De pomodoro, opstap naar kortere werkdag?

Hoe versla jij de continue stroom aan afleidingen en storingen?

In deze moderne tijd met zijn vele digitale mogelijkheden wordt het steeds moeilijker om je aandacht lang op iets gerichte houden. De gemiddelde kenniswerker geeft aan gemiddeld maar 7 minuten te kunnen werken zonder gestoord worden. De luxe om eens drie kwartier ongestoord aan een dossier te kunnen werken, komt minder en minder voor. Nochtans is het langdurig kunnen richten van je aandacht een belangrijke voorwaarde om iets gedaan te krijgen. We noemen dat focus. Over het algemeen slagen volwassenen er in zich tussen de 20 en 40 minuten te concentreren.

De pomodoro techniek is dan een beproefde remedie.

Pomodoro, de techniek van echte lifehackers

Enkele jaren geleden heeft de populaire blogsite Lifehacker haar lezers gevraagd te stemmen welk van de tijdmanagement technieken het best werkt. Op nummer één geëindigd, nipt voor Getting Things Done (GTD), de Pomodoro techniek.

Een pomodoro, eventjes wachten, pomodoro twee. Veel werk gedaan!

Een internationaal en al lang bekende manier uit het klassieke tijdsmanagement om geconcentreerd te werken is de Pomodoro techniek. Oorspronkelijk beschreven door Francesco Cirillo eind jaren tachtig van de vorige eeuw.

 

De pomodoro techniek is een heel krachtige manier om te focussen
De pomodoro techniek is een heel krachtige manier om te focussen

Je kiest je taak. Je draait een keukenwekker op voor 25 minuten op, je start je werk, en je blijft doorwerken tot de wekker je verwittigt. Dan neem je enkele minuten pauze en start je een nieuwe Pomodoro. Na elke vierde pomodoro neem je een kwartier pauze.

 

 

Dat is een heel krachtige manier om veel gedaan te krijgen. Deze techniek werkt omdat 25 minuten kort genoeg is om je startweerstand te overwinnen. Het is kort genoeg om vol te houden en tijdens deze periode mogelijke storingen uit te stellen. Van de andere kant is 25 minuten voldoende lang om iets gedaan te krijgen. Het gebruik van de pomodoro techniek geeft bovendien een spontane neiging om complexe taken in subtaken te verdelen.

Wet van Parkinson

Je zal zien dat je de neiging hebt om binnen een bepaalde pomodoro te proberen een bepaald gedeelte van je taak af te werken. Zo omzeil je dan ook weer de wet van Parkinson doordat je de val vermijdt van de beschikbare tijd op te vullen met het afwerken van een taak, maar wel het afwerken van je taak in de beschikbare tijdsblok duwt. Wanneer je deze techniek regelmatig toepast leer je ook beter om de benodigde tijd voor bepaalde taken in te schatten en dat helpt dan weer planning fallacy te voorkomen.
Op deze manier werken is best vermoeiend maar je krijgt wel heel veel gedaan.

Zes uren zijn twaalf tomaten.

In Zweden experimenteert men reeds langer met een zes uren werkdag. In focus werken is in dit systeem tegelijk oorzaak als gevolg. Werkgevers die de zes uren werkdag invoeren vragen van hun werknemers dat ze alle sociale media bannen, dat ze elke vorm van tijdverlies door overbodig vergaderen en afleiding uitsluiten. Zo kan met op zes uren bijna zo veel bereiken als op 8 uur niet geconcentreerd werken. Van de andere kant is het door de korte werkdag ook veel makkelijker zich te concentreren.
Probeer zelf eens een dag 12 keer heel geconcentreerd gedurende 25 minuten te werken aan je taak. Je zal versteld staan hoeveel je bereikte. Maar ook hoe zwaar dit was!

Pauzeren is een deel van de taak

Wat is het nut van de korte pauze? Heel gefocusseerd werken kan maar na een periode van niet focus. De korte ontspanning van enkele minuten waarin je bezig bent met andere zaken dan met je taak helpt zo om in het volgende tijdsblok terug geconcentreerd aan de taak te kunnen werken.

de pauze na elke pomodoro is essentieel
Een korte pauze na elke pomodoro is essentieel

Daarnaast is deze periode, hoe kort ook, van belang om je diffuus denken te stimuleren. Het is heel belangrijk om een periode van bewust denken af te wisselen met een periode waarin je je gedachten de vrije loop laat. Op die manier worden andere hersengebieden aangesproken en vind je je creatievere oplossingen voor complexe problemen. Diffuus denken gebeurt telkens je niet geconcentreerd aan iets denkt. Het is een soort van creatief dagdromen. Beweging of kleine routine taken doen helpt je diffuus denken te stimuleren. Daarom doe je in je korte pauzes tussen twee pomodoro best wat kleine zaken (wasmachine uithalen, tanden poetsen, even rondwandelen, koffie halen..).

Ik hoef geen pomodoro techniek, mijn adrenaline stuurt mij wel

Het is leuk als jij denkt dat je 8 tot 10 uur onafgebroken kan werken. Zeker als een deadline nadert. Maar het is echt niet mogelijk, zoals vele studenten tot hun schande ondervonden, om op die manier kwalitatief werk af te leveren. Dus zie je pauzes echt niet als verloren tijd. Ze zijn onontbeerlijk om effectief en creatief te werken.

Als je jezelf erop betrapt zaken uit te stellen omdat ze je geen goed gevoel geven, probeer dan eens te focussen op het proces in plaats van het resultaat. Proces in deze betekent de nadruk op de tijd en de acties die met dit tijdsverloop vandoen hebben. ‘ik ga nu twintig minuutjes werken’. Dit in tegenstelling tot het nadruk leggen op het resultaat : ‘ik ga dit dossier afwerken’. Je wijzigt zo op een geweldige manier je denkkader.

Pomodoro in blocks

Op de fantastische website 99U gaf Cal Newport enkele weken geleden getuigenis van een persoonlijk experiment. Hij maximaliseerde de pomodorotechiek door een ganse dag in blokken van dertig minuten te leven. Hij super concentreerde zich op die manier. Pomodoros in bulk als het ware.
Zijn conclusies : dit is ongelooflijk hard werken en het vergt heel wat voorbereiding. Je moet alles goed bedacht hebben en je moet alles bij de hand hebben. Aan de positieve kant stelt Newport dat hij nooit ervoor zulk een bevrijdend werken heeft ervaren en dat hij nooit eerder zo lang gefocust op zijn kerntaken werkte. Je vindt het artikel hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.