Hal Elrod, Miracle Morning (boekbespreking) 2012

Hal Elrod,  Miracle Morning: The Not-So-Obvious Secret Guaranteed to Transform Your Life (Before 8AM) Epub 2012

 

Your pal Hal, zo noemt hij zich, de op en top Amerikaanse, jonge, succesvolle ondernemer die zijn persoonlijke heropstanding na een near dead, nadat hij door een dronken bestuurder van de weg werd gereden, en na een depressie ten gevolge van een opgebouwde persoonlijke schuld van een half miljoen dollar, beschrijft in dit boek. Zoek je een simpele techniek om meer energie te krijgen, minder stress, je moeilijkheden te overwinnen, je productiviteit te verhogen, je zorgen te verminderen, je welvaart te borgen en te zorgen dat jouw verwachtingen van dit leven uitkomen, lees dan vooral deze boekbespreking verder!

“Succes zal uw persoonlijke ontwikkeling nooit overstijgen, want succes trek je aan door wie je bent “. Vanuit deze quote start Elrod zijn verhaal. Iedereen van ons wil toch zijn persoonlijke doelen bereiken en worden wie hij echt wil worden. Maar toch stellen we vast dat we veel te druk met van alles, maar niet met dat bezig zijn en dat we eigenlijk te weinig tijd voor onszelf hebben. En toch willen we een level 10 succes op verschillende domeinen verkrijgen. Wat is dan de uitdaging?

Zorg ervoor dat je tijd vindt in deze drukke tijden. Hoe? Door elke ochtend één uur vroeger op te staan dan dat je normaal zou doen! En als je zelf geen ochtendmens bent? Ook dan, zegt Elrod, ook jij kan een ochtendmens worden als je dat wilt. Het voordeel van één uur vroeger op te staan en dan aan je eigen ontwikkeling te werken is meerledig. Het is rustiger in huis en je hebt meer energie, dat is voor de hand liggend, maar het eerste uur van de dag zet ook een beetje de toon voor de rest van de dag. En dat is nog veel belangrijker.

Doe wat voor jou het belangrijkste is. Dit is het tweede advies van Elrod. Als je dat niet doet dan blijf jij zoals de 95 andere procent middelmatige mensen. Enkel als je dat wel doet en daar je volle aandacht aan geeft dan kan jij tot de andere 5% gaan behoren. Elrod gaat hier lang op door en geeft hiervoor een aantal tips, vragen en stappen.

Erken in de eerste plaats dat jij tot die 95% middelmatige mensen behoort, en dit op alle gebieden van je leven. Financieel, gezondheid, rationeel, mentaal, …  nergens stijg je echt boven het gemiddelde uit of heb je echt het verschil gemaakt. Probeer dan te achterhalen hoe dat dat komt. Was dit misschien jouw doel, middelmatig zijn? Wellicht niet. Heb je eens goed genoeg nagedacht over wat je wel echt wil zijn, of wat zijn de redenen waarom dat je in die middelmatigheid blijft steken?

Het denkbeeld dat we zijn wie we ooit waren is zo’n eerste reden. We kijken de hele tijd terug in de achteruitkijkspiegel en geloven, of maken onszelf wijs, dat we altijd zullen blijven in het verlengde van hoe we ervoor waren. Nochtans hoeft dat zo niet te zijn. Dit duidt op een tekort aan doelen die echt groots genoeg zijn. Het is niet omdat we elke dag maar 1 km lopen, dat we nooit een marathon aan kunnen. Je moet er alleen zelf van overtuigd zijn dat je dat kan, en je ernaar gedragen. We moeten stoppen met proberen uit te vinden wat ons levensdoel is, we moeten dat zelf bepalen! Een tweede reden is het geloof dat we hebben in geïsoleerde gebeurtenissen. We geloven te dikwijls dat iets een geïsoleerde actie is, die verder geen belang of invloed heeft. Nochtans, zo zegt Elrod, bepaalt elke actie of keuze de rest van je leven. Het is niet zo dat het morgen beter zal zijn, dat ons toekomstige ik dan plotseling heel anders zal zijn. Morgen zal het logische vervolg zijn van wat wij vandaag doen. Hoe je één zaak doet zo doe je alles! Als jij steeds de gemakkelijke weg kiest, dan vorm je jezelf tot een gemakkelijk persoon. Maar hoe komt dat dan dat we zo dikwijls de gemakkelijke weg kiezen, en ons blijven wijsmaken dat deze ene keer lui zijn niet zo veel zal uitmaken, en dat het morgen wel beter zal gaan? Een gebrek aan verantwoordelijkheid, zegt Elrod, doen wat moet, of je er nu zin voor hebt of niet. Dat zal het verschil maken. Omdat dat zo moeilijk is zoek je je best een buddy, een accountability partner zoals hij dat noemt, iemand die jou helpt te doen wat moet. Als je in een middelmatige omgeving vertoeft dan zal je je middelmatig gedragen. Zorg dat je omringd bent met succesvolle mensen, met mensen die het verschil maakten. Je zal je eigen gedrag daarop afstemmen. Een gebrek aan dringendheid gaar Elrod verder. De ’IK ZAL OOIT EENS’-mentaliteit die een eeuwigdurende cirkel wordt. Maar ook een gebrek aan persoonlijke ontwikkeling. Hoe komt het nu, vraagt Elrod, dat we in elk domein een level 10 succes willen hebben, maar toch niet investeren in de talenten om dat succes te bereiken? Het is niet wat je vroeger deed wat je succes zal bepalen, je succes hangt af van elke stap die je nu neemt om die vaardigheden en talenten te ontwikkelen om dat succes te bereiken.
Trek jouw lijn in het zand. Bepaal wat jij zal doen om tot de 5% niet middelmatige mensen te behoren en beslis wat jij gaat veranderen hiervoor. Je blijft nu eenmaal in die 95% als je er niet voor zorgt dat je de hele tijd leert, groeit, verbetert. Trek jouw lijn en zorg ervoor dat je elke dag in alle aspecten korter bij die lijn komt.

