Richard Wiseman, ‘59 Seconds: Think a Little. Change a Lot’ (audiobook) boekbespreking

59 Seconds: Think a Little. Change a Lot (audiobook)

 

Richard Wiseman is psycholoog en veelschrijver. In ‘59 seconds’ vertelt hij over de resultaten van tientallen experimenten en onderzoeken op alle mogelijke terreinen van de psychologie. Hij rapporteert uitgebreid en vat dan telkens samen in 59 seconden welk voordeel je als lezer eruit kan halen.

Als het boek je al niet helpt je leven te veranderen, wat dacht je dan van een betere manier om iemand te verleiden in een nachtclub of dé openingszin te vinden die je succes garandeert op een cocktailparty of een speeddate?

59 secondsRichard Wiseman is een belezen man. Hij schreef dit boek als uitdaging op een vraag van een vriendin om haar te helpen kiezen uit de vele zelfhulp suggesties van zelfverklaarde zelfhulp goeroes.

Wiseman las blijkbaar enkele duizenden rapporten van onderzoeken en vertelt erover in dit boek. Van stemming, tot uitstelgedrag en mindset, over relaties en verleidingen, over opvoeding en het bereiken van betere resultaten. Ze passeren allemaal de revue. Soms wat langdradig, maar eigenlijk allemaal stuk voor stuk interessante kennis, soms maar wat weetjes of fait divers. Dikwijls in overeenstemming met wat we intuïtief denken, even vaak in tegenstelling hiermee.

Op het einde van elk hoofdstuk vat Wiseman zijn bevinding samen in 59 seconden en dat in de vorm van een advies. Telkens kleine brokjes voor iedereen begrijpbare stukjes levenswijsheid.

Draag een foto van een baby in je portefeuille en de kans dat je hem volledig terugkrijgt na verlies is veel groter. Raak de juffrouw van je dromen even aan op de schouder als je haar ten dans vraagt en je kansen op een treffer verdubbelen. Praktische tips zijn er ook. Kies je plaats ergens in het midden aan de tafel als je invloed wil hebben op een vergadering.

Soms spreken resultaten uit onderzoek de praktische wijsheid tegen. Je moet een kind niet prijzen omwille van het resultaat, maar wel omwille van de inspanningen die het deed om dat resultaat te behalen. Lezers van BeterAnders herkennen in dit advies het kernthema uit Carol Dwecks werk over de groeimindset. Het obligate experiment van de marshmallows om de zelfdiscipline van kinderen te onderzoeken mocht natuurlijk niet ontbreken. Ook dit zullen onze lezers zonder twijfel herkennen.

Op het einde van zijn boek somt Wiseman de tien zaken op die hij als antwoord op de uitdaging van zijn vriendin voor zelfhulp advies in 59 seconden zou vertellen.

Het boek van Wiseman is amusant en leerrijk. Het is niet te moeilijk om te lezen en is heel afwisselend. Of het nu de grote wetenschap vertegenwoordigt en of het echt een grote levensimpact op de lezer heeft, dat weet ik niet helemaal zeker. Maar als je moet kiezen tussen een aflevering van Grey’s Anatomy of Thuis versus ‘59 Seconds: Think a Little. Change a Lot’, dan is mijn advies toch helder, Wisemans boek is zeker de moeite waard, het geeft je enkele uren aangenaam leesplezier en je leert er iets van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.