Tim Ferriss, the four hour workweek. Revised edition (boekbespreking)

 

De vier uur werkweek is in lifehacking middens ondertussen een cultboek geworden. Tim Ferriss schreef het boek in 2007 en bracht recent een herwerkte editie uit. Ik las ze beiden. En Tim Ferriss is er doorheen de jaren niet bescheidener op geworden… Je kan de titel van het boek redelijk letterlijk nemen. Tim Ferriss bedoelt zijn boek wel degelijk als een handleiding om in de rest van je leven echt maar vier uur per week te werken, en de rest bezig te zijn met enkel maar zaken die je graag doet, en dit niet gehinderd door enig gebrek aan geld.

Vraag Timoth4-hour-workweek-giveaway-200pxy Ferriss wat hij aan het doen is, en de kans is groot dat je als antwoord krijgt: Skiën in de Andes, Duiken in Panama of Tangodansen in Buenos Aires. De afgelopen vijf jaar bestudeerde Tim  Ferriss namelijk de geheimen van de nieuwe rijken, een snel groeiende elite die het achterhaalde idee van eerst werken, dan leven heeft ingeruild voor een luxueus leven in het hier en nu. Spaar toch niet voor je pensioen, zegt Ferriss, je ziet later wel hoe je dat arrangeert. Leef nu van je geld.

De twee belangrijkste technieken die Ferriss hiervoor toepast zijn de 20/80 Pareto regel en de maximale outsourcing van zowat alles en nog wat. Hij noemt dat zijn Virtuele Assistent. In plaats van een vaste secretaresse of management assistent maakt hij gebruik van een assistente in India. Veel goedkoper en veel efficiënter zo beweert Ferriss. De 20/80 regel zoals hij die gebruikt gaat uit van het principe ‘elimineer elke zinloze activiteit in je privé en in je werkleven’, en doe dat echt heel extreem.

 

Tussen heel veel, voor mij zakelijke Limburger, onrealistische voorstellen in, zijn veel van zijn adviezen terug te brengen tot enkele eenvoudige statements die je in de gangbare boeken over effectief en efficiënt werken vindt. Het verschil is dat Tim Ferriss die allemaal tot in het extreme door trekt. In die zin heeft het boek op sommige momenten een erg laag realiteitsgehalte en kreeg ik toch wel enkele keren de neiging om het weg te leggen. En zoals ik boven al zegde, de herwerkte editie maakt het er niet beter op. Daar voert Tim Ferriss immers heel veel verhalen op die hij toegestuurd kreeg als reactie op zijn eerste boek. En het minst wat we hiervan kunnen zeggen is dat hier een bepaalde filtering op zit… Iedereen die Ferriss ideeën uitprobeerde deed dit blijkbaar geweldig succesvol.

 

Om de ingesteldheid van Tim Ferriss met een voorbeeld uit te leggen citeer ik hieronder een kort stukje uit het boek:

“Zolang ik op school zat, gebruikte ik de volgende techniek. Telkens ik op een toets of een paper minder dan een maximale graad kreeg, maakte ik een afspraak met de docent en overviel deze met zoveel vragen voor uitleg dat het gesprek 2-3 uren duurde. En ik probeer het gesprek net zo lang te rekken tot hij al mijn vragen beantwoord had of van puur miserie en uitputting ermee gestopt was. Deze tactiek had twee belangrijke gevolgen: ik leerde zo perfect te begrijpen hoe deze docent toetsen en papers evalueerde, met inbegrip van zijn of haar eigenaardigheden, voorkeuren en ergernissen. Ten tweede zorgde ik er zo voor dat deze docent een volgende keer wel twee keer nadacht eer mij opnieuw een lagere graad te geven. Want hij besefte al snel dat wanneer hij me een lagere graad gaf zonder een geweldig goede reden daarvoor te hebben, ik terug bij hem aan de deur zou aankloppen voor een drie uur durend bezoekje. “

 

Dat is de stijl en dat is de manier waarop Tim Ferriss zijn zaakjes afhandelt. Nu, het moet gezegd, hij heeft ook wel een en ander bereikt in zijn leven. Hij stond met zijn boek verschillende weken op de New York Times bestsellerlijst, hij heeft een zeer druk bezochte blog, hij werd wereldkampioen Tangodansen en kickboksen en reist zowat de hele tijd de wereld rond. Daarnaast, hoewel hij beweert dit zelf niet belangrijk te vinden, heeft hij geld in overvloed.

 

De vier uur werkweek is een cultboek, en eigenlijk zou je het moeten gelezen hebben. Ben je nog jong genoeg en sta je open voor een totaal andere manier van werken en zijn, dan kan je misschien in de voetsporen van Ferriss treden en zelf een heel avontuurlijk, rijk gevuld leven in het gezelschap van ‘les nouveaux riches’ doorbrengen. Al de anderen onder ons zullen zich waarschijnlijk beperken tot kortstondig dromen over een ander leven, en dan terug naar de orde van de dag keren, hopelijk gewapend met enkele van Ferriss’ tips of streken.

 

Het boek is in het Nederlands vertaald en is zowat overal te krijgen. Voor de liefhebbers die er niet genoeg van zouden krijgen: Tim Ferriss dreef zelf nog even verder op zijn succes en schreef ondertussen ook The 4-Hour Body: An Uncommon Guide to Rapid Fat-Loss, Incredible Sex, and Becoming Superhuman en The 4-Hour Chef: The Simple Path to Cooking Like a Pro, Learning Anything, and Living the Good Life.

Voor een goed begrip, ik las deze niet.

 

Heb jij jouw mening over de boeken van Tim Ferriss? Schrijf ons jouw feedback.

 

[Contact_Form_Builder id=”3″]

Comments are closed.