Lezen is een daad van eigenliefde (deel 2)

Lezen is heel gemakkelijk, maar goed lezen is een techniek

In deze tijd zijn er meer mogelijkheden dan ooit om aan een goed boek te raken. Het goede ouderwetse papieren boek, maar zeker ook de vele digitale formaten en mogelijkheden. Om minstens iets te onthouden van hetgeen je leest moet je wat notities nemen. Hier zijn verschillende technieken voor. Als je honger naar kennis onstilbaar is kan je proberen snellezen. Tot 1000 woorden per minuut zo zeggen sommigen. Interesse? Lees dan vooral snel verder.

Lezen in alle formaten en op alle toestellen.

PC of laptop

Om boeken te vinden is het internet een geweldige bron. Om boeken snel in je bezit te krijgen ook. Het snelst, en meest goedkoop, gaat dit met digitale of audioboeken. Je downloadt onmiddellijk gewoon jouw versie. Er zijn vele soorten digitale boeken. Werk je via Amazon dan ben je in eerste instantie wat gebonden aan de Kindle als hardware en de typische MOBI bestandsextensie. Op alle andere platformen heb je wat meer keuze. Als je op je laptop of PC leest is het gratis Calibre een aanrader. Het is niet enkel een E-reader maar het kan ook alle mogelijke bestandsformaten naar elk ander formaat omzetten, en het werkt als je bibliotheek met alle mogelijke filters en sorteringen. De meeste boeken zijn in het EPUB formaat. Calibre en elk ander leesprogramma lezen dit formaat. Het geeft meestal ook de mooiste lay-out. Vele oudere boeken of bestanden vindt je ook wel eens in PDF formaat. Ook hiermee kunnen de meeste leesprogamma’s wel overweg.

Smartphone en tablet

Voor de smartphone of tablet zijn er heel vele apps te verkrijgen. Ons favoriete is Moon+ reader. We publiceerden hierover al eens een review . Apple gebruikers zijn wat meer gebonden en gebruiken de ingebouwde leesapps en de bij Apple standaard Itunes voor opslag. Alle anderen kunnen vrij kiezen waar ze hun boeken opslaan. Lokaal, op USB of disk of in de cloud. Ook hier weer zijn legio mogelijkheden (Dropbox of google drive om er twee te noemen). Er zijn zoveel mogelijkheden dat dit nauwelijks kan mis gaan.

E-reader

Er zijn ook speciale E-readers voor digitale boeken op de markt. Deze dienen enkel om boeken digitaal te lezen. De KINDLE van Amazon is gekend (en speciaal voor het lezen van het Amazon formaat). Maar er zijn verschillende andere merken. In alle prijsklassen. Het grote voordeel van een E-reader is dat ze werken met een speciaal scherm concept (E-ink). Dit geeft een heel rustige leeservaring. En er wordt geen (blauw) achtergrondlicht gebruikt waardoor lezen op de E-reader ook nog kan voor het slapengaan. Op een E-reader kan je in principe alle gebruikelijke tekstformaten miv PDF lezen.

Audioboeken

In opgaande trend al elisten audiobook playernkele jaren zijn er de audioboeken. En er zijn er echt heel veel beschikbaar. Meestal iets duurder dan in boek- of digitale leesvorm. Ik beluister ze graag tijdens langere autoritten, files of tijdens de langere wandel- of fietstochten. Mijn favoriete app op Android is Audio book player. Je vindt er hier een bespreking over. Het nemen van notities verloopt dan wel minder gemakkelijk. Daarom lees ik een echt waardevol boek soms nog in tweede lezing in vogelvlucht na en maak dan notities.

Moet je altijd alles lezen?

Lezen kost best wat tijd. Daarom wil ik toch nog wat een bijzondere bron van ’vooraf lezen’ onder de aandacht brengen. Zoals we straks zullen zien start elk boek met een kort scannen van de achterflap en de inhoudsopgave?. Maar misschien is er nog een stap vooraf te doen?

