten. Well done. Je vindt hier een wat langere review.

Jared Diamond, de derde chimpansee, evolutie en toekomst van het dier dat mens heet, het spectrum 2013 (oorspr 1997). Ik schrijf af van de achterflap: Meer dan 98% van onze genen hebben wij gemeen met de chimpansee. Hoe is het te verklaren dat wij in staat zijn om beschavingen, talen, godsdiensten en wetenschappen te ontwikkelen – maar ook om dat in een oogwenk te vernietigen. Dit is het eerste boek van de vier die Diamond schreef. Hij is bioloog, fysioloog en biogeograaf.

Gelezen! Ruim 400 pagina’s die heel vlot lezen en heel makkelijk om je blijvende aandacht vragen. Ik liet er zelfs mijn smartphone even voor aan de kant. Een optimistisch en pessimistisch boek. Met een overweldigende hoeveelheid feiten en kennis beschrijft Diamond hoe we doorheen de evolutie ons onderscheiden van de chimpansee, het dier dat ons in de evolutie het meest nabij is en waarmee we een gemeenschappelijke voorouder hebben. Diamond beschrijft het onderscheid aan de hand van vele aspecten (taal, seks, kunst, landbouw). De verschillen zijn groot en nopen tot enige fierheid aan onze kant. Het laatste deel van het boek gaat dan over onze neiging tot genocide en vernietiging van ons eigen habitat en de dieren rondom ons. Geweldig confronterend en deprimerend.
Ik raad het boek aan iedereen aan. Ik schreef een uitgebreide review. Je leest deze door hier te klikken.

Kristofer Schipper, Lao Zi, Het boek van de Tao en de innerlijke kracht, 2016. Het beroemdste boek onder der Chinese klassieken. Na de Bijbel het meest vertaalde boek ter wereld. In 9X9 stukjes tekst die het midden houden tussen proza en poëzie schreef Lao Zi (Meester Lao) waarschijnlijk zo rond de jaren 400 voor onze jaartelling zijn wijsheden neer. Het boek bestaat uit twee delen: de weg en de innerlijke kracht. Ik lees het in de vertaling van Kristofer Schipper omdat hij elke stukje tekst van het nodige commentaar voorziet. En dat is bij dit soort oude literatuur haast onmisbaar. Ik lees het boek als achtergrond bij een nieuw project dat ik voorbereid. Ik ben benieuwd.

Gelezen! Een absolute klassieker, zo zegt men, maar geweldig moeilijk om te lezen. Ik las gelijktijdig twee vertalingen (Daodejing door Hans van Pinxteren en en Lao Zi door Kristofer Schipper). Deze vertalingen zijn soms zodanig verschillend dat je het niet voor mogelijk houdt. In zijn vertaling geeft Kristofer Schipper voor elk gedicht een bladzijde commentaar en duiding. En dat helpt wel. Schipper is dezelfde vertaler waarvan ik ‘De gesprekken’ van Confucius las. Maar echt makkelijk wordt het toch niet. De interpretatie van de oude Chinese schrijfsels is zodanig breed dat het voor ons westerlingen echt niet eenvoudig wordt. Ik zal in de zomer nog eens herlezen. Ik weet niet of ik het boek aanraad. Het is echt een niche waarin je jezelf onderdompelt. Indien iemand van u zich er toch aan waagt, laat het me weten, ik discussieer er graag eens over. Ik schrijf hiervan geen langere review.

Lewis Caroll, Alice in wonderland, 1865. Nederlandse spaarzaam geïllustreerde editie. Een modern sprookje meer dan een eeuw geleden geschreven door een Engels wiskundige. Het geldt als een klassieke everseller. Ik herlees het nu nog eens omdat ik recent in een boek dat ging over doelstellingen een mooi stukje tekst uit Alice in Wonderland tegenkwam.

(Alice in gesprek met de grijnzende kat)
Zoudt u mij misschien kunnen zeggen welke kant ik uit moet gaan?’
‘Dat hangt er nogal van af waar je heen wilt,’ zei de Kat.
‘Het kan me niet schelen waar ik heen ga,’ zei Alice.
‘Dan geeft het ook niet veel welke kant je uit gaat,’ zei de Kat.
‘Zolang ik ergens terecht kom,’ voegde Alice er ter verduidelijking aan toe.
‘O, je komt zeker wel ergens,’ zei de Kat, ‘als je maar lang genoeg loopt.’

 Gelezen! Wat een dun prachtig boekje. Vol heerlijke nonsens en soms eens wat diepzinniger no nonsens. Honderdvijftig jaar oud, maar toch nog een bruikbaar kindersprookje. Alhoewel, als je het leest aan kinderen in de ‘waarom’ fase, begin je er best niet te snel aan. Lewis schrijft zo dartel en snel, maar vele zinnen zijn zo dwaas dat ze nauwelijks betekenis hebben. Ook als je ernaar zoekt. Ik ben blij dat ik Alice in Wonderland nog eens herlas. Het deed me deugd.
Lees het zeker ook eens als je de kans hebt. Het maakt je voor even terug jong.
En, om nog even terug te gaan naar de reden van mijn herlezen: Alice heeft geen plan en vindt daardoor de juiste weg niet. Velen van ons werken zo, zonder doel en zonder plan, en, ja, inderdaad als je maar lang genoeg druk druk druk doorgaat kom je uiteindelijk toch wel ergens. De vraag is of dat was waar je wilde komen?

Jim Collins, Good to Great, 2004, paperback Nederlands. Waarom sommige bedrijven de sprong naar ‘geweldig’ maken, en andere niet. Zo lees ik in de ondertitel. Good to Great was en is een wereldwijde bestseller. Ik las het vroeger al een keer, maar omdat er in een ander boek dat ik las zoveel naar verwezen werd, las ik het nu nog een keer. Waarom worden sommige bedrijven geweldig en kunnen ze dat jaren volhouden? In een megaonderzoek van honderden fortune 500 bedrijven onderzoeken Collins en zijn equipe deze vraag. En hun antwoord is niet dat deze bedrijven een geweldige en charismatische leider hebben, neen, wel dat al deze bedrijven enkele haast universele factoren voor succes volgden.

Gelezen! Een geweldig boek, elke keer dat ik het lees. Heel vaardig geschreven en het put uit door onderbouwde onderzoeksgegevens. In de paar bedrijven die voldeden aan de zeer strenge selectiecriteria, we spreken hier over Gilette, Abbott, Walgreens, concludeerden de onderzoekers tot enkele systematieken die ze in de controlegroep van deze bedrijven niet terugvonden. In de controlegroep zat steeds een bedrijf in dezelfde productengroep die in dezelfde tijdfsperiode met dus dezelfde kansen het beduidend minder goed deden. De grafiekjes doorheen het ganse boek duiden de verschillen spectaculair aan. We noemen deze systematiek op : de hoogste leider is dienstbaar, we werven de juiste mensen en laten de verkeerde mensen snel afvloeien, ze hebben een gedisciplineerde organisatiecultuur, en vooral, ze werken gestaag en volhoudend door, geen revoluties, wel constant vertrouwend op hun succes. zelfs al zijn de feiten hard en soms meedogenloos.
Peter Drucker, die het boek recenseert, noemt vooral welke hypes door Jim Collins worden onderuit gehaald: de super-CEO, de technologie en de fusies.
Hoewel het boek eigenlijk over management gaat, staat toch ook leiderschap hoog in de aandacht. Ik zag dat in een eerste lezing niet zo, maar Jim Collins behandelt wel degelijk het verband tussen leiderschap en het management van een organisatie. In dit geval van geweldige organisaties die de top zijn in hun gebied. En dat wil toch iets zeggen, denk ik dan.
Een heel lange bibliografie en een hele appendix met nauwkeurige beschrijving van de onderzoeksresultaten sluiten het boek af.

Jim Collins en Morton Hansen, Great by Choice, 2011 Nederlandse pocket. Tien jaar na Good to Great schrijft Collins een nieuw boek. Zelfde methodologie (top bedrijven vergelijken met een gelijkaardig bedrijf in dezelfde tijdsomstandigheden), andere insteek. Niet zozeer het verschil tussen goede en geweldige bedrijven deze keer, wel het verschil tussen bedrijven die in dezelfde moeilijke omstandigheden het al dan niet goed doen. De ondertitel is dan ook: toeval, chaos en onzekerheid, waarom sommige ondernemingen ondanks alles floreren. OP de achterflap lezen we verder: een tegendraads standaardwerk voor iedereen die zijn bedrijf in goede én slechte tijden tot een succes wil maken.

