Tap Log (app bespreking)

Een app enkel om te noteren wat je meet (android)

Echte lifehackers geloven in de ijzeren wet van het meten. Om te verbeteren of te versnellen moet je voortdurend monitoren. Dit zorgt voor een continue stroom aan feedbackgegevens. En deze terugkoppeling met aangepaste actie is de belangrijkste factor in groei of verbetering. Pen en papier blijven handig als je wil monitoren, maar sommige apps zijn ervoor gemaakt. En Tap Log is een van de betere.

tap logTap Log is een sympathiek programmaatje. Zijn enige doel is je helpen gebeurtenissen in je leven te noteren. Hoewel het nog maar een duizendtal downloads heeft krijgt het 4.6 sterren waardering. Het bestaat al enkele jaren. Communicatie met de ontwikkelaar is gemakkelijk.

Tap Log dient dus om te meten. Enkel om te meten.

 

tap log schermEr zijn drie soorten metingen mogelijk. Hoeveelheden, vrije tekst en plaatsen. Jouw meetpunten stel je in met knoppen, eventueel groepeer je ze in mapjes. Per knop stel je de functie of functies in. Je geeft je knop een kleur en/of een icoon. Tap Log werkt ook met widgets. In plaats van de app te openen kan je zo kiezen voor een of meerder veel gebruikte knoppen op het startscherm van je smartphone. Loggen wordt zo wel echt supermakkelijk.

Vrije tekst is rechttoe rechtaan. Nadat je de knop aanraakt typ je de tekst. Je kan eventueel een hulpvraag bepalen. “Welke gedachte houdt je bezig?” of “Welke film keek je?”

Als je kiest voor hoeveelheden dan krijg je een numeriek scherm om je aantallen in te geven (hoeveel km fietste je?) of je kan kiezen voor een waardering in sterren (met welke intensiteit trainde je?). Voor sommige metingen is een standaardaantal nuttiger (elk glas water is 125ml vochtinname). Je bespaart dan weer enkele toetsaanslagen.

Tenslotte kan je je exacte locatie opslaan via de gps functie van je telefoon.

Alle combinaties van de drie meetwaarden zijn mogelijk. Je monitort naar welke tv programma’s je kijkt, hoelang je TV kijkt en welke waardering je het programma gaf. Je houdt bij waar ten velde je ging vogelen, hoeveel mussen je telde en hoe warm/koud het was. Je monitort hoeveel minuten siësta je doet en met welke gedachte je wakker werd.

Als je heel consequent je dagelijks bezigheden noteert hoef je zelfs geen tijden in te geven. Vermits elke notitie een timestamp krijgt kan je later de tijd tussen de verschillende gebeurtenissen makkelijk berekenen.

tap log grafiekJe kan je data in grafiek bekijken. Per dag of per week, per dag van de week, in hoeveelheden, doorheen je dag.. je kiest het maar. Is dit nog onvoldoende, dan kan je alle data uit je Tap Log exporteren via een CSV-file naar Excel of andere programma’s om je data verder te analyseren.

Hoewel Tap Log vele instellingen heeft werkt de app heel intuïtief. Op enkele minuten heb je de basis onder de knie en ben je kaar om te meten. Alles eens uitproberen kost je maximaal een kwartiertje werk. Als je echt heel in detail je leven wil gaan meten dan heb je wat langer eenmalige insteltijd nodig.

Elke meting zelf gebeurt met maar enkele klikken. Als je dat systematisch doet dan heb je na een week echt wel een overzicht van je gedrag.

Ik ben zelf niet zo’n grote self quantifier, maar gebruik deze app toch al enkele jaren in onderbroken tijdsspannes. En het is waar, als je iets wil weten, dan moet je het meten. Na elke periode dat ik Tap Log weer eens gebruikte weet ik dat wat ik dacht niet juist was. Helemaal niet juist.

 

Degenen die meer willen weten over de kunst van het zelfmonitoren kunnen best eens een kijkje nemen op de site van Quantified Self. Maar hou het toch ook maar een beetje realistisch!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.