Er zijn verschillende bronnen waar je al dan niet geobjectiveerde samenvattingen kunnen lezen. De meeste boeken die ietwat een verkoopsucces zijn, hebben op Amazon of Goodreads samenvattingen. Maar je hebt ook Blinkist, een site en app die gespecialiseerd is in het aanbieden van samenvattingen, erg uitgebreid en een erg brede keuze. Deze site is wel betaalbaar, maar je kan elke dag gratis 1 samenvatting lezen. Je vindt er hier een bespreking over. Dan heb je nog de TED talks, een internationaal medium, gratis, op YouTube of het TED kanaal te vinden. De sprekers presenteren in beperkte tijd (meestal maximaal 18minuten) hun kernideeën. Een fantastisch medium. Echte topsprekers vaak, extreem goed gebracht met dikwijls top of the art visuele ondersteuning. Je vindt hier mijn review van de officiële TED app.

Als je al deze bronnen gebruikt, dan kan je later in alle rust beoordelen of het lezen van het ganse boek nog bijkomende return on investment geeft. Voor de veellezer is dit echt wel het overwegen waard.

Nostalgie

En tot slot van dit uitgebreid overzicht om aan leesvoer te raken, wat is er mis met de goede ouderwetse boekenwinkel waar je rustig en heel mindfull door titels kan struinen, kan wikken en wegen tot aankoop, om je er dan even later mee fijn achter de kachel neer te vleien?

 Wij lezen om te leren

Een boek heeft een achterflap, een inleiding en een inhoudsopgave

Eer je start met het lezen van een boek scan je de inhoud. De achterflap, voorwoord en inleiding, en eventueel samenvatting zijn hier prima voor geschikt. Je kan hier namelijk  gerust in zijn: omdat deze stukken het belangrijkste aankoopcriterium voor een potentiële koper zijn, besteedt elke auteur hier ongewoon veel aandacht aan. Daardoor zijn deze stukjes heel gefocust en zorgvuldig geschreven.

Sommige auteurs geven in hun inleiding zelf een gebruiksaanwijzing voor het lezen van hun boek.

Je hebt nu al een eerste behoorlijk idee van hetgeen je kan verwachten van je nieuwe boek, en je kan  starten met het echte leeswerk.

Volgens psychiater en auteur William Glasser leren we 90 procent van wat we zelf aan anderen uitleggen, 80 procent van wat we doen, 70 van wat we met anderen bespreken, 50 procent van wat we zien en horen, 30 procent van wat we zien, 20 procent van wat we horen en 10 procent van wat we lezen. Dat is geweldig slecht nieuws voor de lezers onder ons. Nu is 10 procent van een boek nog steeds gemiddeld 25 bladzijden nieuwe kennis, maar, geef toe, mag dat wat meer zijn?

Feynman en Cornell

Gelukkig hoeven we niet alles zelf uit te vinden. Enkele mensen die zelf ervoeren hoe lastig het was zaken te onthouden deden daar experimenten over en beschreven hun technieken.

De eerste is de Feynman techniek. Richard Feynman was een natuurwetenschapper en Nobelprijswinnaar. Om iets te onthouden van wat je las of leerde, moedigt hij aan de essentie ervan zo concreet als mogelijk voor te stellen (vertaal het in beelden of verhalen die een vijfjarige zou begrijpen) en vertel deze hardop alsof je wat je net las of leerde aan iemand anders zou vertellen. Doe dat bij elk kernidee van het boek dat je leest. Of vat op die manier een paragraaf of zelfs hoofdstuk samen. Als je deze ‘verhalen’ opschrijft kan je ze later, tijdens het studeren of verwerken van je notities makkelijk terug oppikken. Je zal dadelijk terug in de kern van de kennis zitten.  Je vindt hier een leuke youtube link.

Walter pauk is een professor aan de Cornell Universiteit. Hij schreef enkele boeken als studiehulp voor studenten en ontwikkelde daarin zijn manier van notities nemen tijdens het volgen van lessen of het lezen van papers of boeken. De Cornell Notes zoals ze ondertussen algemeen gekend zijn, beschrijven een heel specifieke manier van notities nemen. Je verdeelt je notitieblad in drie delen. Op het grootste rechter deel schrijf je de sleutel concepten en de belangrijkste zaken en feiten. De linkerkolom bewaar je voor enkel belangrijke vragen die je formuleert bij het thema of concept. Zij zullen je later helpen om alles te memoriseren. Onderaan het blad schrijf je tenslotte de samenvatting van het thema of concept in jouw eigen woorden.

cornell-notes als techniek om te onthouden wat je leest

De Cornell Notes (zie bijgevoegde foto) kunnen we beschouwen als een eerste meer systematische stap in het gebruik van de Feynman Techniek. De samenvatting zou immers het Feynman verhaal kunnen worden.

