Nick Winter, The Motivation Hacker (boekbespreking)

The motivation hacker,  , 2014 (epub)

 

Een jonge Californiër gaat met zichzelf de uitdaging aan om in 3 maanden 18 verschillende zaken te verwezenlijken. Gaande van het schrijven van een boek, leren op 1 hand staan, 3000 nieuwe Chinese woorden leren, een app voor Iphone schijven, een startup doen van een bedrijf, 20 boeken lezen, elke dag tijd hebben voor zijn vriendin, elke dag fitness training doen en nog een deel andere.

Je moet goed gek zijn om dat te proberen denk je dan..

Zijn methode vertrekt volledig vanuit motivatie en een doorgedreven schematisering van zijn dag. Het voordeel van zijn boek is dat het je wat tijd bespaart om zelf een aantal zaken uit te zoeken. Winter deed duidelijk zijn onderzoek en probeerde flink wat dingen uit om te zien watt en wat niet.

In zijn boek pikt hij het idee van Peers Steel ‘The procrastionation equitation’ en verwerkt deze in zijn motivatie theorie. Motivation = Expectancy * Value / Impulsiveness * Delay. Met wat creatief bochtenwerk slaagt hij daar in.
Motivatie wordt daardoor een gemakkelijke manier om zaken te bereiken, zo makkelijk dat je de neiging krijgt om dadelijk ook wat gekke doelen op te stellen zoals Nick Winter deed bij zijn eigen uitdaging.

Toch nog even voor de niet ingewijde de vier kenmerken van de vergelijking :

Verwachting: hoe groot schat je de kans op succes in?

Waarde: hoe belonend is het behalen van dit doel voor jou?

Impulsiviteit: hoe veel afleiding lokt je weg van je werk?

Delay: hoe lang duurt het eer je resultaat ziet of een beloning ervaart?

Het beïnvloeden van een of meerdere van deze factoren zal de kans bepalen dat jij je doel bereikt.

Nick Winter noemt doorheen zijn boekje terugkerend een drietal factoren die hem bij elke uitdaging hielpen.

  1. Succes gaat steeds in een opstijgende spiraal. Start klein, boek een succesje, raak daardoor geïnspireerd en nog wat extra gemotiveerd en boek nog wat groter succes. Simpel volgens Winter.
  2. Vertel aan zoveel mogelijk (en liefst nog wat meer) mensen wat je van plan bent. Dat verkleint extreem je kans dat je uit je uitdaging kan stappen. Tenzij je een loser bent, maar welke loser stelt zichzelf 18 doelen?
  3. Verbrand je schepen. Haal elke mogelijkheid tot afleiding weg en zorg er zo veel als mogelijk voor dat je geen kans hebt je uitdaging op te geven. Trek de internet kabel uit, verkoop je computer, maak de tv onklaar, teken een contract voor je boek… Winter gebruikt hiervoor ook de app Beeminder waar hij zelf vrijwillig een boeteclausule aangaat als hij een bepaalde uitdaging opgeeft.

 

Tja. Een vlot en wat aanstekelijk geschreven boek. Erg no-nonsense en zelfs in simpel Engels. Maar misschien toch wat simpel allemaal. In de biografie van Nick Winter lees ik dat hij verschillende masters bezit (wiskunde, talen, geschiedenis, IT). Zeker geen dommerik of luierik, hoewel hij zelf aangeeft dat hij op moment van zijn afstuderen zichzelf wat als een looser en kanshebber als mislukkeling catalogeerde. Het is zijn interesse in lifehacking en zijn zichzelf beconcurrerende houding die hem van de verloedering spaarde, zo noemt hij het zelf.

Een beetje vreemde kerel dus wel, maar, toegegeven, zijn boek is er, en zijn achttien uitdagingen haalde hij. Das toch ook om te onthouden.

De titel van zijn boek is wat misleidend en te simpel. Motivatie alleen is onvoldoende voor dit soort fratsen. En doorheen zijn boek beschrijft hij ook wel andere zaken waarmee hij zich op de rails houdt. De ons gekende vijf minuten regel past hij bijvoorbeeld toe, gewoontevorming gebruikt hij heel fel. Hij oefent zijn wilskracht doorheen allerlei dwaze spelletjes. Hij maakt van alles een wedstrijd (herinner je de autotelic persoonlijkheid van Mihaly Csikszentmihalyi) en meet zowat alles. Maar goed, als hij dat motivatie noemt.

Als je wat tijd over hebt dan kan je het boek ‘the motivation hacker’ van Nick Winters eens lezen. Maar er is beter te vinden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.