 

Waarom stond je deze ochtend toch op, vraagt Elrod. Was dat omdat je dat echt wilde, of omdat je dat moest? Als het is omdat je moest opstaan dan heb je waarschijnlijk enkele keren op de snooze knop van je wekker geduwd en ben je uiteindelijk opgestaan terwijl je opkeek naar al de taken die op jou wachten. Niet doen, zegt Elrod. Zorg ervoor dat je wil opstaan. Het eerste wat je op een dag doet is de grootste hefboom voor die dag, veruit, want het eerste wat je doet bepaalt je ingesteldheid én je context voor de rest van de dag.

 

Ervoor zorgen dat jij alles in je leven waarmaakt, dat je tijd vindt om voor jezelf en je succes te zorgen, je ochtend te zetten als maatstaf voor de rest van je dag. Dat zijn de voorschriften van Hal Elrod. Maar hoe doe je dat dan? En dan begint hij aan het belangrijkste deel van zijn boek. Hij beschrijft vanaf hier hoe een wondere ochtend er uit kan zien. En hij geeft hiervoor zes onderdelen aan die samen het letterwoord S.A.V.E.R.S. vormen. Life savers, zo noemt hij ze. Ik som ze hier alvast even op en bespreek elk ervan dan kort verder in deze review: Silence, Affirmation, Visualisatie, Excercise, Reading en Scribing.

 

Silence. Bij het begin van elke dag zorg je voor wat stilte voor jezelf. Je kan dat doen onder de vorm van mediteren, nadenken, bidden, of gewoon stilzitten. Dit is heel belangrijk om even tot het moment van het nu te komen. Verplicht je je hier niet toe, dan duik je dadelijk in de drukte (en de waan) van de dag.

Affirmation. Zelfbevestiging. Wat zeg je tegen jezelf? Dat is heel belangrijk want je wordt wat je denkt. Elrod noemt het voorbeeld van Mohammed Ali, ’The greatest’. Denk eens goed na over alles wat je wil bereiken op de verschillende domeinen van je leven, schrijf op waarom je dat wil bereiken en wie je moet zijn omdat doel te halen. Denk dan na wat je ervoor moet doen om in elk van die domeinen jouw hoogste verwachting te bereiken. En tenslotte zoek quotes of boeken of tips die jou een bevestiging geven van wat je echt wil bereiken. Schrijf deze op en herlees ze dagelijks. En vooral, zorg ervoor dat elk van deze bevestigingen heel authentiek zijn, dat ze heel doorleefd zijn en jou echt sturen in de richting die je wil.

Visualization. Stel je voor wie je gaat zijn als je echt je doelen bereikt. Maak dat heel levendig en concreet. Beschrijf wat er gaat gebeuren en wat jij erbij gaat voelen.

Excercise. Als je geen tijd vrijmaakt voor fitness, dan zal je straks tijd moeten vrijmaken om ziek te zijn. Maar meer nog, fitness zorgt ervoor dat je je beter voelt en dat je op een heldere manier de rest van de dag tegemoet kunnen treden.