Deze twee technieken helpen je snel je percentage begrip en herinnering op te drijven. Maar ze zijn niet gratuite. Het kost wat moeite, discipline en inspanning om dat te doen. Begrip noch herinnering ontstaan zomaar. At some point, you have to eat the broccoli!

De markeerstift

markeerstiftWe beschreven twee wat meer systematische manieren om datgene wat je leest te onthouden. Het wat gewonere onderstrepen of kleuren van stukjes tekst, of het noteren van notities in de kantlijn is er natuurlijk ook nog altijd.

Ik maak zelf regelmatig voor de website een review van een boek dat ik las. En dat helpt uiteindelijk nog het best. Alleen kost dat wat meer tijd, natuurlijk ook omdat je dan wat meer tijd aan het schaven van je zinnen steekt.

Via Google vind je verschillende links naar boeken die je proberen te zeggen hoe je een boek moet lezen. Hier staat een voorbeeld:  how to read a book.

Als je digital leest kan je gemakkelijk notities via kopiëren en plakken bewaren. In Moon+ reader gaat dit prima. Datgene wat je inkleurt komt automatisch op een samenvatting te staan. Maar ik merk zelf toch dat dat niet hetzelfde is als je persoonlijke notities neerpennen. Best experimenteer je zelf wat tot je een methode vindt die voor jou werkt.

Snellezen.

Een gemiddelde lezer kan ongeveer 240 woorden per minuut lezen. Dat is uiteraard onderhevig aan de moeilijkheidsgraad van het boek en, bijvoorbeeld je taalbeheersing als je in een niet moedertaal leest.

Hoe geweldig zou het niet zin mocht je je leestempo kunnen verdubbelen?

Er bestaan vele technieken die je de hemel beloven. Lees je op papier dan raadt men aan om enkel het midden van de zinnen te bekijken (de rest zien je ogen automatisch), met een potlood of vinger je ogen te sturen, nooit terug te kijken (ook al begreep je een zin niet) en noch binnensmonds noch hardop te lezen. Je zou zo al snel je leessnelheid verdubbelen. Lees je digitaal dan heb je allerlei mogelijkheden om in een in te stellen snelheid de zinnen te zien.

spritz als ultieme hulpmiddel om te lezen
sprits, niet je ogen maar de tekst moet bewegen

Top van wat ik ooit uitprobeerde is ‘spritz’. Je ziet dan enkel het woord dat je moet lezen, steeds op dezelfde plaats. De woorden verschijnen in een door jouw opgegeven snelheid. Het uitgangspunt hier is dat niet je ogen, maar de tekst moet bewegen. (zie voor een goed voorbeeld http://spritzinc.com/ , maar pas op je wordt er compleet onnozel van). Ook hiervoor zijn er vele apps beschikbaar.

 

Ik probeerde alle technieken uit. En, ja, ze werken, je kan echt gemakkelijk je leessnelheid opvoeren. Tot belachelijke snelheden. Maar, nog meer já, de nadelen die worden beschreven zijn er ook allemaal. Je wordt er geweldig moe van, en, vooral, je begrijpt en onthoudt veel minder van hetgeen je las. Ook het nemen van notities is compleet onmogelijk als je op die manieren leest. Ik ben dus absoluut geen fan. Maar wie het eens wil proberen, via Google of je app winkel vind je vele voorbeelden.

Samenvatting.

Boeken lezen is een daad van eigenliefde. Want je leest en leert de kennis van wat anderen door vaak moeizaam en jarenlang werk verwierven. Het aanbod is oneindig groot en gevarieerd. Maar elk boek moet uiteindelijk gelezen worden. En dat kost toch wat tijd en moeite. Zeker als je er iets van wil onthouden. Maar het loont.

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.