De ladder: een metafoor voor het bereiken van je doelstellingen

De ladder. Een metafoor van Stephen Covey. Wat een miserie, zo zegt hij, om na een dag of week hard werken vast te stellen dat de ladder tegen de verkeerde muur stond. Dat je, met andere woorden al je kostbare tijd stak in de verkeerde zaken.

 

Staat jouw de ladder tegen de juiste muur?
Staat jouw ladder tegen de juiste muur?

Bepaal heel zorgvuldig wat jij wil bereiken, maak er een plan voor op en werk daaraan. Zo staat jouw ladder nooit tegen de verkeerde muur.

Mensen zijn vaak druk bezig met de doelen van anderen. Iedereen heeft zijn eigen waardes, en van daaruit zijn eigen doelen. Maar als jij er niet heel zorgvuldig plannen voor maakt om aan je eigen doelen te werken, dan zijn de uitnodigende vragen en opdrachten van anderen er om jou op het verkeerde spoor te zetten. Je zette je ladder tegen de verkeerde muur, zo noemt Stephen Covey het in zijn boek ‘effectief leiderschap’.

Het probleem met onze doelen is tweevoudig. In de eerste plaats formuleren we er te weinig en maken we ze te weinig concreet. In de tweede plaats vergeten we ze in plannen om te zetten en kunnen we ze daardoor zo moeilijk opvolgen.

Lees ook het artikel dat we hierover publiceerden in de nieuwsbrief van vzw zorgondersteuning. http://zorgondersteuning.be/zorgondersteuning-vzw-blogt-staat-jouw-ladder-tegen-de-juiste-muur/

Comments are closed.