Gelezen! Heel vergelijkbaar met Good to Great. Makkelijk te lezen, staat vol van onderzoeksresultaten en vergelijkingen. Heel systematisch opgebouwd. Heel overtuigend ook. Naar mijn aanvoelen ook meer fundamenteler dan Good to Great.
Nochtans zijn de conclusies andermaal erg simpel en in enkele lijnen samen te vatten: succes is onzekere tijden is een kwestie van discipline (lazen we ook al in good to great), creativiteit en, vooral, een gezonde dosis paranoia. Dat laatste is een erg interessante toevoeging die ik nog in geen ander werk over leiderschap of management las. Wat Collins bedoelt is eigenlijk het continu visualiseren van alles wat er zou kunnen fout gaan en daarmee rekening houden in je beslissingen en keuzes. Als voorbeeld wordt Bill Gates aangehaald die met zijn bedrijf Microsoft enkele keren ondanks de tegenvallende context toch de juistere acties nam, precies omdat Gates steeds fanatiek alles overdacht en op het meest slechte was voorbereid. Mocht Collins met Gates als voorbeeld stoppen, dan zou je het als een toevalstreffer te wijten aan een zeldzaam succesrijke persoonlijkheid kunnen toeschrijven, maar de auteurs geven meerdere voorbeelden. Ik kende dit zoals gezegd niet uit ander werk, tenzij, mogelijks als een equivalent te zien, bij de voorbereiding die topsporters doen op belangrijke wedstrijden. De echte toplui visualiseren zich niet enkel het normale verloop, maar fixeren zich ook op tegenvallende omstandigheden of speciale acties van de tegenstanders en overdenken op voorhand welke eigen acties dan het meest succes zullen geven.
Andermaal wordt de charismatische leider en degene die te snel op technologische vernoemd, niet als motor van succes maar vaak het tegenovergestelde. De charismatische leider die vergat in zijn eigen opvolging te voorzien en daardoor een top onderneming op enkele jaren tijd laat afglijden tot middelmatig of zelfs de ondergang (zie daarover bijvoorbeeld de theorie van Manfred Kets de Vries die daar uitvoerig over schrijft). Of nog, de leider die te snel en te massaal inspeelt op innovaties en daarmee de foute keuze in te grote omvang nam. Ook zo gingen geweldige bedrijven op korte tijd naar de ondergang.
Andermaal knap werk van diene Collins. Echt de moeite om te lezen. Ik las dit in het Nederlands. Je hebt dan maar enkele uren nodig. Collins schrijft eerder gemakkelijk.

Kristofer Schipper, Confucius, De Gesprekken,2014. De beroemdste filosoof van China. Ongeveer 600 jaar voor onze jaartelling. Nog voor Socrates in Griekenland dus! Het confucianisme was als het ware de staatsgodsdienst van China. en is ondanks jarenlange verdrukking nog steeds in de Chinese cultuur ingeworteld. De gesprekken zijn de meest toegankelijk bron van de leer van de grote meester, zo lees ik op de achterflap. Tot nu toe ken ik Confucius enkel van enkele beroemde uitspraken. Ik ben benieuwd of ik zijn volledig oeuvre aankan.

Gelezen! Een hele prestatie vind ik van mezelf. Het boek heeft een uitstekende inleiding van de hand van de vertaler. Hij situeert Confucius (in het chinees Kong Fuzi, de grote meester) in zijn historische context en maakt daardoor vele van de gesprekken beter toegankelijk. De gesprekken zelf zijn allemaal korte stukjes, de meeste maar enkele regels lang. Ze zijn bijna steeds in de vorm van ‘De Meester zei…’ en geven dan een wijsheid of een dialoog weer. Voor ons Westerlingen heel moeilijk toegankelijk omdat wij veel concreter en meer ondubbelzinnig spreken en schrijven. Maar de commentaren van de vertaler helpen daarbij. Op het einde van het boek is er nog een essay waarin de biografie van Confucius, geschreven in 150 voor onze jaartelling, is beschreven. De gesprekken is een moeilijk boek. Ik was aan het boek even bezig, en ik zal het ongetwijfeld nog enkele keren terug vastpakken. Voor iemand die wat extra tijd heeft en zijn horizon wil verruimen naar de Chinese wijsheden in een van de grootste klassiekers aller tijden, die zal zeker genoegen beleven aan De Gesprekken. Maar je moet er wat tijd aan geven. Ik genoot van grote stukken, vele andere delen begreep ik niet of kon ik verder niks mee. Maar het eindresultaat is voor mij dik in orde. Het boek is niet verder bespreekbaar dus ik zal er geen verdere review aan wijden. OP Google vind de zoeker heel veel info.

 Josh Davis, Two awesome hours, epub 2015. Een boek geschreven door een neurowetenschapper op basis van recent onderzoek. het belooft om nieuw einzichten om zaken gedaan te krijgen. Zo lezen we op de flap bijvoorbeeld : Davis shows us how we can create the conditions for two awesome hours of effective mental performance by: Recognizing when to effective flip the switch on our automatic thinking; Scheduling tasks based on their “processing demand” and recovery time;Learning how to direct attention, rather than avoid distractions. Ik ben benieuwd en zal hier verslag uitbrengen.

Gelezen! Een leesbaar boekje, wat alternatief in het timemanagement genre. Davis vertrekt van hetzelfde uitgangspunt als BeterAnders; je moet niet proberen efficienter te werken (meer doen), je moet proberen effectiever te werken (het juiste doen). Davis werkt vijf strategieën uit om dat te bereiken. Geen zware filosofie, wel enkele praktische tips. In zijn strategie ‘werkt afleiding niet tegen’ mist hij het juiste perspectief, maar voor het overige, prima werk. Ik schreef een boekbespreking.

Damon Young, De goede lezer, filosoferen over literatuur. 2016, Nederlandse paperback. We worden niet als lezer geboren – integendeel, gaandeweg leren we woorden tot gedachtewerelden om te vormen. Maar waarom worden dan alleen auteurs geprezen om hun schrijfkunsten is er voor leeskunde nauwelijks aandacht? Damon Young exploreert de kunst van lezen aan de hand van deugden als weetgierigheid, geduld, trots en matigheid.

Gelezen! Ik had gehoopt in Damon Young een tweede Alain de Botton te vinden, maar daar kwal ik erg bedrogen uit. De zonder twijfel erudiete Young etaleert net iets teveel zijn kennis over zijn gelezen boeken. Daardoor is het boek een te grote opsomming van stukjes, flarden en weetjes uit boeken, dikwijls erg beroemde boeken, maar ook niet zo vanzelfsprekende boeken. Dat maakt het allemaal wat moeilijk volgbaar. De enorme liefde voor lezen en literatuur van de schrijver doorademt heel dit boek, dat geef ik gaarne toe. Maar ik heb weinig geleerd, ik heb weinig meer inzicht in lezen. Daardoor is het lezen van een dergelijk boek wat tijdverlies. Ik overwoog een tweede lezing, maar zal dit na nadere beschouwing niet doen. Er zijn ongetwijfeld betere boeken in de boekhandel te verkrijgen. Dit boek zal het nooit tot een klassieker schoppen! zeker weten.
Er volgt geen verdere review.

Michael Puett en Christine Gross-loh, De weg, wat Chinese filosofen ons over het goede leven kunnen leren, 2016. De wijsheden van zes oude Chinese filosofen hervertaald naar wat hedendaagse thema’s. De weg naar verandering zo lezen we op de achterflap, kleine haalbare veranderingen in ons persoonlijke leven, met mogelijk grote gevolgen voor onszelf en de wereld. Een boek dat zelf filosofeert op basis van de oude filosofien.

Gelezen! Pfoe, geen gemakkelijke literatuur dit. Het duurt even eer ik het opzet van Puett doorhad, en dan nog even eer ik zag wat hij schreef versus waarover hij schreef. Maar gaandeweg het boek werd het wat meer helder. En zo hoort het wellicht, als je perse een boek wil lezen dat wat hervertalingen doet van grote Chinese meesters. Confucius en Xun Zi om er zo maar eens twee te noemen. Het is altijd wat kauwen en herkauwen, zulke boeken, maar het blijft leerrijk en stimulerend om verder te doen. De oude Chinese filosofen leken me altijd wat duister, ver weg, en onbegrijpelijk (ofwel anders gezegd, door iedereen vrij voor zichzelf te interpreteren). Niets van, zegt Puett. Er zijn wel degelijk leringen uit te trekken.
Wat me bij blijft is dat deze grote meesters los van elkaar dikwijls, en los van andere grote auteurs uit dezelfde periodes (Plato, Socrates om er enkele te noemen), vaak op dezelfde wijsheden terecht kwamen. Erg indrukwekkend.In het eerste deel van het boek mis ik wat oude teksten zelf. Dara praat Puett soms wat teveel vanuit zijn eigen kennis zonder de lezer mee te laten nadenken. Vanaf Xun Zi los hij dat eleganter o door regelmatig korte stukjes oorspronkelijke tekst mee te geven.
Enkele titels van de hoofdstukken: zelfgenoegzaamheid, over beslissingen, over invloed, over vitaliteit, over spontaneïteit, over menselijkheid…
Moeilijk leesbaar werk, maar zeer interessant als je wat doorbijt. ik heb er alvast zin door gekregen om zelf wat te gaan grasduinen in enkele klassieke werken uit de Chinese filosofie. Titels zijn er voldoende bij de online boekhandel. nu nog wat tijd vinden.
Raad ik het boek aan? Neen. de lezer die in dit soort zaken interesse heeft komt het zelf wel tegen.  Er volgt geen verdere review. Tenzij misschien nadat ik mezelf de tijd gunde om het boek nog eens te herlezen. In de zomer.

