Angela Duckworth. Grit, The Power of Passion and Perseverance (boekbespreking)

grit-9781501111105_hrAngela Duckworth is een Amerikaans professor in de psychologie. Ze deed bijna haar hele carrière onderzoek naar wat zij noemt ‘grit’. In het Nederlands iets als volharding of vastberadenheid. Het boek was maanden geleden aangekondigd en er werden meerdere duizenden exemplaren in de voorverkoop verkocht. Dit had alles te maken met een prijs die Duckworth won (ze werd op het Witte Huis uitgenodigd om over haar inzichten te spreken) en door haar TED talk die acht miljoen (!) keer bekeken werd. De halve wereld kende dus al haar kerninzicht en zat te wachten op haar boek.

Wie het kerninzicht wil kennen beluistert best de TED talk.  Dat is sneller en duidelijker dan heel het boek lezen. Of , nog beter, lees verder in deze review.
Grit is : zelfcontrole en doorzettingsvermogen (ook en vooral als iets moeilijk is). Volharding is het woord dat het meest bij mij opkwam tijdens het lezen van het boek. Het tweede inzicht van Duckworth is dat iedereen, onafgezien van geslacht of afkomst of opvoeding, grit kan aanleren. To become gritty, dus. Dat is een heel optimistische boodschap met een hoog democratisch gehalte.

Vastberadenheid is de beste voorspeller van succes. Dat is wat we moeten onthouden. Waarom is dat zo? Vaardigheden krijg je door met inspanning je talenten te vermeerderen. Als je je vaardigheden op hun beurt dan weer met inspanning mengt, dan krijg je resultaten (talent X inspanning = vaardigheid ; vaardigheid X inspanning = resultaat). Inspanningen tellen dus twee keer me in deze vergelijking. En het talent om continue inspanningen te leveren, ook als het eens moeilijk gaat of als de resultaten eerst neigen tegen te vallen, dat is nu precies wat vastberadenheid is. Malcolm Gladwell noemt dit de tienduizend uren van vrijwillige oefening, waarbij vooral datgene wat iemand nog niet kent steeds weer ingeoefend wordt.

Duckworth ontwikkelde de GRIT schaal. Een tiendelige vragenlijst waar jezelf je grit kan bepalen. Zoals bij elke zelfinvul lijst werkt dit enkel als je eerlijk invult. En dit is tegelijk ook de kritiek op de schaal die je op het internet leest. Wil jij zelf de schaal invullen? Je vindt ze hier : GRIT schaal.

Als jouw score wat laag uitvalt dan hoef je nog niet verloren te zijn. Iedereen kan leren meer vastberaden te zijn. Kinderen het snelst en het best, maar op leren staat geen leeftijd, ook blijkbaar niet op het leren van vastberadenheid… (noot: de lezers van BeterAnders kennen wellicht de studies en boeken omtrent wilskracht waar we al eerder naar verwezen. Er is heel veel gelijkenis en er zijn veel verbanden tussen GRIT en wilskracht. Ik kom hier later in de bespreking nog even op terug)

In delen twee en drie van haar boek legt Duckworth uit hoe je meer GRIT kan verwerven. Eerst vanuit jezelf, nadien vanuit de omwereld. (deel één gaat volledig op aan de definitie en omschrijving van wat Grit is, met heel vele voorbeelden vanuit het onderwijs en de wereld van de sport).

De vier stappen om meer grit te krijgen zijn volgens Duckworth: (1) zoek iets waar je heel veel interesse in hebt, burning interest noemt zij het; (2) oefen dat steeds opnieuw en opnieuw; (3) koppel een hoger doel aan je interesse, geloof dat het de wereld gaat verbeteren, en (4) zorg voor een groeimindset en geloof dat jij alles kan leren als je maar genoeg probeert. Om echt grip te krijgen op wat Duckworth hier allemaal precies mee bedoelt, zal je zelf het boek moeten lezen. Het blijft allemaal wat vaag, en erg Amerikaans (geloof erin en je zal het bereiken). Maar van de andere kant geeft Duckworth zovele voorbeelden dat je toch blijft volgen en lezen. En stilaan sijpelt de boodschap toch wel door.

In het derde deel komt de rol van de leraar en de onderwijzer obligaat op de voorgrond. En op zich is dat ook wel terecht. In de opvoeding van kinderen wordt dikwijls de basis voor vasthoudendheid bij kinderen gelegd, of net niet gelegd. Een basisregel is: zorg dat je kinderen pas iets opgeven nadat ze het voldoende en voldoende lang geprobeerd hebben. Laat kinderen een buitenschoolse activiteit maar stoppen op het einde van een (school)jaar. Uit onderzoek bijvoorbeeld bleek dat kinderen die gedurende minstens twee jaar een zelfde buitenschoolse activiteit deden, veel meer grit ontwikkelden dan kinderen die vroegtijdig opgaven. Duckworth geeft overigens grif toe: het is soms niet gemakkelijk voor een ouder om je kinderen te leren doorbijten, ondanks tegenslag of miserie. Hiervoor zijn leerkrachten en, meer nog, begeleiders van buitenschoolse activiteiten, veel beter geschikt. En als je vele van de voorbeelden in het boek leest, dan ga je echt hopen dat jouw kinderen of kleinkinderen echt het geluk zullen hebben om zulke begeleiders of leerkrachten te vinden. In deze hoofdstukken lees je zo het optimisme van Duckworths boodschap. En zo werkt deze boodschap erg aanmoedigend en aanstekelijk.

Angela Duckworth schrijft gemakkelijk en geeft heel veel voorbeelden. Ze verwijst naar tientallen collega’s die met wetenschappelijk onderzoek in nabijgelegen domeinen haar theorieën steunen. Zo blijkt bijvoorbeeld duidelijk dat Duckworth echt wel een fan is van Maxwel Gladcome, van Charles Duhigg (ze werkte mee aan diens bestseller ‘Habit’) en van Carol Dweck.

Ik las al eerder de werken waarnaar Duckworth veel verwijst en zag haar TED talk. Ik vulde ook al de GRIT schaal in (wel, euh, wel, laat me zeggen, er is nog wat progressie marge..) en was één van de velen die op haar boek wachtte. En zo viel het boek eigenlijk toch wel wat tegen. Ik leerde minder dan ik hoopte. Alles blijft wat voor de hand liggend. Ik denk dat de hoogst Amerikaanse stijl daar voor iets tussen zit, maar toch. Ik ken betere boeken.

Maar als eindoordeel blijft dit toch een dikke aanbeveling. Als je het werk van Maxwell,  Dweck of Baumeister niet kent dan is GRIT van Angela Duckworth een prima start om een goed overzicht te krijgen over datgene wat meer dan het IQ het succes van mensen voorspelt.

Elke ouder en elke leerkracht : voor 29.99€ bij BOL.com (voorlopig enkel in het Engels, maar ik geloof zeker dat Duckworths werk snel zal vertaald worden)


Vind je onze artikels de moeite waard? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Je hoeft dan nooit iets te missen.

[wysija_form id=”1″]

 

 

Comments are closed.