Het huis van gelukzaligheid

Een drastische manier om je te focussen en de zaligheid van een flow te ervaren.

Als je iets wil bereiken in je leven dan zal je dat aandacht moeten geven. Je volle aandacht en niets dan je aandacht. Je moet er tijd voor vrij maken en deze tijd moet je vol overgave geven aan die zaken die je wil leren of die doelen die je wil bereiken. Stel je voor dat jouw kantoor of werkplaats zo was ingericht dat je niet anders kon dan er focus en flow vinden?

Focus als opstap naar flow

 

van focus naar flow
van focus naar flow en gelukzaligheid

Focus is er wanneer je geconcentreerd aandacht geeft aan een taak. Je kan dat op twee manieren zien. Wanneer je dat ene belangrijke doel voor ogen hebt en er mee bezig bent en er naartoe werkt dan focus je je op dat doel. Je denkt er de hele tijd aan, je bent er mee bezig, je praat erover, je slaapt er niet van. Een tweede manier is het gericht en actief bezig zijn met de uitvoering van dat doel. Je bent uren achtereen geconcentreerd bezig met schrijven, met timmeren, met behangen. Om je werk gedaan te krijgen, om je doel te bereiken moet jouw focus steeds in de twee betekenissen op je doel gericht zijn. Enkel één zaak in je blikveld en aan die ene zaak je volle aandacht. Met enkel te dromen, denken en praten over dat moeilijk dossier, blijft dat dossier heel virtueel.

hemelse gelukzaligheid
hemelse gelukzaligheid

Soms, wanneer je met volle motivatie en compleet in focus werkt, beleef je een moment van flow. Een echt gevoel van flow komt niet dikwijls voor, maar het zijn van de meest rijke momenten in je leven. Flow is een hogere manier van focus. We noemen het daarom ook focus in het kwadraat. De meest  indrukwekkende ‘bijwerking’ van focus is dat wanneer je eenmaal ergens mee bezig bent, het lijkt alsof er van alles vanzelf gebeurt, alsof de dingen vanzelf naar je toe komen. Tijdens een flow wordt soms een gevoel van euforie ervaren. Mihaly Csikszentmihalyi beschrijft flow als een mentale toestand waarbij iemand volledig opgaat in wat hij doet en daarbij een energievolle aandacht ervaart, volledig engagement. Dikwijls gaat het gepaard met voldoening. Van werken in een flow word je niet enkel gelukkig, het zorgt ook voor een bijzondere kwalitatieve werkoutput. Je beste werk ooit zal bijna altijd het gevolg zijn van zulke momenten van intensieve werkbeleving. In een flow werken is zonder twijfel de meest perfecte staat van werken. Je verliest jezelf in de taak en het gevoel van tijd verdwijnt en je wordt als het ware één met wat je doet. Je ervaart de tijd op een andere manier. Minuten kunnen uren lijken en uren kunnen minuten lijken. Het gevoel van tijd is zodanig veranderd doordat de tijd zich aan jouw ervaring aanpast. En het gevoel dat er bij hoort is een soort gelukzaligheid.

Oedaimonia: gelukzaligheid door concentratie

gelukzaligehid door perfectie in je job
Plezier in je werk geeft perfectie : via flow naar gelukzaligheid.

In het Grieks noemt men dat eudaimonia. Het is een kernbegrip uit de filosofie van Socrates, Aristoteles en later de stoïcijnen. Ook in de moderne psychologie is de term nog in gebruik als containerbegrip (autonomie, zelfacceptatie, doelgerichtheid in het leven, beheersing van de omgevingsfactoren en relaties met anderen) .

Om in flow te raken zijn twee zaken essentieel. Je taak moet in verhouding staan tot je talenten en je moet in staat zijn je volledige aandacht aan die ene taak te geven. En hier wringt in onze moderne manier van leven met onze eeuwige en allesoverheersende hyperverbondenheid met de rest van de wereld het schoentje. Waar en wanneer vinden wij nog eens de juiste omgeving om ongestoord en langdurig aan één taak te kunnen werken?

Cal Newport beschrijft in zijn boek ‘Deep work, Rules for Focused Success in a Distracted World’ een gesprek met een bevriende architect over dienst project ‘The eudaimonia machine’. Deze machine is eigenlijk het ontwerp voor een gebouw (!). Het doel van zijn gebouw is een omgeving te creëren waar de bewoner in een toestand van maximale menselijke ontwikkeling kan komen en waar hij kan werken aan de grens van zijn intellectuele of creatieve mogelijkheden. Het gebouw is ontworpen puur en alleen om mensen toe te laten diep geconcentreerd te werken.

De eudaimonia machine

dp gebouwHet gebouw is een heel simpele constructie. Het heeft vijf kamers die in lijn met mekaar verbonden zijn. Omdat er geen gangen in het gebouw zijn, moet je langs elke kamer om de volgende te kunnen bereiken. Elke kamer heeft een aparte functie en is speciaal voor die functie ingericht. De eerste kamer is sober en stil. Het is de galerij met voorbeelden van werk dat in het gebouw werd gemaakt. De enige bedoeling is om de bezoeker te inspireren en hem aan te zetten en te prikkelen tot soortgelijk hoogstaand werk. Dan kom je in de salon. Heel luxueus ingericht met koffiebar en alle WI-FI modaliteiten. Je kan er debatteren en nadenken. Je toetst er je ideeën en ontwikkelt ze verder in samenspraak met de wereld rondom je. Van hieruit ga je naar de bibliotheek. Je vindt hier alle mogelijke informatie in boeken of artikelen. De harde schijf van het gebouw. Je kan er scannen en kopiëren naar believen. Achter de volgende deur is het kantoor. Je doet hier je administratie en alle ondersteunende werk. Er is een secretaris om je te helpen alle bijkomstige zaken te doen. Hij stimuleert je tot goede werkattitudes en leert je allerlei trucjes om je efficiëntie te verbeteren. En dan tenslotte kom je in het laatste deel van het gebouw. Allemaal aparte kamers van drie op vier met dikke geluidsdichte muren en dempende bekleding met een sober bureau en gemakkelijke stoel. Het enige doel van deze kamers is werken in diepe concentratie en flow. Dit gebouw, deze Eudaimonia machine, zal je toelaten absolute kwaliteit te leveren. Omdat je er op de grens van jouw kunnen werkt, zal je nooit beter werk leveren dan wat je daar, diep in dat gebouw presteerde.

Voorwaarden voor succes in de eenentwintigste eeuw

Het boek van Cal Newport gaat enkel over focus. “Wie zijn de toekomstige succesvolle mensen?” was het uitgangspunt van zijn onderzoek voor ‘Deep work’. Hij vond drie groepen. Zij die het kapitaal hebben om te investeren, zij die de kennis hebben om in onze kenniswereld met data om te gaan, en tenslotte zij die de discipline hebben zich diep te concentreren op hun uitdagingen. Bent u verbaasd als deze laatste groep diegenen zijn die er het best in slagen alle storingen buiten te sluiten?

Misschien is de eudaimonia machine niet nodig of is het zelfs een fool’s paradise. Maar een omgeving creëren waar je diep, langdurig en ongestoord kan werken is wel degelijk één van de manieren om succesvol in je leven te zijn.

En jij, hoe pak jij dit aan? Heb jij je eigen trucs om zalig te werken? Hoe ziet jouw eudaimonia machine eruit?

 

Gebruikte bronnen :
https://en.wikipedia.org/wiki/Eudaimonia
Cal Newport, Deep work, Rules for Focused Success in a Distracted World, 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.