Patrick Forsyth, 100 Great Time Management Ideas, (epub) 2009. Een boek zoals de titel zegt: 100 ideeën. Ze bestrijken heel de range van het klassieke timemanagement.  Dit lijkt zo een boek om elke avond enkele bladzijden in te lezen.

Gelezen! Inderdaad, een boek zoals de titel zegt, 100 ideeën, over timemanagement. Of ze allemaal even ‘great’ zijn als in de titel, dat klopt niet helemaal. Maar het was zeker geen tijdverlies. Vele van Forsyths ideeën zijn heel klassiek. Het boek bestrijkt dan ook het hele repertoire van het klassieke timemanagement. Best leesbaar en vele praktische tips. Niet heel diep en volledig uitgelegd, en veel achtergrond hoef je niet te verwachten, maar het boekje leest prettig. Ik pikte er toch ook nog enkele bruikbare ideeën uit om in onze opleiding te verwerken. Door zijn pragmatiek heeft Forsyth soms zo van die gedachten die je bij andere auteurs niet vindt. Inspirerend, helder en deugddoend boekje.  Ik las het in een Engelse pdf versie. Ik maak er geen verdere boekreview over. Het is wat moeilijk samen te vatten of tot zijn essentie te herleiden.

Paul Kalanthini, Abraham Verghese, When breath becomes air, 2016. Een boekje geschreven door een neurochirurg die op erg jonge leeftijd sterft aan kanker. Het vertelt zijn eigen verhaal. Ik las er verschillende reviews over. geen enkele review sloot af zonder de bekentenis van de tranen die elke lezer laat bij dit boek. Ik zal er spoedig hier iets verder over schijven.

Gelezen! Een mengeling van een fictie en non fictieboek, eigenlijk eerder een autobiografie dan iets anders. Het is het verhaal van een afstuderend neurochirurg, in alle betekenissen een topman in zijn vak waar de wereld voor aan de voeten ligt, die kanker krijgt en daardoor zijn hele toekomst in duigen ziet vallen. Het verhaal gaat vooral in de IK vorm en beschrijft de ervaringen uit eerste hand. Paul Kalanthini studeerde eerst literatuur eer hij neurochirurgie ging doen, en dat merk je wel in het boek. Leuk, spannend en onderhoudend geschreven. Prachtig taalgebruik ook. Ik las het boek in het engels, en dit boek deed toch wat een extra beroep op mijn taalkennis en op mijn vaardigheid om nieuwe woorden in een woordenboek o te zoeken…
In alle aspecten een erg aangrijpend boek, inderdaad, daar volg ik de andere reviews in. Jonge mensen die sterven aan kanker is ALTIJD aangrijpend en is ALTIJD zo moeilijk om te plaatsen. Maar ik maak toch ook enkele kritische kanttekeningen. Grote stukken van het boek gaan over de echt haast onbegrijpelijke inspanningen die studenten geneeskunde in de US zich moeten laten welgevallen om een opleiding te volgen. Onverantwoorde inspanningen. Voor de persoon en voor de patiënten; Hoe lastig ook de opleiding, niets verantwoordt een jarenlange zestien tot achttien-urige werkdag. En niets verantwoordt  dat iemand in de hersenen van een ander zit te peuteren na slechts enkele uren slaap. Daarenboven mis ik de kritische bedenking dat de levenswijze misschien mede debet is aan de ziekte.
Ik lees het boek meer als een eerbetoon aan de geweldige inspanningen die iemand, met welke talenten dan ook, moet doen om een top chirurg te worden. Meer dan een eerbetoon aan een jonge mens die moet sterven aan kanker. Maar misschien oordeel ik te hard.
Alleszins was ik tijdens het lezen meermaals voor mezelf een kritisch onderzoeker: zorg ik nu genoeg voor plezier in het leven, want sneller dan misschien gedacht is het over en out. Een pessimistische gedachte? Dat kan, maar het boek is dan ook door en door pessimistisch.
Moet ik dit boek aanbevelen? Ja hoor, er is geen reden waarom je het niet zou lezen. Maar iedereen weze gewaarschuwd, vrolijk word je er niet echt van.

Alain de Botton, weg van de liefde, 2016. Een gunstige wind bracht me in contact met dit boek van De Botton. Weg van Liefde onderzoekt wat er gebeurt als twee mensen verliefd worden, wat ervoor nodig is om de liefde te behouden en waarom het zo vaak  misgaat. Dat lezen we op de achterflap. Alain de Botton is een filosoof die vooral probeert filosofische inzichten praktisch en leesbaar te maken. Ik heb en las al zijn vorige boeken, dus ik ben mogelijks een beetje bevooroordeeld…

Gelezen! Wat een mooi boek! Alhoewel ik het niet eens ben dat dit op de plank met filosofie thuishort. Dit is een puur psychologisch handboek over relaties en relatievorming. Maar o zo verhelderend en o zo confronterend. En dat is dan misschien de onderhuidse filosofische component die De Botton er ongedwongen in legde. Er is geen enkele reden waarom niet iedereen dit boek zou moeten lezen. Zeker mensen die aan het begin van een relatie staan, of die in hun relatie op één van de vele typisch kritische punten gekomen zijn waarop het wat moeilijker gaat. Beter dit boek lezen dan urenlang in therapie gaan, dat lijkt me een goede samenvatting. De weg van de liefde is wat een speciaal boek. Het hoort ook niet echt thuis in de typsiche BeterAnders boeken, dus ik zal er verder ook geen review van maken.

Manfred Kets de Vries, leiderschap ontraadseld., 2015. Een klassiek boek over leiderschap. Van op de achterflap: Hoe wordt u een succesvol leider? Wat voor leiderschapsstijl houdt u erop na? Welke vaardigheden hebt u nodig om uzelf, uw medewerkers en uw bedrijf zo goed mogelijk te laten functioneren? Beschikt u over voldoende emotionele intelligentie? Hoe narcistisch bent u? Staat u open voor verandering Hebt u uw opvolging al geregeld?

Gelezen! Een verrassend goed boek over leiderschap. Ver uitstekend boven het instrumenteel gelummel van de meeste andere boeken erover (welke stijlen leiderschap , je kent het wel…). Niet simpel om te lezen. Eigenlijk moeilijk genoeg om er twee lezingen aan te besteden. Tijdens de tweede maakt ik uitgebreid notities. Op basis hiervan maakte ik een heel lange samenvatting. Ik had er plezier aan. Het boek is aan te raden voor (jonge) leiders. Of aan iedereen die leiderschap écht wil begrijpen.

Raf Stevens, Sterke verhalen, sterke leiders, 2015. Verhalen vertellen is een bittere noodzaak voor leiders om mensen te kunnen verbinden. Zonder die verbinding zullen veel organisaties het op lange termijn niet redden. In vijf krachtlijnen vertelt Raf Stevens zijn verhaal. Vanuit de praktijk en de inspiratie van zijn elke dag consulting.

Gelezen! De kernboodschap van het boek is helder en heel geloofwaardig. Het sluit aan bij vele andere auteurs en bij het appreciative inquiri type van leiderschap dat ik nogal hoog aansla. De vijf krachtlijnen die Stevens doorheen zijn boek spint, kloppen ook. Ze zijn juist en gaan naar de essentie. Maar daar stopt de waarde van het boek. Aan de onderkant vertelt Stevens te weinig waarom verhalen vertellen nu precies werkt. Aan de bovenkant helpt hij de lezer niet om zelf sterke verhalen te vertellen. Hij blijft daar ergens tussenin. te oppervlakkig te gemeengoed. Ik schreef een korte review.

