Kelly Mc Gonigal, Willpower (boekbespreking)

Kelly McGonigal, The Willpower Instinct: How Self-Control Works, Why It Matters, and What You Can Do to Get More of It, 2013. epub

 

Kelly McGonigal is naast Baumeister voor wat mij betreft de referentie schrijver over wilskracht. Ze onderbouwt elke stelling met veel wetenschap en voorbeelden. Het boek is vertellend geschreven. Het is het neergeschreven verslag van haar lessenreeks erover op Stanford University. Een echte aanrader

Ik las het Engelstalige boek in epub en beluisterde het nu in MP4 formaat.

Het boek beschrijft en legt uit welke de laatste inzichten zijn over wilskracht. Maar vooral beschrijft Mc Gonigal vele voorbeelden hoe je je wilskracht kan inzetten om je gezondheid, geluk of productiviteit te verbeteren.

Wilskracht is geen aangeboren deugd. Dat is de eerste en voornaamste vaststelling. Heel bemoedigend voor sommigen, heel uitdagend om op zoek te gaan naar de manieren om je eigen wilskracht te verbeteren. En dat kan, zegt Mc Gonigal. Wilskracht is als een spier. Je kan ze vermoeien, maar je kan ze ook trainen. Het trainen kan door de volgende technieken (in volgorde van nut ) : fysieke oefeningen, meditatie en simpele wilskracht oefeningen (de deur altijd openen met de linkerhand of dergelijke. Onvoldoende slaap en alcohol zijn absolute wilskrachtdoders. Stress en alle mogelijke verlokkingen souperen je wilskracht snel op.

Wilskracht is een eindige bron. Je gebruikt die ene bron voor al je wilskracht uitdagingen : ik zal, ik zal niet en ik wil.

Schuld over gebrek aan wilskracht neigen nog meer tot uitstelgedrag, milde zelfvergevensgezindheid en compassion zijn er een boost voor.

Tenslotte, zegt Mc Gonigal, pas op voor het “wat de hel effect” als je niet dadelijk grote wilskracht toonde en wat toegaf, het is verleidelijk om dan de boel helemaal de boel te laten. Maar ^pas ook op voor de ‘license to sin’ : door je eigen trots omdat je iets presteerde zou je jezelf wel eens kunnen belonen met het toegeven aan allerlei verlokkingen. De dieëters onder ons kennen dit mechanisme zonder twijfel!

Wilskracht is besmettelijk, in beide richtingen. Je zoekt jezelf best enkele rolmodellen en enkele collega’s die jouw het goede voorbeeld kunnen geven.

Een heel leesbaar boek. Aan te bevelen aan alle studenten, dieëters, schrijvers, sporters, rokers, ouders, partners, chefs. Iedereen eigenlijk zou wat meer over wilskracht kunnen leren. Het is altijd nuttig.

Regelmatige bezoekers van BeterAnders zullen regelmatig over wilskracht en het verband met een productief leven lezen.

In het Nederlands vertaald als : De kracht van wilskracht, hoe zelfbeheersing werkt en wat je eraan kunt doen, McGonigal, Kelly, Paperback

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.