Lezen is een daad van eigenliefde

Als je elke dag 10 bladzijden leest dan lees je 12 boeken per jaar.

My reading list concept on black blackboard with empty paper sheet and coffee cup
My reading list concept on black blackboard with empty paper sheet and coffee cup

In de biografie van bijna elke succesvolle mens nam of neemt lezen een belangrijke plaats in. Brian Tracy, één van de meest succesvolle auteurs over succes zegt dat iedereen elk jaar drie procent van zijn tijd en middelen aan de eigen ontwikkeling zou moeten besteden. En lezen neemt hier een grote plaats in. Elk non-fictie  boek dat je leest is dikwijls de  samenvatting van de kennis die iemand door jaren studie opdeed. Op enkele uurtjes deel je deze kennis.  En toch lezen wij zo weinig. We hebben er geen tijd voor, zo schijnt het. Maar is dat wel een geldig argument?

TV kijken als derde tijdvreter naast werken en slapen

lezen is niet TV kijken!
TV kijken als tijdvreter eerste klas

De gemiddelde Amerikaan kijkt per dag ongeveer 4 uur en 53 minuten TV. In Nederland is dat 2 uur 15 minuten en in België 3 uur en vijf minuten. De cijfers zijn wat scheefgetrokken door de groep van mensen boven de zestig jaar. Zij kijken het meest TV. Maar toch blijven dit indrukwekkende cijfers. Even indrukwekkend, maar vanuit een ander standpunt zijn de leesstatistieken. Gemiddeld leest een Nederlander (voor België vond ik geen precieze cijfers) 3 uur en 40 minuten per week. Vooral TV bladen en kranten. Maar toch ook ongeveer anderhalf uur per week in boeken. Het grootste deel hiervan zijn trillers. . Hoeveel minuutjes er van deze leestijd per week overblijven voor non-fictieboeken weet ik niet. Veel te weinig naar mijn mening alvast. En niet enkel naar mijn mening.

 

Besteed elk jaar drie procent van je tijd aan lezen

Werkelijk elke auteur die schrijft over succes in het leven benadrukt dat investering in de eigen ontwikkeling, en lezen in het bijzonder, belangrijk is. Niet enkel om nu iets te bereiken, maar voornamelijk om in de steeds sneller wijzigende wereld blijvend iets te kunnen betekenen. Als je de CEO van je eigen leven wil blijven, zorg er dan voor dat je ook binnen enkele jaren de wereld nog begrijpt.

How to get rich?

Napoleon Hill, de oervader van de boeken over succes in het leven, Brian Tracey en Tony Robbins schreeuwen het in elk boek of video uit. Amerikaans en soms wat goedkoop, maar toch. Stephen Covey onderbouwde het in zijn ‘zeven eigenschappen’ wat verder. Hij noemt het daar het ‘scherpen van de zaag’. Een heel mooie metafoor. Wat kan je nog zagen met een botte zaag? Wat kan je nog bereiken met een gedoofd brein?

Lezen als voorwaarde voor beleggen
Lezen als voorwaarde voor beleggen

Warren Buffet, via beleggen werd hij één van de meest rijke mannen ter wereld, en zijn partner, Charlie Munger, al bijna even rijk, lezen het grootste deel van hun dag. Elke dag! Bill Gates publiceert elk jaar zijn top 25 te lezen boeken. Mark Zuckerberg, de facebook oprichter, idem.