Niccolo Machiavelli, De Heerser, (oorspronkelijke druk ergens rond 1500) , 2015. Een klassieker uit de litteratuur. Op de een of de andere manier las ik het tot nu nog nooit. Ik leers het nu naar aanleiding van dat andere boek over macht dat ik recent las, Dacher Keltner, De machtsparadox, 2016. Daarin wordt regelmatig naar Il principe verwezen, als zoals het niet moet. Ik lees het in een klassieke uitgave, met de nodige contextuele inleiding.

Gelezen! Wat jammer dat ik dit mooie boekje niet eerder las. Ik dacht altijd, helemaal ten onrechte, dat dit te moeilijk zou zijn. Maar dat is het absoluut niet. Als één van de absolute klassiekers en een boek waar ongelooflijk veel naar verwezen is in al de eeuwen sinds Machiavelli het schreef, is het zonde dat ik het niet eerder las. Helemaal niet zo ongenuanceerd als ik dacht, je moet het wel wat in de tijdsgeest van de jaren 1500 in Italië lezen. Maar daar helpt de vertaler je prima mee. Hij geeft een heel behoorlijke inleiding zodat je de context waarin Machiavelli schreef helemaal mee hebt. Maar bovenal ben ik onder de indruk van wat Machiavelli al in 1500 schreef. wat een inzichten! wat een uiteengerafelde visie over macht. Ik zal er geen verdere review over schijven. Maar wil het boek wel aanbevelen.

Tony Crabbe, nooit meer te druk. 2016 . Een boek waar deelnemers aan onze opleidingen me al enkele keren over aanspraken. Geen timemanagement boek, wel een praktisch boek dat helpt bij het maken van keuzes. De titels van de hoofdstukken zijn nogal cryptisch, dus op basis daarvan kan ik niet veel zeggen. Ik laat me verrassen.

Gelezen! Een boek met dezelfde strekking als ‘Meer bereiken? Dan doe je het beter anders’. Minder praktisch, meer verwijzend naar de  onderliggende waarden van een leven. Wat softer allemaal, maar voor de rest heel gelijklopend. Ik las het met plezier. Wil je wat meer Goldsmith, lees dan Dit boek. Wil je wat meer down to earth, lees dan ons boek. Of lees ze beiden en laat me weten hoe jij de verschillen ziet.

Donna Smallin, Rust in je hoofd, 500 manieren om je te richten op wat écht belangrijk is. 2007, 2016. Een bladerboekje met vele tips om rust in je hoofd te krijgen. de eerste bladzijden zijn wat te melig voor mij, maar ik zal proberen heel mindfull verder te grasduinen in alle tips. Ik laat hier iets horen van zodra klaar.

Gelezen! Een echt bladerboekje. Heel vele korte stukjes. Waarschijnlijk 500 inderdaad, maar ik heb ze niet geteld. Iets te veel ZEN en hemels om voor mij werkbaar te zijn. Maar om zo eens doorheen te bladeren en wat te mijmeren, zeker niet slecht. Het boekje aanbevelen? Hmmm. niet echt. Een uitegebreide bespreking ervan maken? Hmm, niet echt mogelijk om samen te vatten. Mijn bijdrage voor u: als je het eens wil uitlenen om zelf wat te mijmeren, het ligt op kantoor op mijn leeskast. Feel free.

Gorik Kaesemans, Elke Van Hoof, Lode Godderis en Erik Franck , Burn-out in de zorg , 2015 Lannoo. Een boek over burn-out die mensen die in de zorg werken treft. De ziekenhuiskoepels samen met vier experten terzake. Uit de achterflap: Als zorgverlener vaststellen en toegeven dat je eronderdoor dreigt te gaan, vraagt inzicht en moed. Het stigma op burn-out is nog steeds groot, ook in de zorg. Zorgverleners cijferen zich bovendien gemakkelijk weg om voor hun patiënten te zorgen. De illusie dat alles wel vanzelf zal overgaan, leeft ook bij zorgverstrekkers. Burn-out is echter meer dan vermoeidheid. Het gaat om emotionele uitputting, depersonalisatie en een gevoel van verminderde persoonlijke bekwaamheid. Iedereen kan slachtoffer worden. Maar er is ook goed nieuws: burn-out is behandelbaar.

Gelezen! Mooi boek. Heel uitgebreid. Met definiëring, preventie en remediëring. En veel adviezen voor de werkgever. de rol van de huisarts en de arbeidsgeneesheer als centrale personen, maar ook veel nadruk op wat de persoon zelf en zijn omgeving kunnen doen. Een een lans gebroken voor de experteninbreng van de opgeleide psycholoog. Vele tips en adviezen. En heel illustrerend vergezeld van de getuigenissen van vijf slachtoffers. Mooi verweven doorheen het ganse boek. Ik maakte een bespreking.

 Jeremy Dean , Making Habits, Breaking Habits: How To Make Changes That Stick,  2013, audiobook. Een gans boek over gewoontes, gewoontevorming en het afleren van slechte gewoontes. Ik beluister het in audioformaat. Uit de achterflap: “Witty and intriguing, Making Habits, Breaking Habits shows how behavior is more than just a product of what you think. It is possible to bend your habits to your will—and be happier, more creative, and more productive”. Ik ben benieuwd, want geluk, daar heb je nooit genoeg van.

Gelezen! Ik beluisterde het grootste deel op een trip naar de Jura op zoek naar wijn. Ik heb die gewoonte nu eenmaal. En de trip was goed. Het boek zo en zo. Jeremy Dean kent zijn materie, geen twijfel aan. Maar het boek had minstens de helft korter kunnen zijn. Dean sleept er zoveel bij dat je soms echt niet meer beseft dat dit een boek over gewoontes hoorde te zijn. Hij komt wel steeds terug op het rechte pad, maar ik heb het liever wat meer rechttoe rechtaan. Ik noteerde enkele zeer interessante inzichten, maar of ik gelukkiger werd zoals beloofd op de achterflap? Hmmm. Ik bespreek het boek nog een keer.

Dacher Keltner, De machtsparadox, 2016. Keltner vertrekt vanuit de alom gekende en breed gedoceerde basis van macht: Il Principe van Nicolo Machiavelli. Om dan vast te stellen dat deze benadering totaal uit zijn tijd gerukt is.; Macht wordt gegeven, niet gepakt, dat is de basisstelling van het boek. Elke dag hebben we met macht te maken, schrijft Keltner. Ik ben benieuwd hoe hij dat allemaal uitwerkt.

Gelezen! Goed boek! Voor mij verrassend. Ik lees in het kader van een nieuw project tegenwoordig nogal wat over leiderschap. En dit boek is was anders dan de andere waarvan er meestal dertien in een dozijn zijn. Niksnie de zoveelste opsomming van de verschillende leiderschapsstijlen, wel een heldere bespreking van het begrip macht. Hoe kom je eraan? Hoe verlies je het weer? Wat gebeurt er als je er aan verslaafd raakt. Ik maak zeker nog een bespreking. Je vindt hier een uitgebreide bespreking.

Theo Wijnen et all. Gezichten spreken, verhalen van het leernetwerk kwaliteit van de VVSG. 2016 Een eerbetoon aan Theo Wijnen, de redactiecoördinator van de VVSG, hij ging recent met pensioen. Theo was ook degene die onze pocket ‘Meer bereiken?” op de wereld hielp komen. Ik weet niet wat ik er moet van verwachten, het is een boek met korte bijdragen van tientallen auteurs. We zien wel. Ik maak er graag wat tijd voor.

Gelezen! Rustig blader boekje! Als burgen niet-ambtenaar onthou ik vooral dat de openbare besturen echt wel aan het veranderen zijn. En het leernetwerk waar Theo Wijnen veel input aan gaf is hier mede debet aan. Ik schreef een korte bespreking. Ik publiceer ze binnen enkele dagen.

Manfred Kets de Vries, Leiderschap ontraadseld. 2015 Kets de Vries is een gekende naam in de management literatuur. Hij is econoom, docent, consultant en psychoanalyticus. Het boek beoogt op het draagvlak tussen management en psychologie te balanceren. En het boek belooft antwoorden: hoe wordt u een succesvol leider? Beschikt u over voldoende emotionele intelligentie? Hoe narcistisch bent u? Staat u open voor verandering? Om er enkele te noemen vanuit de achterflap.

Gelezen! Moeilijk boek. Dat Kets de Vries een psychoanalyticus is, zal je geweten hebben. Heel vele verwijzingen naar de psychoanalytische terminologie en naar het on(der)bewuste. Vanuit een vorig leven draag ik gelukkig wat kennis daarover mee. Dat maakte het eens zo eenvoudig. Heel leuk zijn de talloze vragenlisten die Kets de Vries verwerkt doorheen het boek. Heel confronterend bij wijlen, maar vooral inspirerend. Ze onderbreken enkel de vlotte leesgang. En bij een dergelijk lastig boek hinder me dat wel een beetje. Het boek is voor mij alvast veel fundamenteler dan de vele boeken die vooral de verschillende leiderschapsstijlen bespreken. Eindelijk leer ik eens bij waarom die stijlen niet zo willen lukken allemaal. Ik bereid een boekbespreking voor, maar zal mogelijks nog eens alles herlezen. Mijn notities zijn wat te exemplarisch en daardoor mogelijks onvoldoende voor een bespreking.

