Anki (voor alle besturingssystemen op alle devices)

De toverformule voor je flashcards en een stimulans voor je leren.

Anki is een software die het gebruik van flashcards optimaliseert. Als je iets wil leren is herhalen de beste methode. Om in een bepaald gebied echt goed te worden, is het zaak van gericht te oefenen op datgene wat je het minst goed kent. En dat is waar Anki goed in is en je feilloos helpt.

Gericht oefenen is de manier om goed te worden in iets. Sommigen zullen zich de kaartjes herinneren met aan de ene kant het Latijnse of Franse woordje en aan de andere kant de vertaling. toen waren dat steekkaarten, nu zijn dat flashcards. Uren oefenen was de boodschap. Degenen die het zich wat makkelijk maakten oefenden vooral de kaartjes die ze al goed kenden. Degenen die echt voor het maximum gingen oefenden vooral de woordjes die ze nog niet kenden. Niet enkel zomaar herhalen dus, maar die zaken die je nog niet kent vaker herhalen, en dat wat je al goed kent wat minder vaak. Dat is niet alleen de theorie van het leren, maar ook het concept wat achter vele theorieën zit. In het artikel ‘Waarom fouten maken goed voor je is vind je daar meer informatie over.

ankiAnki is een lichtgewicht programma. Je gebruikt het op alle mogelijke devices en synct alles netjes via 1 account. In Anki oefen je je leerstof of te onthouden zaken. Je bepaalt zelf het tempo van nieuwe dingen die je per dag wil leren. En je bepaalt de tussenperiodes dat Anki je zelf de zaken die je goed, minder goed of niet juist beantwoordde terug aanbiedt. Anki houdt dat netjes voor je bij en biedt je elke dag precies het juiste aantal kaarten van de juiste moeilijkheidsgraad aan. Jij geeft zelf feedback op je kennis en vorderingen.

Je kan kiezen uit hele reeksen kaarten die je op internet vindt. Die zijn heel uitgebreid en gaan over zowat alles wat je kan bedenken: talen, geschiedenisfeiten, planten, dieren, records… Of je kan zelf kaartensets met kaarten aanmaken. Bijvoorbeeld met Engelse woorden die je zelf vindt in teksten en die je in je woordenschat wil opnemen, telefoonnummers, namen van personen of klanten, gedichten, aforismen…

Dat zelf aanmaken van sets en kaarten gaat heel intuïtief en is snel. Eenmaal de kaart aangemaakt neemt Anki het roer over en biedt deze met tussenpauzes aan, des te beter je ze onthoudt, des te minder krijg je ze ter oefening. Maar Anki is aanhoudend, en desnoods na maanden krijg je toch nog eens een herhaling op je bord.

Anki is in zijn opzet erg geslaagd. Het beantwoordt perfect aan datgene wat je van flashcards verwacht. Het programma is lichtvoetig en intuïtief. De layout is sober en simpel, maar is dan ook niet afleidend en blijft netjes op de achtergrond van de inhoud. zeggen dat het gebruik verslavend is, tja, dat is er wat over, want het blijft tenslotte studeren wat je doet, maar het help je wel.

Het enige gevaar lever jijzelf. In je enthousiasme zal je wellicht meer sets en meer nieuwe kaarten aanmaken dat je dagelijks aankan. Maar als je dat eenmaal onder controle hebt en je eigen planning fallacy beheerst, dan kan je met enige discipline en enkele minuten van je dagelijkse tijd best veel bijleren.

Naar het schijnt is het dagelijks bijleren van woorden of feiten als hersengymnastiek ook een beproefde anti-verouderingstechniek. Voor degenen die zich aangesproken voelen.

Gratis in Itunes en Google play of via Google te zoeken voor je desktop of laptop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.