Forest (android en IOS)

Plant je boom en bos

Forest is een Japanse app die perfect kan gebruikt worden door de liefhebbers van de pomodoro techniek.

forest helpt je bij je focus
Forest helpt je bij je focus

Je activeert de app en bepaalt een tijdperiode, bijvoorbeeld 25 minuten.  Op je scherm wordt een zaadje geplant dat de volgend vijfentwintig minuten zal uitgroeien tot een boompje. Tenminste… als je erin slaagt je gsm aan de kant te laten. Ga je op facebook of op het web dan verkleuren de bladeren van je boom. Als je in de verleiding komt en toch even naar je scherm kijkt, dan probeert Forest je met wat korte motiverende slagzinnen op andere gedachten te brengen.

Het scherm is heel rustig en geeft weinig afleiding. Je ziet je boom en een timer… en als het nodig is wat extra hulp in de vorm van een motiverende slagzin.

self quantifying

Eigenlijk is Forest bedoeld om jezelf te verplichten je gsm even aan de kant te laten. Maar je kan het ook gebruiken om een pomodoro af te bakenen. De app houdt je prestaties bij zodat je dagelijks of wekelijks kan zien hoe je presteerde. In deze helpt hij je echt wel bij je zelfmonitoring.

Er zijn vele apps voor zelfmonitoring op de android en ios markt. Ik zal hier later nog eens een artikel over schijven. Zelfmonitoring is heel belangrijk als motiverend medium voor de beginnende lifehacker.

Forest : stop phubbing!

Een van de slagzinnen waarmee Forest probeert je aan het werk te houden is ‘stop phubbing”. Phubbing is een neologisme dat een samentrekking is van PHone en snUBBING. Het betekent dan ook letterlijk ‘iemand onheus bejegenen door met je gsm bezig te zijn’ [in plaats van met hem].
Forest helpt je dan ook meer dan alleen maar geconcentreerd te werken, hij maakt je nog eens beleefd ook…

Forest heeft een rustig scherm met timerIk probeerde de app zelf enkele dagen uit. Gek hoe het idee van je eigen bos te laten groeien je helpen kan aan je taak te blijven! Maar het werkt wel degelijk. Voor degenen die gsm-verslaafd zijn, is dit zeker een leuk hulpmiddel.

Forest probeert je extra te motiveren om gefocust te blijven. Ze leveren ‘rewards’, een vorm van punten waar je andere types van bomen mee kan ‘kopen’.
Ga je voor de boom met bloemetjes of liever die met de boomhut? Als je nog meer punten verzameld hebt, kan je zelfs een citroenboom kopen.
Het lijkt banaal, maar het is een leuke bijkomstigheid van de app. En of belonen helpt!

Forest heeft slechts enkele instellingen en is heel simpel in gebruik.

Ik ondervond geen hinderlijke nadelen op batterij gebruik. Of mijn gsm vertraagde weet ik niet. Als forest actief was, dan was ik niet met mijn gsm bezig…

Meer informatie en downloaden op Itunes of Google PLay.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.