Blinkist: never stop learning. A smarter you in 15 minutes (app bespreking)

Blinkist: never stop learning. A smarter you in 15 minutes.

 

Blinklist is een manier om snel nieuwe informatie uit boeken op te doen. Wat Blinklist sterk maakt is dat ze elk boek in zogenaamde blinks samenvatten. En ze doen dat zodanig dat je daarmee in steeds ongeveer 15 minuten de hele essentie van het boek meehebt. In de wijze waarop de blinks worden voorgesteld zou je zelfs op een tweetal minuten de echte take aways kunnen meepikken. Reden voldoende om eens van nader bij te kijken.

Blinkist: je verkent een boek in vijftien minuten.
Blinkist: je verkent een boek in vijftien minuten.

De Duitse makers van de app beweren dat ze momenteel 1000+ non fictie boeken in hun repertorium hebben. Ze verdelen deze in zeventien categorieën. Voor de abonnee zijn de boeken ook nog eens gerubriceerd in leeslijsten. Je kan zo op verschillende manieren snel jouw interesse opsporen. Weet je precies naar welk boek je op zoek bent, dan vind je dat via de zoekfunctie. Alle blinks zijn in het Engels. Je kan ze lezen of in audio beluisteren.

 

De app verdiende al een prijs met de vermelding ‘top app’ apple store 2014. Dat is toch ook al een referentie.

Elke boeksamenvatting kent ongeveer hetzelfde opzet. Je krijgt de korte essentie, een idee over het doelpubliek en wat informatie over de auteur. Dan volgen de sleutel inzichten, meestal in een zestal hoofdstukjes (blinks genoemd) met een eind samenvatting en een aanbevolen bijkomend boek als suggestie tot slot.

Alles in ongeveer 2600 woorden, hetgeen inderdaad door een ietwat geoefende lezer op een kwartiertje kan verwerkt worden.

Hieronder twee screenshots van de eerste schermen die je ziet wanneer je een boek ‘leest’.

Screenshot_2016-09-04-17-30-57[1] Screenshot_2016-09-04-17-31-05[1]

 

Je kan de app enkele dagen gratis uitproberen, waarbij je zoveel blinks kan lezen als je aankan. Nadien heb je de keuze: je koopt de betalende versie of je beperkt je samenvattend lezen tot 1 door de makers uitgekozen boek per dag. De betalende versie is tweeledig. Je betaalt 49.99€ per jaar. Je kan dan vrij kiezen uit het volledige aanbod. Koop je de premium versie dan betaal je 79.99€ per jaar, en dan kan je elk boek ook in audio beluisteren, syncen met je Evernote en lezen je in je vertrouwde Kindle.

Tijdens enkele regenachtige verlofdagen testte ik blinklist uitvoerig. Het overaanbod en het opzet gaven mij wat stress bij het lezen. Je wordt naar snellezen en opzuigen van veel informatie op een korte tijd gedreven. Je mist daardoor het gevoel dat je een boek begrijpt. Dat vond ik niet leuk, maar hangt natuurlijk een beetje van jezelf af. Nadien behield ik de gratis versie en lees nu enkele keren per week een boek in blinks samengevat. Dat bevalt prima. In de gratis versie kan je zelf niet kiezen maar lees je het dagelijkse aanbod. En dat stimuleert tot verbreding van je kennis. In de plaats van steeds weer boeken over productiviteit of leren (in mijn geval) aan te pakken lees ik over zaken die ik zelf nooit zou opzoeken. Sedertdien las ik wat interessante samenvattingen over honden, economie, hardlopen, leiderschap, visbestanden in de oceaan en over algoritmes. Ik begreep niet alles, maar ik voel wel dat mijn belangstelling wat breder wordt. En dat is ook mooi meegenomen. Vanuit het standpunt van creativiteit en nieuwe inzichten krijgen, is dit zelfs een top aanpak.

Bovendien heb ik geleerd met wat handigheidjes snel alle blinks van een bepaald boek van de dag te kopiëren en op te slaan voor later leesgenot.

De betalende versie biedt natuurlijk ruim voordelen en laat jou aan het roer staan. Ik exploreerde alle categorieën eens. De topboeken die je verwacht vind je wel degelijk terug. En zelfs redelijk snel na het verschijnen. Dus als je je snel in een bepaald domein wil inwerken en de relevante literatuur wenst door te nemen is een abonnement misschien toch wel leuk.

Ik vind het hele idee achter deze app geweldig en handig uitgewerkt. De blinks die ik gelezen heb van boeken die ik zelf al las en dus kende, leken mij betrouwbaar en correct. Natuurlijk leggen de blinkmakers hun accenten, die niet noodzakelijkerwijze de jouwe zijn, maar om snel informatie in een breed domein op te doen, is dit een prima app.

De betalende versie vind ik wat prijzig, maar ik kom echt al een heel eind met de gratis versie.

Als jij het motto levenslang leren wil combineren met jouw eigen zo al te drukke leven, dan loont het echt de moeite om de app eens te proberen.

Wil iemand eens een voorbeeld zien zonder zelf de app te downloaden en een account aan te maken, geef gerust een seintje. Ik bezorg je de blinks van het boek van die dag.

 

Blinkist van Blink labs GmbH. In de app of de play store.

Comments are closed.