 

Stephen Covey, de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. 1989. Een boek dat ik jaren geleden al las, nadien nog eens herlas. Waar ik ooit een cursus over volgde. En toch herlees ik het nu nog eens opnieuw. Wereldwijd bijna een half miljoen exemplaren verkocht. En vaak uitgeroepen tot beste managementboek ooit. Misschien schrijf ik een review deze keer, maar het is een boek dat zich moeilijk laat samenvatten.

Gelezen! geweldig boek. Heel rijk. In twee grote delen en zes hoofdstukken (eigenschappen) beschrijft Covey de groeicirkel. Zorg eerst dat jij jezelf kent en probeer dan de ander te begrijpen. De zevende eigenschap, “scherp de zaag”, zorg voor je eigen ontwikkeling omspant het geheel. Heel nuttig en inspirerend boek om te lezen en nog eens te herlezen. Een cultboek ondertussen, bijna ene half miljoen exemplaren verkocht. Niet twijfelen, lezen! Hier staat een uitgebreide bespreking die ik ervan maakte.

Stephen Guise, How to be an imperfectionist. 2015  De auteur van Mini Habits neemt een nieuw thema op. Perfectionisme. Maar eigenlijk is dat niet zo nieuw. Zijn gebruikte techniek in Mini Habits was al om zijn eigen perfectionisme in de luren te leggen en toch iets te bereiken. Veelbelovend.

Gelezen! Een weerom wat eigenzinnig boek van de auteur van Mini Habits. Heel pragmatisch en praktisch. Je moet bij Guise geen grote theorieën verwachten, maar je merkt toch wel dat hij flink nadenkt over wat hij schrijft. Het meeste is zelf uitgeprobeerd, Zo geeft hij vele voorbeelden vanuit zijn ervaringen als timide angsthaas van het vrouwelijke schoon. Maar vele andere zaken zijn her en der verzameld en hebben hun waarde al bewezen. Een gans boek over perfectionisten,en, dat meten we Guise nageven, met heel veel bruikbare tips om er tegen in te gaan. Voor ons eigen BeterAnders is de link die perfectionisme heeft met uitstelgedrag natuurlijk belangrijk. Er volgt nog een langere bespreking, maar ik moet er eerst aan durven starten.

Dick Cross, 60-Minute CEO: Mastering Leadership an Hour at a Time. 2014 Dick Cross is een consultant voor bedrijven in nood en zelf ex CEO van verschillende bedrijven. Hij biedt leidinggevenden een fast track naar de top leidende positie, met de nadruk op twee aspecten: nadenken en karakter tonen. Met de 60 minuten CEO biedt hij naar eigen zeggen een totaal nieuwe aanpak van top leiderschap.

Gelezen! Een heel langdradig boek met twee boodschappen. En die twee boodschappen zijn zo waardevol dat het voor mij toch de moeite was het boek te lezen. Reserveer drie maal per week een uur om na te denken. Over je organisatie of dienst, waar je staat en waar je naar toe wil. En neem dan tegelijk oog even tijd om over jouw eigen houding na te denken. Hoe zorg je dat al je medewerkers met jou in dezelfde richting kijken? Je vindt hier een review.

 

Seneca. De goede dood. Enkele brieven van Seneca aan zijn vriend Lucilius. Hij spreekt er over de dood. Stoïcisme in zijn pure gedaante. Welke wijze heeft er nu angst voor de dood? Je hebt er alle ervaring mee, eer je geboren werd was je al heel lang dood. Dus waarom er angst voor te hebben?

Gelezen! een kort en wat deprimerend boekje van de grote Seneca. Hij behandelt erin een van de hoofdthema’s van de stoïcijnse filosofie: sterven moeten en zullen we allemaal, we moeten er alleen niet zoveel angst voor hebben.  Maar het is allemaal wat teveel van het goede.

 

Bob Sullivan and Hugh Thompson, Getting Unstuck: Break Free of the Plateau Effect, 2014. Het plateau effect beschrijft het moment waarop men op een bepaald gebied komt vast te zitten. Dat kan zijn als je leert piano spelen, een sport onder de knie probeert te krijgen, maar dat speelt op elke gebied in je leven. Er komt altijd wel een moment dat je (even) niet verder kan. Je bereikt dan je plateau. De auteurs beschrijven een heleboel tips om deze plateaus te overwinnen. Een aantrekkelijk boek. Ik ga het als luisterboek lezen tijdens de files en lange  herfstwandelingen. 

Gelezen! Indrukwekkend boek. Ik beluisterde het twee keer. Er staat ene enorme hoeveelheid informatie in. De auteurs behandelen heel vele onderwerpen. steeds goed onderbouwd met vele voorbeelden. Hier en daar met een te lange inleiding naar het punt dat ze willen scoren. Aan te bevelen. Ik zal een van de volgende weken mijn notities in een review uitschrijven.

Timothy Ferris, the four hour workweek. rev 2009. Ondertussen bijna een cultboek geworden: het stond maandenlang in de New York Times boekenlijst. En dat wil wat zeggen. Tim Ferris beschrijft op een eigenzinnige wijze zijn wedervaren met een werkweek van 4h, waarin hij meer dan voldoende verdient om zijn andere strapatsen te financieren. En dat zijn er nogal wat. Wereldreiziger en polyglot, Olympisch- en wereldkampioen in enkele disciplines. En nog enkele hobby’s waar een normaal mens steil van achterover valt. Ik las het boek enkele jaren geleden en was toen niet zo onder de indruk. benieuwd wat een tweede lezing brengt.

Gelezen! De tweede lezing was wat teleurstellend. De eerste druk van zijn boek vulde Ferriss vooral aan met allerlei verhalen die de lofzang op zijn eerste boek bezingen. Maar het blijft de moeite om te lezen. Heel door-en-door Amerikaans. Maar je steekt er toch wat van op. Je vindt hier een bespreking.

Eulaine Lengefeld, study skills strategies. 1986. Een kort werk (100bladzijden) met daarin een beschrijving van de verschillende technieken die een goede student moet beheersen. Hoe lees je een tekst zodat je hem makkelijker onthoudt? Agendabeheer voor de student. Geheugentechnieken. Methodes om je op het examen voor te bereiden.

Gelezen! Een kort werkje wat al in 1986 een eerste druk kende. Maar nog helemaal niet verouderd. Lengefeld beschrijft heel gedetailleerd haar methode om tot een goede graag te komen. Maar wat ze schijft is heel bruikbaar voor iedereen die wel eens een tekst of boek wil lezen met de bedoeling er iets van te onthouden. Een aanrader. Om te lezen en regelmatig te herlezen. Je vindt hier de bespreking.

Charles Duhigg, Smarter Faster Better: The Secrets of Being Productive in Life and Business, 2016 Een boek waar ik naar uitgekeken heb. Duhigg is de auteur van ‘The power of Habit’. Een boek waar we veel aan hadden bij het schrijven van ons eigen boek.

Dit nieuwe boek is gebaseerd op veel onderzoek. Wat hebben alle onderzochte personen gemeen: “Ze weten dat productiviteit is gebaseerd op het maken van bepaalde keuzes. De manier waarop we onze dagelijkse beslissingen kaderen; de grote ambities die we omarmen en de makkelijke doelen die we negeren; de cultuur die we als leiders opzetten om innovatie te stimuleren; de manier waarop we omgaan met data. Dit zijn de dingen die het louter bezig onderscheiden met echte productiviteit.”
Belovende zin. ik kijk naar het lezen uit.

Gelezen! Of beter gezegd: beluisterd. Want ik had enkel een audioversie. En dit boek was net te moeilijk om in eerste lezing te beluisteren tijdens gekapte autoritten. Nog geen verdere bespreking dus. Ik heb ondertussen een epubversie klaarstaan en start binnen enkele dagen aan een tweede lezing. Maar de teneur vd bespreking zal nu al wel duidelijk zijn. Een geweldig boek!

Cal Newport, How to be a high school superstar? 2010 (epub). Ik ken Newport vanuit zijn boek ‘how to become a straigh A student’. Ik lees graag over leren leren. Omdat dat de bron van alle kennis is, denk ik.