Reading. Lezen is de fast track om eender welk aspect van je leven vlug te veranderen. Lezen is leren van experten. Van hen die een bepaalde weg al uitgestippeld en zelf eens bewandeld hebben. Waarom zou je alles zelf moeten uitvinden? Hoeveel moet je lezen vraagt Elrod dan? Maakt niet uit, maar geef niet te snel op. Als je elke dag tien pagina’s leest dan zijn dat 3650 bladzijden op een jaar, dat is het equivalent van een tiental boeken. Tien pagina’s per dag! Daar kan toch iedereen tijd voor vrijmaken!

Scribing. Schrijf dagelijks enkele zaken neer over wat je deed, bereikte, beleefde, voelde of dacht. Als je niets opschrijft dan vervaagt alles snel. En herlees dat dan regelmatig eens. Je actuele ik die dat later leest, is op het moment dat je dat schrijft nog je toekomstige IK. Zorg ervoor door nu te schrijven dat je toekomstige IK kan bijleren. Door te schrijven onthou je de zaken beter, analyseer je ze en krijg je steeds betere ideeën. Neerschrijven van wat je beleefde of dacht, werkt als een soort brainstorm voor nieuwe ideeën.

 

Deze zes stappen zijn een echte life saver schrijft Elrod. Het is heel belangrijk dat je hiervoor elke dag wat tijd vrijmaakt. En dan liefst ‘s morgens als het rustig is en eer je aan de waan van de dag begint. Een voorbeeld stramien van deze life savers is volgens Elrod:

 

miracle morning voorbeeld

Maar het is in het begin echt wel moeilijk om elke dag hiervoor een uur eerder op te staan. Nochtans werkt het als een wondermiddel.

Hoe raak je nu aan deze goede gewoonte?

Door het in te plannen en vol te houden. Tel er ongeveer dertig dagen voor. De eerste tien dagen zijn haast ondraaglijk, de volgende tien dagen zijn doenbaar maar blijven oncomfortabel en de laatste tien dagen blijven lastig, maar je begint stilaan fier te worden op je zelf en opgeven kost dan eerder moeite dan door te gaan.

Maar, zo bezweert Elrod ons, maak er een gewoonte van, want als je telkens weer de keuze moet maken of je het doet of niet, dan ga je te vaak redenen vinden om maar niet vroeger op te staan. En, zo herhaalt hij, onderschat nooit de impact van dit moment. Wat je nu doet bepaalt de rest van je leven.

 

Samengevat: wat is de wondere ochtend? Het ochtendritueel, dat uur vooraleer je aan het leven van alledag start, in alle stilte, en dat ervoor zorgt ervoor dat jij de weg uitstippelt in plaats van te ondergaan en jou elke dag weer voorbereidt op een topdag.

 

Een op en top Amerikaans boek. De helft van dit boek had nooit geschreven moeten worden. Het zijn de bladzijden waar Elrod ons bezweert en met de typische ‘you can do it slogans’ om de oren slaat. Hij herhaalt dit wat veel. Na enkele bladzijden heb je als lezer die boodschap echt wel begrepen. Maar de andere helft van zijn boek is meer dan de moeite waard. Het geeft een wat eigenzinnige kijk op succes. En het geeft een eigenzinnige oplossing. Deze klinkt simpel, maar ook doeltreffend. Sta elke dag een uur vroeger op dan gewoonlijk en besteed dat uur aan jezelf en aan de ontwikkeling van je eigen leven. Mediteer, bevestig, visualiseer, oefen, lees en schrijf.

 

Al met al een aanbevolen boek.

Ik maakte er een wat langere beschrijving van. Voor degenen die het boek zelf niet willen lezen, je vindt in deze review de belangrijkste zaken. Voor degenen die het wel willen lezen. Het boek leest heel gemakkelijk en je kan er relatief snel doorheen. En tenslotte, vergeet vooral niet de quotes aan het begin van elk hoofdstuk even te lezen. Er staan echte pareltjes bij.

 

Te koop voor wat euro’s bij amazon.com of te bestellen op bol.com. Niet in het Nederlands vertaald tot dusver, wel in het Frans. Voor de liefhebbers: Hal Elrod is voldoende zakenman om het succes van ‘The miracle morning’ te verzilveren. Hij schreef nog verschillende titels die telkens een zelfde refrein met wat aangepaste strofen zijn. Wat te denken van ‘The miracle morning for real estate agents’…? Voor wie tijd over heeft..

 

Las jij het boek en heb jij er je mening over? laat het ons weten. Wij bij BeterAnders leren graag bij.

 


Vind je onze artikels de moeite waard? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Je hoeft dan nooit iets te missen.

[wysija_form id=”1″]

 

 

 

Comments are closed.