Zoek je motivatie bij jezelf of in je taak

Zorg ervoor dat je elke taak belangrijk en uitdagend vindt!

Elke dag hebben we veel verantwoordelijkheden en taken. Zelfs al zijn ze belangrijk voor het bereiken van onze doelen, toch doen we niet alles even graag. Met de vijf minutenregel kan je gemakkelijk je startweerstand overwinnen. Maar zelfs als je aan bepaalde vervelende klussen gestart bent, is het niet makkelijk om vol te houden. Wat kan je hieraan doen?

728218
728218

Er zijn drie manieren om taken te doen. Sommige taken doe je omdat je er gemotiveerd voor bent, soms doe je gewoon zaken puur uit wilskracht maar het gemakkelijkst doe je zaken omdat je gewoon bent ze te doen.

Motivatie is krachtig als ze uit jezelf komt

Motivatie is een prima manier om zaken gedaan te krijgen. Des te meer je motivatie kan vinden in jezelf of in de taak zelf, des te gemakkelijker zal je in beweging raken om die taak te doen.

We noemen dit intrinsieke motivatie. Wikipedia zegt hierover dat mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn:

  • Een hoger concentratieniveau hebben
  • Meer creativiteit tonen
  • Grotere gevoelens van zelfcompetentie en trots ervaren
  • Meer plezier tijdens het uitvoeren van hun taak hebben.

Intrinsieke motivatie die je in jezelf vindt heeft dikwijls te maken met behoeften en verlangens, of met passie. Verliefdheid als oerthema, maar ook lichamelijke behoeftes of behoefte aan zelfontplooiing bijvoorbeeld zijn sterke drijfveren (motivatoren).

De reden van de taak ligt in de taak zelf

Maar je kan ook in de taak zelf je motivatie leggen. Ook als een taak op zich niet zo uitdagend of motiverend is, kan je er zelf nieuwe uitdagingen in leggen of vinden. Je doet dat bijvoorbeeld door van elke taak een wedstrijd te maken, hoe doe ik iets superefficiënt en steeds beter of sneller? Zo kun je zelfs de meest routineuze of vervelende klussen op zich voldoende interessant maken om ze te doen.  Je kan de afwas doen interessanter maken door dit steeds sneller en efficiënter te doen. Je kan het grasmaaien een hogere intrinsieke motivatie meegeven door zorgvuldig te proberen de meest efficiënte volgorde van maaien te bepalen. Routinetaken op het werk kan je steeds sneller of steeds beter proberen te doen.

De waarde dat iets oplevert wordt onder meer bepaald door de tijd die je ervoor nodig hebt. Op die manier bepaalt de schilder de kostprijs voor het renoveren van je kamer. Maar je kan dit ook omdraaien. Door de tijd dat je aan iets besteedt te beperken, vergroot je de intrinsieke waarde ervan. Hoe korter je werkte aan dat dossier dat je project een boost vooruit gaf, hoe waardevoller de minuten zijn die je eraan gewerkt hebt.

Autotelic persoonlijkheid

Mensen die zelf voortdurend waarde zoeken, zelfs in klussen die op zichzelf vervelend zijn, noemt Mihaly Csikszentmihalyi autotelic persoonlijkheden. Autotelic komt van het Grieks en betekent “een doel op zich hebben. De autotelic persoonlijkheid geeft zo niet enkel meer waarde aan de taak, maar beleeft er daardoor vooral zelf meer plezier aan. Met name raken ze daardoor in flow. Flow is een bijzondere vorm van aandacht waarbij je jezelf in een taak verliest. Tijd krijgt een andere betekenis, minuten lijken uren of uren lijken minuten. Het is het toppunt van ‘plezier in een taak’ hebben. Bij kinderen of sportmensen zie je dit, maar zelfs bij arbeiders die aan de lopende band werken is dit beschreven. Hun geheim? Steeds hetzelfde: maak van de taak die je moet doen een wedstrijd op zich.

Gewoontevorming

Nog beter dan motivatie werkt gewoontevorming om taken, zelfs de meest vervelende, te doen. In het begin als je probeert een nieuwe gewoonte in je leven te installeren helpt het te zorgen voor een extra beloning. Maar opgepast met externe beloningen! Ze neigen naar meer, én ze verliezen snel hun waarde. Hoe meer je intrinsieke bekrachtigingen hebt om datgene wat je tot een gewoonte wil maken te belonen, des te sterker zal je het gedrag als goed of fijn ervaren. Alweer de autotelic persoonlijkheden van Mihaly Csikszentmihalyi. Zij bouwen in alles hetgeen ze doen de beloning in de actie zelf in. En dat werkt veel langer zonder dat het zijn waarde verliest.

Ga voor een ononderbroken reeks

motivatie kalender met kruisjes
Doe een strike (credits argo reclame)

Als je zelf een gewoonte probeert op te bouwen komt ook de techniek je te hulp. Er zijn tientallen apps te vinden die enkel gemaakt zijn om je dagelijkse vooruitgang te meten. Habit tracker of Tap log zijn voorbeelden, maar je vindt er tientallen in je favoriete app winkel. Velen ervan stimuleren vooral om een strike te doen: je eigen record om zoveel mogelijk dagen aan één stuk je gewoonte effectief te doen, steeds verbeteren. De beloning is ingebakken in de actie en is zo maximaal intrinsiek en dus blijvend. Op den duur is de taak een gewoonte en is de waarde ervan op zich minder belangrijk.

Maar de gewoonte kan ook maar tijdelijk nodig zijn. Als je saaie procedures moet nakijken en online zetten, dan kan je dat elke dag in één pomodoro van 25 minuten doen, maar wel proberen echt elke dag eraan te werken. Niet de procedure overzetten wordt dan je drijfveer, wel ook die dag je kruisje te kunnen zetten. Het doen van de saaie taak kreeg waarde op zich.

Heb jij goede voorbeelden hoe jij de waarde van taken verhoogt? Laat ze ons weten. We geven je graag een forum op BeterAnders.

 

gebruikte bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Intrinsieke_en_extrinsieke_motivatie
CZIKSZENTMIHALY M., Flow: The psychology of optimal experience, HarperCollins Publishers Inc, juli 2008

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.