Marshall Goldsmith, Triggers. (boekbespreking)

Marshall Goldsmith. Triggers, creating behavior that lasts – becoming the person you want to be. 2015

Marshall Goldsmith is een coach. Al een beetje op leeftijd en met oneindig veel wereldwijde ervaring. Hij is voornamelijk bezig met top CEO’s. Iemand anders kan zijn prijskaartje niet betalen vrees ik, hoewel hij wel een bepaalde garantie biedt : je moet hem enkel betalen als je na drie maanden vindt dat zijn adviezen en coaching je iets bijbrachten. Goldsmith heeft zijn eigen executieve coaching bureau.

Vind je jezelf ooit wat ongeduldig? Ben je niet altijd de empathische medemens die je zou willen zijn? Verschiet je zelf wel eens hoe geïrriteerd je kan zijn als een bepaalde collega je aanspreekt? Heb je je humeur wel eens van 0 naar 60 weten accelereren als iemand je in het verkeer de weg afsneed?

Dan ben je bij Triggers van Goldsmith in het juiste gezelschap.

Deel I gaat over de redenen en impulsen (triggers) waardoor we niet altijd de persoon worden die we eigenlijk wel willen zijn.
Goldsmith zoekt naar de prikkels die ons kunnen laten ontsporen. Al snel heb je door dat de schuld steken op je omgeving niet langer opgaat. Je leeft nu eenmaal niet in een vacuüm, dus je doet er goed aan uit te zoeken welke impulsen of gebeurtenissen jou aanzetten tot dat gedrag waar je zelf zo graag van af zou willen. Deze kunnen intern, direct, bewust, verwacht, productief zijn, of hun tegendeel. Omdat onze impulsen altijd gevolgd worden door een gedrag en een beloning van dat gedrag, zijn we ook in staat om dat te wijzigen.

Goldsmith steekt dan door naar een thema dat mij erg aanspreekt, de overgang van planning naar uitvoering. Nu zijn we planner, zegt Goldsmith, maar straks moeten we doener zijn. En daar zit een wereld van verschil tussen. Hij benoemt vijftien veel gebruikte excuses om die kloof niet te dichten : “morgen is er nog een dag”, is zo’n dooddoener, maar ook “ik word nooit moe en mijn enthousiasme is oneindig” en “ik doe het tenminste beter dan Jan”. Al deze uitvluchten helpen ons… nu niets te moeten doen en nu niets te moeten veranderen.

Stel je voor dat je een dagje naar het strand gaat of een dag fietsen, hoe ondenkbaar zou het dan zijn moest je niet op voorhand naar het weerbericht kijken of op Google wat over de omgeving opzoeken? En toch is dat wat we dikwijls doen als het over ons gedrag gaat, we vergeten dat er ook een omgeving is die ons beïnvloed. Altijd en voortdurend.

Goldsmith gaat dan over naar veranderen. Hij gebruikt in zijn coaching sessies hiervoor het rad van verandering. Als je verandering wenst denk dan aan nieuwe zaken creëren, zaken weglaten, dingen veranderen of verbeteren en tenslotte sommige zaken in je leven of gedrag te aanvaarden. We kunnen deze methodiek ook gebruiken bi het opstellen van onze doelen, op het werk, met onze teams of privé.

In deel twee bewandelt Goldsmith het thema van de duurzame verandering door te proberen en op te volgen. Hij introduceert hiervoor de techniek van de actieve en engagerende vragen. Een actieve vraag betrekt je intensief in wat je wil bereiken en is van het type : deed ik vandaag mijn best om gelukkig te zijn, complimenten te geven, te sporten… .Best dagelijks te beantwoorden zegt Goldsmith. En als het je zelf niet lukt, vraag dan een vriend of huur je een coach.

Deel drie leert ons structuur te aanvaarden om meer zaken te bereiken in ons leven. De thema’s wilskracht en ego depletion komen aan bod. Hoe kan structuur ons daarbij helpen en hoe moet die structuur er dan uit zien? En, tenslotte, waarom is het soms zo lastig dat allemaal te aanvaarden? Omdat, zegt Goldsmith, we te snel tevreden zijn met ‘goed genoeg’.

Deel IV tenslotte is een kort, mij wat overbodig deel. Het gaat over de cirkel van engagement. Goldsmith herhaalt er nog wat zaken en concludeert dan eigenlijk dat om te veranderen we ons eerst moeten bewust worden van de gevolgen die sommige impulsen op ons hebben, en dan bewust kiezen om onze reatcie erop te wijzigen. Als je wat moeilijker lopende relaties wil veranderen en daarbij zelf het initiatief wil nemen dan sla je dit deel best niet over.

Goldsmith is een auteur die ik graag lees, dus hoe objectief ik over zijn boeken ben, dat weet ik zelf niet meer goed. Maar het is me wel heel duidelijk dat ik steeds veel bij leer van hem. Als mijn collega’s me in de voorbije jaren soms ten goede zagen veranderen, dan was dat dikwijls door Goldsmith. En ook ‘triggers’ zal weer dat effect hebben. Zeker weten.

Goldsmith schrijft heel authentiek en kan uit eigen ervaring tal van voorbeelden geven. Zijn visie over leiderschap is heel anders dan de wat cynische ondertoon die in heel veel ‘gedraag je professioneel’ adviezen zit. Die gaan soms wat veel over manipuleren en bewerken van anderen, dan over authentiek leiderschap. Dat is bij Goldsmith heel anders.

Het past ook beter met wat ik vroeger leerde van Carl Rogers (authenticiteit, echtheid en congruentie), maar Goldsmith voegt er zeker de dimensie van de invloed van de eigen persoon aan toe. En in zijn laatste boek leert hij hoe je die eigen persoon duurzaam ten goede kan veranderen.

Het is wat laat om als kerstgeschenk te dienen, anders zou ik zeker zeggen: bestel Triggers maar snel bij bol.com. Helaas nog niet in het Nederlands verkrijgbaar, maar gezien Goldsmiths andere boeken werden vertaald zal deze ook wel volgen. Ik zal het opvolgen en hier even melden als het zover is.

 

noot: triggers is nu in het Nederlands verkrijgbaar : https://www.bol.com/nl/p/triggers/9200000046575292/

One Comment

  1. Verandering van gedrag is mogelijk als je als persoon dit wil.
    Echte karaktertrekken kunnen dus veranderen?
    Toch geloof ik daar niet helemaal in.
    Ik moet dan zeker eerst dat boek lezen.
    Alleszinds een heel interessant onderwerp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.