Doelen, keien en kikkers

Laat je uitstelgedrag achter je!

Uitstelgedrag heeft dikwijls te maken met het feit dat je niet precies weet wat je wil bereiken. Soms zijn de taken zo groot zijn dat er gewoon geen beginnen aan is.  Je doelen neerschrijven en dan dadleijk starten met de belangrijkste zaken om die doelen te halenis dé truuk om veel te bereiken in je leven.

 

Aan het begin van een jaar, maand of week de doelen die je wil bereiken neerschrijven is een goede techniek om deze ook daadwerkelijk te bereiken. Afhankelijk van de tijdsperiode waarover ze handelen zullen de doelen meer of minder algemeen, meer of minder specifiek geschreven zijn. Misschien ken je de SMART methode wel? Gebruik ze! Dat helpt echt goede doelen te formuleren.

Als je je doelen zo beschreven hebt is het sowieso al goed om gedurende enkele weken eens te monitoren en te meten hoeveel tijd je daadwerkelijk besteed aan het bereiken van deze doelen. Je zal zien dat dat over het algemeen flink tegenvalt.

Wat kunnen we dan wel doen om onze doelen te bereiken?

Als jij een beetje bent zoals bijna iedereen, dan wil je veel te veel tegelijk bereiken in het leven/ Of misschien verwacht uw baas veel te veel van u.

Maar… Onze tijd en onze energie zijn nu eenmaal beperkt, dus alles bereiken op heel korte tijd is moeilijk of onmogelijk.

Daarom herformuleren we onze doelen best in prioriteiten. Brian Tracy geeft hiervoor in verschillende van zijn boeken zijn ABCDE indeling.

prioriteer volgens de ABCDE methode

Schrijf een lijst op van alle doelen of taken die je wil doen. Geef ze een A label als ze absoluut topprioritair zijn, geeft een B label als het taken of doelen zijn die je best zou doen, geeft ze een C label indien het leuk zou zijn moest je ze hebben gedaan. Een doel met een D label delegeer je en een E label, wel, dat doe je gewoonweg niet.  geeft een deel label als je ze gaat de regering heeft zijn een label als je ze gaat elimineren. Heb vooral niet teveel angst om taken en zelfs doelen in D of E categorie onder te verdelen!

Indien je verschillende taken hebt onder het A label geef ze dan volgens prioriteit een A1, A2, A3,… waarde mee.

Begin aan je A1 taak! Het uitgangspunt is dat je nooit ofte nimmer aan een B of een C taak werkt zolang er A taken te doen zijn!

De matrix van Eisenhower

Stephen Covey formuleert het in zijn bestseller “de zeven gewoonten van zeer succesvolle mensen” als de grote keien. Een grote kei is dan je belangrijkste taak, die taak die het meest toevoegt aan het bereiken van je belangrijkste doen.

eisenhowerIn de matrix van Eisenhower  zetten we deze keien in het rechterbovenkwadrant. Anders dan de dringende belangrijke zaken die dikwijls heel reactief zijn, zitten in dit kwadrant de niet dringende belangrijke zaken. En het zijn deze zaken die bepalen hoe effectief je bent en hoe succesvol je wordt. De niet belangrijke zaken moet je zien te mijden, delegeer ze of doe ze gewoon niet. Je succes wordt bepaald doordat jij jouw doelen bereikt.

 

Om jouw doelen te bereiken moet je soms zaken doen die je niet zo graag doet, die je moeilijk vindt. Dit zijn de zaken die mensen nogal eens uitstellen. Nochtans zijn het soms deze zaken die er juist wel toe doen. Brian Tracy noemt deze zaken kikkers. Om succesvol te zijn moet je deze kikkers slikken.

doelen bereiken via kikers en keien
kikkers en keien

Het best is om de grootste taak, waar je het meest tegenop ziet, dus de grootste kikker, als eerste taak in de ochtend te slikken. Je dag is dan al half geslaagd. Door het feit dat je je kikker slikte zal je energie krijgen, je zal je succesvol voelen, en klaar zijn voor de volgende taken.

 

 

Tot slot nog dit: indien taken te groot zijn is het goed ze uiteen te rafelen in doenbare kleine stappen, next actions, en deze dan in te plannen voor een bepaalde maand, week of dag. Je kijkt dan na of je de stap inderdaad uitvoerde en je plant dadelijk nieuwe stappen in.

In een ander artikel beschreven we al enkele technieken om met kleine stapjes erin te slagen grote taken uit te voeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.