Gelezen! Een tegenvaller. Gans het boek beschrijft Newport er vele voorbeelden de twee strategieën om in een topuniversiteit binnen te raken. Ofwel ben je je ganse humaniora een modelstudent met allemaal A uitslagen en een onberispelijk gedrag, bijkomend helpt het als je papa senator of een andere job met veel centen heeft. De andere manier is om in je humaniora heel gedreven je tijd en aandacht te geven aan een project dat juw leven en zijn bezielt en waar je zoveel tijd en energie in steekt, dat je er gemakkelijk een ingangsjury mee kan aftroeven. Meer en meer, zo zegt Newport, is deze laatste strategie voorkeur van de examinatoren. Want ze duiden op grit en  wilskracht en diepe interesse en focus. De boodschap is duidelijk, en zelfs aannemelijk. Ze is volledig in lijn met zijn ander werk. Ik onderschrijf dit absoluut. Maar het boek is geen verdere bespreking waard.

Uelaine Lengefeld, Study Skills Strategies, revisie 1994. Een al wat ouder boek in de 50 minute series. De eerste versie dateert al van de tachtiger jaren. Lengefeld beschrijft heel didactisch en gericht aan de student zelf hoe deze zijn inspanningen kan verminderen door ze heel doelgericht op de studie te richten.

Gelezen! Het boek leest heel gemakkelijk en is nog perfect leesbaar. Het sluit goed aan bij een eerder besproken boek (A mind for numbers van Barbara Oakley). Heel didactisch bewandelt Lengefeld de typische paden: over tijdmanagement, lezen en notities nemen, geheugentraining, examen strategieën. Een aanrader voor studenten. En je leest er echt niet lang over. Het boek is tegelijk een doe boek, geschreven volgens de principes waar het boek zelf over gaat.  Ik publiceer volgende week een bespreking.

 Chris Anderson,TED Talks: The Official TED Guide to Public Speaking  2016.

Geschreven door de eigenaar van het concept TED talks. Een heel inspirerend boek. Met veel ideeën over de inhoud en het belang van spreken in het openbaar, maar ook een heel volledige en praktische handleiding ervoor. 

Gelezen! Een amusant en heel leesbaar boek. Bedoeld voor iedereen die regelmatig in het openbaar spreekt, of dat wil leren. Het boek is een lofzang op de TED talks, maar is ook een volledige en praktische handleiding. Korte hoofdstukken zelf opgebouwd zoals een TED talk zou moeten zijn. Een aanrader. Voor degenen die eens een audioboek willen beluisteren, is dit een heel goed voorbeeld. Heel inspirerend en de stem van Chris Anderson, want hij leest het zelf in, is heel onderhoudend. Hier staat een uitgebreide boekbespreking.

John Ratey. Spark! The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain. Ik las dit boek vroeger al eens, en beluister het nu op mp4. Een boek dat iedereen wil aanmoedigen om fysieke inspanningen te doen. Niet zozeer omwille van de voordelen op hart en bloedvaten, maar vooral omdat je er meer neuronen door krijgt. Waarom? Omdat onze hersenen zich ontwikkelden omdat we bewegen. En omgekeerd. Zo is dat evolutionair vastgelegd.

gelezen! Een zeer indringend boek. Heel wetenschappelijk, vol met voorbeelden. John Ratey breekt een ans voor beweging. Alle soorten beweging, maar met de nadruk om intensieve oefeningen enkele keren per week. Preventief voor onze hersenwerking en welbevinden, maar zelfs genezend bij depressie en vermoeidheid. Zijn bewijsvoering is zo indrukwekkend, dat je na het lezen van spark niet anders kan dan zaelf gaan bewegen! Een aanrader!

Hal Elrod,  Miracle Morning: The Not-So-Obvious Secret Guaranteed to Transform Your Life (Before 8AM) Epub 2012.
Een succesvolle ondernemer en schrijver geeft u zijn wondermiddel om zelf succesvol te worden. Wat jij succesvol vindt mag je zelf bepalen. Maar als je echt jouw dromen wil bereiken, dan moet je daar wel aan werken. En de ochtend is daar het goede moment voor. Maak van elke ochtend een wondere ochtend en word wie je altijd al wilde zijn. Dat is de belofte van dit boek.

Gelezen! Een aanbevolen boek. Amusant en irriterend tegelijk. de op en top Amerikaanse stijl pruim ik niet zo graag en de ene helft van het boek had nooit geschreven hoeven te worden. De andere helft daarentegen is wel zinvol. De uitgangspunten van Elrod zijn prima. Zijn oplossing is wat eigenzinnig, ogenschijnlijk simpel, maar misschien wel de moeite waard om te proberen. Op BeterAnders waarschuwden we al eerder voor de waan van de dag. In dit boek leer je daar elke ochtend een uur lang expliciet afstand van nemen. Je vindt hier een heel uitgebreide boekbespreking.

Angela Duckworth, Grit. 2016
Een boek over doorzettingsvermogen. Enkel over dat. Duckworth is de auteur van de vragenlijsten erover. Zij noemt het grit. Is nog iets meer dan pure zelfbeheersing, is ene hardnekkig volhouden ook als het moeilijk gaat. Is te vertalen als het vermogen om iets te bereiken.

Gelezen! Ik las het boek min of meer in één keer uit. Tesamen met het werk van Carol Dweck (mindset) en Malcolm Gladwell (talent) van de betere boeken die je kan vinden over de onderliggende redenen en manieren waarom mensen succes bereiken. Je kan een samenvatting van Duckworth onderzoek beluisteren en bekijken op een TED talk. En hier vind je een uitgebreide boekbespreking.

Rory Vaden, Procrastinate on Purpose: 5 Permissions to Multiply Your Time 2015. Een boek over uitstelgedrag, maar met de belofte van een andere uitkomst als in al de andere boeken over uitstelgedrag: namelijk 5 manieren om je tijd te vermeerderen. De achterflap gaf me al wat argwaan, de eerste bladzijden tonen alvast een erg pedante Vaden, de erg commerciële ondersteunende website en de eigen aanprijzingen op internet geven een niet zo goede eerste indruk, maar we zullen  even volhouden.

gelezen! Roy Vaden maakt zowat elke regel uit het klassieke timemanagement met de grond gelijk. Hij slaagt erin de boodschappen van bijvoorbeeld Stephen Covey en vele andere auteurs compleet mis te begrijpen om dan met zijn eureka boodschap te komen. Je moet je zo gedragen dat jij je tijd vermeerdert. Multiplier noemt hij het. Delegeren is zulk een multiplier, maar ook het uitbesteden van je boodschappenlijstje.

Steven Pinker, How the mind works. How the Mind Works is een non-fictieboek uit 1997 van de Canadese neurowetenschapper Steven Pinker. De titel was een finalist voor de Pulitzerprijs 1998 in de categorie non-fictie. Het boek rwat in de titel staat: hoe het menselijke brein werkt. Het zou geschreven zijn in een taal die ook de niet neurowetenschapper begrijpt. Ik weet het jullie binnenkort te zeggen.

 gelezen! Heel langdradig boek met heel veel wetenschappelijke inzichten. De taal begrijp je wel als niet neurowetenschapper, maar het boek slaagt er niet in mijn aandacht lang te houden. Ik snap ook nog steeds de boodschap niet. Het kan aan mij gelegen hebben, maar ik beveel het niet aan. Er zal ook geen uitgebreide bespreking over volgen.

Daniel J. Levitin, the organized mind. Thinking straight in the age of information overload. (audiobook) Bij deze titel is weinig uitleg nodig. Levitin is een neurowetenschapper en beschrijft hoe ons brein omgaat met een veelheid aan informatie. en hoe dat brein probeert te overleven hiermee. Ontwikkeld en aangepast aan de omstandigheden over enkele honderduizend jaar en nu op enkele jaren tijd geconfronteerd met meer informatie dan ooit tevoren.

Gelezen! (beluisterd eigenlijk want ik had het boek voorlopig enkel in audioformaat) Wow. Nooit gedacht dat in 1 boek zoveel informatie zou kunnen staan. Je vraagt je af waar Levitin al die voorbeelden en details haalt. Alleen al zijn beschrijving hoe de lade in je keuken die dient om rommel in te bewaren kan georganiseerd worden duurde een kwartier. Ik zal er een bespreking aan wijden, maar  ik moet eerst nog eens goed nadenken hoe ik daarvoor mijn brein moet organiseren om dat klaar te krijgen.

Jim Boyce, Microsoft Outlook 2013 Plain & Simple 1st Edition. Een veelschrijver over outlook. We willen het boek gebruiken als basis handboek voor onze collega’s. Omdat kennis van Outlook je veel tijd kan besparen.

Gelezen! Een lees en blader en doe boek. Ideaal voor de beginnende en ietwat gevorderde Outlook gebruiker. Heel illustratief en makkelijk te volgen. Dit boek als basis om dan workflow van BeterAnders in Outlook om te zetten is een ideale combinatie. Volgende week staat hier een bespreking.