 

 

 

Ken je bloggers

Verschillende hedendaagse bloggers over succes en zaken bereiken in je leven besteden een groot deel van hun artikels aan boeken en lezen. James Clear, Graig Jarrow, Taj Lopez, Barbara Oakley en nog vele anderen. Intelligente en mentaal rijke mensen met zelf vele en oorspronkelijke ideeën, maar veel van hun wijsheid komt uit boeken. (zie een lijstje verderop in dit artikel)

 

Lezen is putten uit de kennis van experten

Want wat al deze succesvolle mensen goed begrepen hebben is dat je in een boek de samenvatting leest van de jarenlange inspanning die de auteur ervoor deed. Het succesboek ‘Flow’ van Mihaly Csikszentmihalyi bijvoorbeeld, is het resultaat van zijn levenswerk, een veertigjarige academische en wetenschappelijke carrière. Verzameld in dat ene boek. Voor enkele euro’s kan jij je die kennis eigen maken. Op enkele uurtjes tijd. Dat is de echte kracht van lezen. Wij weten uit eigen ervaring welke inspanning het kost om een boek te schrijven, en dan kost het schrijven op zich nog de minste inspanning en de minste tijd. De voorbereiding en het denkwerk is van een factor vele malen hoger.
Een equivalent voor de echte niet lezer is bijvoorbeeld de jaarlijkse lessenreeks ‘lessen van de eenentwintigste eeuw’ aan de KULeuven. Hetzelfde principe: op een tweetal uurtjes geven top mensen uit de Belgische academische wereld jouw een inzicht in hun opgedane kennis. En de KULeuven zorgt er elk jaar voor dat ze een heel breed terrein bestrijken.

Er is meer op de wereld dan jouw werk of hobby

En dat brengt ons naadloos bij een tweede kenmerk van de succesvolle mensen waar we al over spraken en dat is dat zij een heel breed terrein van leesinteresses hebben. Je merkt dat in hun jaarlijkse boeken top tien. Warren Buffet claimt dat hij zo rijk is geworden. Door steeds over heel veel bij te leren en te lezen. Zo begrijpt hij de wereld, en zo kan hij beslissen waarin hij zijn centen belegt. En zo is het leven meer dan jouw eigen wereld, maar ondersteunt het dit wel ten volle en altijd.

Want het leven is meer dan management alleen

Probeer te lezen over verschillende domeinen. Wetenschappen, politiek, geschiedenis, filosofie. Maar zelfs over zaken waar jij nooit iets van kende of las. Er zijn echt knappe auteurs die zelfs de moeilijkste vakgebieden helder voor jou beschrijven. Natuurlijk moet je over je eigen vakgebied lezen. Maar de return on investement wordt daar soms marginaal klein. Elk boek dat je leest op een gebied dat je nog niet kende, levert je onwaarschijnlijk veel nieuwe kennis op. En onthoud steeds deze regel: geen enkel boek dat jouw boeide las je ooit tevergeefs. Maar onthoud ook deze regel: er is zoveel te lezen, als je je na enkele hoofdstukken nog niet verloren hebt in je boek, leg het dan weg, en zoek een ander. Je tijd is te kostbaar om aan een slecht boek te besteden.

Bronnen van boeken

Precies daarom moet je verschillende bronnen zoeken die jou helpen boeken te kiezen. Het gevaar dat je daardoor verengt en op de maalstroom deinend enkel leest wat anderen lezen, is heel erg klein. Op voorwaarde dat je vele bronnen raadpleegt.

om te lezen zijn er boeken voldoende
oneindig aanbod aan boeken

Wij noemen er hier enkele.

Bloggers

Verschillende bloggers schrijven reviews over gelezen boeken, en ze geven haast elke week enkele nieuwe titels. Dikwijls binnen hun eigen terrein, maar even vaak over totaal andere gebieden. Hieronder enkele links.

Tai Lopez, How to life the good life?

James Clear, Learn the habits you need to get the life you want. James Clear publiceert ook regelmatig lijstjes van aanbevolen boeken.

Craig Jarrow, The time management Ninja

Barbara Oakley, leraning how to learn.

Daarnaast zijn er de toplijsten van bekende en minder bekende mensen. Bill gates, Mark Zuckerberg, Charlie Munger… Hieronder enkele links, maar beperk je zeker hier niet toe. Met een simpele zoekopdracht ‘books + persoon’ of ‘top ten books’ vind je op Google onvoorstelbaar veel lijsten.

