Kaizen, Met kleine stappen naar grote doelen Dr. R. Maurer (boekbespreking)

(Kaizen, Dr. R. Maurer. Nederlandse uitgave juli 2015 , oorspronkelijke uitgave 2014)

Kaizen (Japans voor “veranderen naar beter” of “verbetering”) is een aanpak in productiviteitsverbetering ontstaan door samenwerking met de Amerikaanse Industrie na de Tweede Wereldoorlog. De auteur vertelt hoe in de Verenigde Staten rond 1940, toen een omschakeling in de economie en productieprocessen moest plaatsvinden om genoeg materiaal voor de oorlog te kunnen aanvoeren, de methode van het kaizen werd gekozen. Later, in 1945, werd de methode met succes door in Japan toegepast in de volledig geruïneerde bedrijven.

In meer enge zin zijn de doelstellingen van kaizen:

Eliminatie van verspillingen
Just-in-time leveringen
Standaardisering van productie
Cyclus van voortdurende verbeteringen
Dr. Maurer verruimt het begrip naar verbeteringen in de brede zin, maar vanuit de techniek van de kleine stapjes als weg naar grote veranderingen.

Kaizen, Dr. R. Maurer
Kaizen, Dr. R. Maurer

Dr. Maurer moedigt aan om jezelf eenvoudige vragen te stellen, simpele acties uit te voeren, kleine problemen op te lossen. Als je dikwijls genoeg een kleine verbetering doet, dan behaal je op den duur grote resultaten. Op een prettige en boeiende manier probeert de psycholoog Maurer mensen die veranderingen willen bewerkstelligen in hun leven of hun bedrijf te interesseren voor de weg van de heel kleine stappen in het veranderingsproces.

Is het dan niet gemakkelijker om de grote stap in een keer te zetten? Neen, zegt Dr. Maurer, kleine stappen omzeilen de automatische weerstand van de hersenen tegen nieuw gedrag. Hij verklaart dit verschijnsel door het evolutieproces van ons zenuwstelsel, dat weerstanden opwerpt tegen ingrijpende veranderingen. Door kleine stappen komen mentale weerstanden niet of nauwelijks in actie. Je neemt als het ware je oerbrein (de amygdale) in de maling en laat zo je nieuwere brein (neo cortex) toe zijn hogere doelen te halen.

Doorheen het boek vind je vele strategieën en tactieken die je helpen de techniek van het kaizen toe te passen. Dr. Maurer schrijft heel aanstekelijk. Tijdens het lezen krijg je al vanzelf vele ideeën om zijn techniek toe te passen. En je moet je hierbij helemaal niet beperken tot de grote zaken in het leven. Ook je bureel opruimen als dat doorheen de jaren veel te slordig werd kan volgens de techniek van het Kaizen, maar wil jij een betere leider worden, ook dan werkt zijn methode.

Ik las het boek en beluisterde enkele maanden later een audiouitgave. Zoals zo dikwijls leerde ik er de tweede keer nog veel meer uit. Je begrijpt de fouten beter die je maakte bij de toepassing en je herkent feilloos de vele voorbeelden die Dr. Maurer geeft.

Het boek is nu in het Nederlands te koop. Ik raad het aan iedereen aan. Zeker aan mensen die leidinggeven, maar eigenlijk aan iedereen. Iedereen wil toch graag veranderen ten goede?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.