Seneca, Innerlijke rust. (paperback)
Een stoïcijn en een schrijver. Lucius Annaeus Seneca, rond het jaar 0 in Rome, ten tijde van Nero. Stoïcijns en Nero. Hoe tegenstrijdig kan het zijn?
Een boekje voor als de lege drukte te druk wordt. Of voor als je weer eens vergat dat niet anderen maar jijzelf je geluk bepaalt.

Gelezen! Als antwoord op een vraag van een vriend definieert Seneca het probleem (wat is toch die rusteloosheid die mensen van vandaag (!) zo kenmerken? Over vijftien domeinen geeft hij dan zijn adviezen om te eindigen met een slotbeschouwing die kan tellen: volhouden Serenus, want onze geest is kwetsbaar en we zullen standvastig en steeds weer opnieuw moeten proberen onze doelen te bepalen en in de juiste richting te marcheren. Hier een korte bespreking van deze dialoog van Seneca.

 Robert Cialdini, Influence,The Psychology of Persuasion. Een boek dat veel geciteerd wordt in non fictie werken. Cialdini onderzoekt hoe mensen erin slagen anderen te beïnvloeden, en vooral hoe mensen erin slagen zo beïnvloed te worden zonder dat ze dit zelf beseffen.

Gelezen! Een boek van een groot wetenschapper. Indrukwekkend. Zovele voorbeelden en achtergrond. Soms amusant, maar steeds heel goed gedocumenteerd. Aan te raden aan iedereen, maar zeker aan leidinggevenden. Je vindt hier een bespreking.

Lut Wyers, Naar een nieuwe mindset. Een boek van een grote Limburgse madam. Ze vertaalt de theorie van Carol Dweck in een leesbaar boekje en interpreteert de theorie in een keer door naar een nieuw ondernemerschap.

Gelezen! Een boekje dat elke ouder, leraar, ondernemer en leidinggevende zou moeten lezen. In acht topics met telkens een mooi inleidend en samenvattend overzicht van de fixed en de groeimindset. fijn om te lezen. Vol met beelden en symbolen. Voor de trage lezers, de anderen lezen het best twee keer. Lees hier een lange bespreking.

C Northon Parkinson, Parkinson’s law (epub) 1957. Een boekje dat al even meegaat en waar ik lang naar zocht. geschreven door een zeevaartkapitein in de jaren 50 van de vorige eeuw. Hij zag hoe de admiraliteit in aantal schepen halveerde en de administratie om dat te beheren in vijfvoud vermeerderde en onderzocht dit wetenschappelijk.

Gelezen! Een vermakelijk, moeilijk ernstig te nemen boekje. Geschreven in de wat langdradige stijl van de mid vorige eeuw. Typisch Engels met veel humor. Het doet me denken aan de boekjes van PG Wodehouse. Parkinson beschrijf de administratie en bureaucratie met veel absurditeiten. De wet van parkinson (elke taak heeft de neiging zo lang te duren als er tijd voor is voorzien) wordt in de eerste paar zinnen uitgelegd en nadien werkelijk tot in de wiskundige details beschreven. Een boekbespreking volgt hier als ik er eens wat tijd voor plan..

Cal Newport, Deep, rules for focused succes in a distracted world. (2015) Audiobook. Een gans boek over focus en aandacht geven om je beste werk te realiseren. Focus is een van de kernwoorden van BeterAnders. En Cal Newport is een geweldig schrijver. IK amuseer me er mee. Ik beluister dit als een audioboek. Dus ik ben afhankelijk van autoritten en wandelingen. kan even duren.

Gelezen! Beluisterd eigenlijk, en nu bezig aan een tweede lezing in epub.
Moeilijk te geloven. Een boek dat helemaal draait over het focus leggen in je werk. Bijzonder knap wetenschappelijk onderbouwd. Niet makkelijk om te lezen. Vele nieuwe inzichten en oude inzichten die uitgebreid en onderbouwd worden beschreven. De rode draad: om iets te bereiken, in welk domein dan ook, zal je er al je aandacht moeten aan geven. Gedurende vele uren. Hier een boekbeschrijving.

Marcus Aurelius, Overpeinzingen. (pocket) Marcus Aurelius was een Romeinse Keizer en filosoof. Is een van de drie belangrijkste stoïcijnse auteurs waarvan teksten overgeleverd zijn. Is een buitenbeentje omdat hij eigenlijk vooral voor zichzelf schrijft. Overpeinzingen is een soort van dagboek.

Gelezen! In twaalf boeken (hoofdstukken zouden wij dit nu noemen) doet Marcus Aurelius een veelheid aan stoïcijnse uitspraken over het dagelijkse leven in Rome en in de oorlogsgebieden waar hij veel van zijn tijd als opperbevelhebber doorbrengt. Overpeinzingen is een dagboek. De wat zwarte en pessimistische stijl representeert waarschijnlijk de omstandigheden waarin Marcus Aurelius de gedachten neerpende. Hij was Keizer tijdens een zeer moeilijk periode in het Romeinse rijk. Ik zal van Overpeinzingen geen samenvatting schrijven. Dat zou absoluut oneer doen aan de pareltjes die Marcus Aurelius schrijft. Overpeinzingen is echt een boekje om op het nachtkastje te leggen. Ik eindig met een van de vele citaten die over de angst voor het sterven gaan : Vele korrels wierook vallen op hetzelfde altaar; sommige vroeger, andere later, dat maakt geen verschil” (boek vier, 16)

Richard Wiseman, 59 seconds: think a little. Change a lot (2011) audiobook. Als een vriendin je vraagt om in 59 seconden samen te vatten wat je nu al dan niet moet geloven van allerlei zelfhulp adviezen van zelfhulp goeroes, wat doe je dan als je Richard Wiseman heet? Dan lees je enkele honderden wetenschappelijke artikels en distilleer je daar de levensles of feiten uit. Je beschrijft ze uitgebreid in een boek en vat je samen in telkens 59 seconden.

Gelezen! Amusante literatuur van Wiseman. Geweldig veel verslagen van nog meer wetenschappelijk onderzoek op zowat alle terrein van de psychologie en gedragswetenschappen. Misschien verandert je leven er niet door, maar als je de openingszin op een cocktailparty wil kennen, of als je wil weten hoe je je kansen op een dans met je droomjuffrouw versiert.. lees dan hier wat verder of lees het boek.

Nick Winter, The Motivation Hacker 2013. (epub). Wat gebeurt er als je gek genoeg bent om voor de volgende drie maanden 18 doelen (gaande van een marathon leren lopen, tot een boek schrijven en tien romantische uitjes met je vriendin over het leren van 3000 Chinese woorden en het lezen van 20 boeken)  in te plannen in een tot op de minuut geordend tijdschema van 06 tot 21.30h? En dat allemaal puur op basis van motivatie. Dan krijg je dit boek. Sta me toe enigszins benieuwd te zijn..

gelezen! een wat vreemd geschreven boek over hoe je puur op basis van motivatie achttien uitdagingen in 1 maand kan aangaan. Tja, moeilijke beoordeling geworden. Ik dnek dat er betere boeken zijn om je tijd in te steken. Maar je vindt hier toch een bespreking erover, voor de geïnteresseerden.

Kelly McGonigal. The Willpower Instinct: How Self-Control Works, Why It Matters, and What You Can Do to Get More of It. 2003 (audiobook)
Wat is wilskracht, en hoe zorgt het ervoor dat je succes hebt of juist niks kan bereiken. Kan je wilskracht aankweken of is het aangeboren? McGonigal is naast Baumeister de experte op gebied van wilskracht. En zij bekijkt het droog wetenschappelijk. Ik herlees het boek als voorbereiding voor een hoofdstuk in ons eigen boek.

gelezen! Het meest complete boek over wilskracht dat je je kan voorstellen. In tien lessen. Zo opgevat dat je elke week een les kan beluisteren en de oefeningen uitproberen. Heel wetenschappelijk onderbouwd. wilskracht is eindig, pas op voor de toelating tot zondigen en het wat de hel effect. Dat zijn de drie kernboodschappen.
Je vindt hier de boekbespreking.

Matthew Syed, Blackbox denken, maak van je fouten een succes. 2015 (paperback).
Fouten gebeuren, maar enkel als je leert uit fouten zal je verbeteren. Een boek over de luchtvaart en ziekenhuizen en rechtssystemen. Wat gebeurt er als trots en schaamte de overhand krijgen? Wat gebeurt er  als fouten worden toegegeven zodat men er van kan leren.

gelezen! januari 2016.  Syed vertrekt vanuit de goede voorbeeld van de luchtvaart om het type mens of organisatie te beschrijven die leren van hun fouten. Na elk ongeval analyseert met de black box en leert. Dat is wat black box denkers doen. leren uit hun fouten. Als je fouten afschuift of er onderuit probeert te muizen, dan blijf jij dom en de fout bestaan. Vooral de professionals uit de medische wereld komen er niet goed uit. Hier is een korte bespreking.