Boekenlijsten

12 books recommended bij Bill gates

23 books Mark Zuckerberg think you should read

The Charlie Munger reading list (30 fascinating books)

Naast deze lijstjes en bronnen is de goede ouderwetse boekenwinkel heel nuttig, maar ook de bestselling lijsten van online winkels (Proxis, Amazon) geven heel veel inspiratie. Blinkist is op gebied van boeken een top app (zie voor een bespreking hier). Goodreads of het maandelijkse lijstje in de New York Times  is heel waardevol.

Wil je wat verder lezen op een al gekend ingeslagen domein dan is de literatuurlijst in elk boek een bron van vele nieuwe aansluitend informatie. Gewoon Googlen helpt je aardig op weg.

Ook onze eigen website kan een bron zijn . Hoewel we ons daar vooral beperken tot het domein van het effectieve en efficiënte werken, staan er best wel linken naar bredere ondersteunende werken. En je vindt er talloze boekbesprekingen. In de toekomst zullen we onze bredere leeslijst wat meer publiceren.

We herhalen dat je best verschillende bronnen raadpleegt, zo voorkom je dat je je op één domein of tot de ideeën van 1 medemens beperkt

 

Een investering met hoog rendement

Tijd is het belangrijkste excuus om niet te lezen. Maar we zijn er niet van overtuigd dat dat een geldig excuus is. Als we al met zijn allen meer dan drie uur per dag voor de TV kunnen hangen… Stel dat je elke dag tien bladzijden leest. Aan een gemiddelde leessnelheid van 240 woorden per minuut doe je daar maximaal een kwartiertje over. Als je dat elke dag van de week behalve de zondag doet, dan lees je 270 bladzijden per maand. Een gemiddeld boek heeft zo’n 240 bladzijden. Op gemak lees je zo een boek per maand, en… twaalf tot vijftien boeken per jaar. Dus geen tijd kan nauwelijks een argument zijn, waarom lezen we dan zo weinig? Geen prioriteit misschien? Dat kan je vanaf nu oplossen door lezen wel hoog op je prioriteitenlijst van elke dag te zetten.

Samengevat.

Boeken lezen is een bij uitstek kwadrant 2 activiteit in de matrix van Eisenhower . Het helpt je beter te worden en breder te denken. Het helpt je ontwikkeling en het zorgt ervoor dat je ook in de toekomst de CEO van je eigen leven kan blijven.

Ook lezen kan je leren. Niet zoals je dat deed toe je in de eerste kleuterklas was, maar lezen als gewoonte. Start gewoon klein. Lees elke dag op een vast tijdstip en op een vaste plaats enkele pagina’s. Kies een niet te moeilijk boek, maak notities, maar geniet ook van de kennis die je opdoet. En zorg dat dit lezen een gewoonte wordt. Als je klein start zal dit zonder twijfel lukken. Een goede aanrader is small habits van Stephen Guise. Elke dag enkele pagina’s. Het is een klein vlot leesbaar boekje. En het leert je op een makkelijke manier een nieuwe gewoonte aan te nemen.

Zeg nooit dat je geen tijd had om te lezen, een kwartiertje per dag minder TV kijken en de tijd is al gevonden, zeg wel dat je er geen prioriteit van maakte. Maar zeg dat niet te lang en niet te dikwijls. De wereld verandert snel…

 

Volgende week:

In deel twee van dit artikel gaan we nog wat verder in op methodes en technieken van lezen. We bespreken de verschillende manieren waarop we anno 2016 kunnen lezen (boeken, audio, digitaal). Als we non fictie boeken lezen willen we natuurlijk graag zoveel als mogelijk ervan onthouden. Hier zijn enkele beproefde en onderbouwde technieken voor. En tot slot behandelen we het onderwerp snellezen, een wat meer controversieel onderdeel.

 

Welke boeken lees jij? Stuur ons jouw top-5 boekenlijstje. We publiceren ze volgende week.

Geef een reactie


Uw naam:*
Onderwerp:*
Boodschap of vraag:*
E-mail:*
Type the characters you see here:

Comments are closed.