Raf Stevens, Sterke verhalen sterke leiders , 2015 (boekbespreking)

Let op! Storytelling is geen communicatiespeeltje. Verhalen capteren, vertellen en delen is bittere noodzaak voor leiders om mensen te kunnen verbinden. Zonder die verbinding zullen veel organisaties het op lange termijn niet redden.

Dat is de boodschap die Raf Stevens op de achterflap schrijft. En als ondertitel lezen we “Vijf krachtlijnen om als leider het verschil te maken met een verhaal”. Omdat het boek niet gewoon in de handel te krijgen is moest ik wat moeite ervoor doen. Maar omdat er heel veel reclame van Raf Stevens in mijn inbox valt vond ik dat wel de moeite waard.

De 5 krachtlijnen zijn :

  • Breng data  tot leven met een verhaal
  • Communiceer egovrij
  • Van een duw- naar een trekverhaal
  • Luister naar verhalen en deel verhalen
  • Vertel een groter verhaal maar laat de fantasie over aan Hollywood.

Deze krachtlijnen zijn in één keer ook de hoofdstukken in het boek. Met wat voorbeelden uit de eigen coaching praktijk probeert Raf Stevens deze krachtlijnen wat tot leven te brengen. En telkens mondt dit uit in de eigenlijke boodschap: vertel verhalen en breng zo leven in jouw boodschap aan je medewerkers of klanten. De 5 krachtlijnen zijn zo tegelijk ook de samenvatting.

Veel verder komt het boek niet. En dat is wel jammer. De voorbeelden zijn voor mij absoluut niet overtuigend. De kernboodschap is helder en daar geloof ik absoluut in. Maar dat deed ik al zonder het boek te lezen. Stevens draagt weinig bewijzen aan voor zijn boodschap, behoudens dan deze uit de eigen praktijk.

Veel uitleg of hulp hoe je die verhalen met opbouwen krijg je ook al niet. Wel dat het best zonder (de tekstdia’s van) powerpoint is, maar ook dat wisten we al van veel langer.

Wat me nog het meest verbaast zijn de 12 getuigenissen op beide flappen van het boek. Ofwel lazen al deze mensen een ander boek dan ik ofwel schreven zij de getuigenissen na een opleiding of coaching van Raf Stevens. Want dat geloof ik wel, dat Stevens zelf een storyteller is.

Maar een schrijver ging aan hem niet verloren.

Ik ga enkele boeken uit de 30 beste storytelling boeken lezen die Raf Stevens in zijn bibliografie vermeldt. Ik hoop dat ik daar wat meer hulp vind. Want dat verhalen vertellen en verbinden een krachtig instrument is voor hedendaagse leiders, daar ben ik van overtuigd.

 

Het boek ‘sterke verhalen sterke leiders’ is verkrijgbaar via de site van Raf Stevens (http://www.rafstevens.be/) of te bestellen in de boekenwinkel.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.