Carol Dweck ,Mindset: The New Psychology of Success (audio versie). Een gekend boek dat ik al eerder las. Omdat het zo’n grote indruk naliet én omdat ik de laatste twee jaar heel veel verwijzingen ernaar tegenkwam in andere boeken herlees ik dit basiswerk van Dweck nog eens. 

gelezen! januari 2016 Een gans boek over hoe een fixed mindset (wat je kan komt voornamelijk door je genen en staat eigenlijk vast van bij je geboorte) iemand aanspoort ter plaatse te blijven trappelen. Maar vooral een boek over de groeimindset (als je hard werkt en je best doet dan kan je bijna alles maar alleszins  heel heel veel bereiken) . Geweldig boek! een must read! Een boekbespreking vind je hier.

Walter Mischel, De marshmallow-test, (paperback). Mischel besteedde zijn ganse academische carrière aan het onderzoek naar wilskracht. Zijn ‘spekjes’-onderzoek van de jaren 60 is het alom gekende startpunt hiervan. Hij beschrijft in zijn boek de resulaten van tientallen onderzoeken die zijn promovendi deden als vervolg op dat oorspronkelijke baanbrekende werk van hem.

gelezen! december 2015. Hoe de kunde om al op jonge leeftijd zaken uit te stellen door zelfbeheersing en zo een grotere beloning te verkrijgen, voorspelt hoe succesvol je verdere leven wordt. En hoe kiezen voor twee spekjes in plats van nu eentje, een equivalent is van pensioensparen of niet. De link met Dwecks groeimindset plaatst veel in perspectief en geeft een heel optimistische boodschap : zelfbeheersing is aan te leren. Je vindt hier een boekbespreking.

Kelly McGonigal , the Upside of Stress: Why Stress Is Good for You, And How to get Good at It. (Epub versie). McGonigal schreef eerder een heel verhelderend boek over wilskracht. Ze schrijft vanuit een veelheid van wetenschappelijk onderzoek dat ze zelf deed of waaruit ze citeert. Wat controversieel in de titel. Jarenlang leerde ik dat stress enkel slecht was, behalve om snel aan een jagende tijger te ontsnappen. Ben benieuwd naar de nieuwe inzichten erover…

gelezen! december 2015.  hoe kan stress goed zijn? Kelly McGonigal kwam via een collega toevallig in een andere mindset terecht: is stress noodzakelijk slecht, of zijn er manieren, momenten of omstandigheden dat je dit anders kan zien? Op basis van heel veel onderzoek formuleert zij een andere stelling : ja, stress is slecht, maar als je stress omarmt en als medestander kan zien, dan doet stress meer goed dan slecht voor je lichaam en is het een echt bondgenoot in het neerzetten van sterke prestaties. Je vindt hier een boekbespreking. 

Theo Compernolle, Ontketen je brein. Hoe hyperconnectiviteit en multitasken je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen. De titel sluit alvast heel erg aan bij een van de principes van BeterAnders : focus. Ik lees het boek op aanraden van een collega. Er is al een boekbespreking in voorbereiding.

gelezen! december 2015. Ga regelmatig offline, stop met multitasken, telefoneer niet tijdens het autorijden en maak met je collega’s de nodige afspraken. das de korte samenvatting van het boek. Om de auteur ook eens na te bootsen : ga regelmatig offline en stop met multitasken. Want herhalingen van hetzelfde, dat vind je in Compernolles boek bij de vleet.
Ik bereid met collega Liesbet Paulissen een boekbepreking voor.

Triggers: Creating Behavior That Lasts–Becoming the Person You Want to Be, Marshall Goldsmith.  Goldsmith is een persoonlijke favoriet van mij. Zijn eerdere boek ’tot hier en nu verder’ heb ik al aan meerdere mensen aangeraden. Je vindt hier een bespreking (met dank aan Elke). Goldsmith is een executive coach. Hij vertrekt steeds van de waarde die je eigen gedrag heeft op anderen.Ik leerde veel van hem. Hopelijk ervaren mijn medewerkers dat soms ook eens…

gelezen! december 2015. Een echt WOW boek. Magnifiek. Heb het gelezen in epub, dan naar MP4 versie geluisterd tijdens enkele ritten naar Antwerpen en bij enkele beklimmingen van de terril. Ik plan een boekbespreking tegen het jaareinde. Maar voor wie iets echt zinvols voor onder de kerstboom zoekt voor zichzelf: bestellen dat ding! Het is helaas nog niet vertaald, maar prima leesbaar in het Engels.

noot: triggers is nu in het Nederlands verkrijgbaar : https://www.bol.com/nl/p/triggers/9200000046575292/

Altruïsme , Matthieu Ricard. Een lijvig werk van 900 p waarin de auteur op zoek gaat naar de kracht van compassie. Hoe oprechte bezorgdheid voor het welzijn van anderen de redding kan zijn voor de uitdagingen van onze tijd.
Hier ben ik nog wel enige tijd zoet mee…

gelezen! november 2015. Een hevig boek, ik las zelden zoveel optimisme en zoveel pessimisme verzameld in 1 boek. Ik schreef een boekbeschrijving erover, maar pas nadat ik wat tijd nam voor in- en uitademen. Opmerkelijk aangrijpende bezigheid, zo iets lezen van Ricard.

 Succeed : How We Can Reach Our Goals , Heidi Grant Halverson. Een gans boek over hoe het zetten van doelen je kan helpen zaken in het leven te bereiken. Ik lees het als achtergrond en verrijking van het hoofdstuk ‘doelen en prioriteiten’ dat we momenteel voorbereiden voor ons eigen boek.

gelezen! november 2015. Doelen langs werkelijk alle kanten bestudeerd en geanalyseerd. Ik schrijf tegen de feestdagen een blog over nieuwjaarsvoornemens. Halverson zal er zwaar in doorwegen.

top

boeken op mijn wenslijst

scott adams , the dilbert principle , 2004 Een aparte manier om leiderschap te bekijken. iedereen , en vooral leiders, zijn idioten. Ik denk dat dat waar is, maar ik zal mijn beeld misschien bijstellen als ik het boek las.

Ayn Rand, De kracht van Atlantis 1957/2012. Een in 2012 heruitgeven Nederlandse vertaling van uit 1957 originele Atlas Shrugged. Na de Bijbel het meest gelezen boek in Amerika. Geschreven door een Russische immigrante en filosofe. Te categoriseren onder het ‘objectivisme’.  Met afschuw voor elk altruïsme en verheerlijking van het kapitalisme niet voor niet in Amerika beschouwd als het belangrijkste werk na de Bijbel. Ik las het twee jaar geleden tijdens een wandelvakantie in Corsica, maar Mathieu Ricard wees er me in zijn boek Altruisme opnieuw naar. Zal voor enkele lange vakantiedagen zijn.

Susan Cain and Gregory Mone, Quiet Power: The Secret Strengths of Introverts, May 3, 2016  

Charles Duhigg, Smarter Faster Better: The Secrets of Being Productive in Life and Business, 2016 (In tweede lezing)

Een boek waar ik naar uitgekeken heb. Duhigg is de auteur van ‘The power of Habit’. Een boek waar we veel aan hadden bij het schrijven van ons eigen boek.Dit nieuwe boek is gebaseerd op veel onderzoek. Wat hebben alle onderzochte personen gemeen: “Ze weten dat productiviteit is gebaseerd op het maken van bepaalde keuzes. De manier waarop we onze dagelijkse beslissingen kaderen; de grote ambities die we omarmen en de makkelijke doelen die we negeren; de cultuur die we als leiders opzetten om innovatie te stimuleren; de manier waarop we omgaan met data. Dit zijn de dingen die het louter bezig onderscheiden met echte productiviteit.”

Peter Bregman , Four Seconds,All the Time You Need to Stop Counter-Productive Habits and Get the Results You Want. (2016)  Van Peter Bregman kennen we 18 minutes, waarin hij schrijft over de kracht van focussen op een beperkt aantal doelen. In ‘4 seconds’ beschijft hij een aantal technieken die je moeten helpen productiever te zijn. Vooral, zo belooft het boek, zal ik er een aantal ogenschijnlijk tegenstrijdige technieken in vinden.

 

 


Vind je onze artikels de moeite waard? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Je hoeft dan nooit iets te missen.

[wysija_form id=”1″]