De kleine brandjes van elke dag

Elke dag dezelfde brandjes blussen
Elke dag dezelfde brandjes blussen

Item van de dag: het brandje.

 

Elke dag plannen wij ons werk en elke dag weer wordt onze planning verstoord door van die kleine en grotere dringende zaken die zich ertussen wringen.

We mogen niet in onze eigen planning fallacy trappen en houden er dus best rekening mee dat er echt elke dag wel iets gebeurt wat we niet verwacht hadden. We noemen dat ook wel eens brandjes. Ze ontstaan overal en plots, en, vooral, ze vinden zichzelf steeds weer opnieuw uit. Steeds nieuw en dringend werk voor ons dus.

Van de andere kant is het altijd maar weer blussen van die kleine brandjes ook geen werk. We zien dat bij vele beginnende leidinggevenden. Elke dag weer houden ze zich bezig met die kleine operationele brandjes in hun team. En stilaan raakt iedereen dat gewoon. Onze chef zal dat wel weten, onze chef zal dat wel oplossen, onze chef zal dat wel regelen.

De chef zou eigenlijk beter brandweercommandant zijn! Structurele oplossingen bedenken en voorkomen dat dit soort brandjes steeds opnieuw ontstaan. In de terminologie van het timemanagement noemen we dat de kwadrant twee activiteiten in de matrix va Eisenhower. (1)  Nadenken, visies uitwerken, projecten uittekenen. Brandjes voorkomen dus. En zorgen dat we in een brandvrije omgeving komen.

 

(1) kijk hier voor een overzicht van kwadrant II activiteiten of zie de downloadpagina’s op het hoofdscherm voor een pdf versie

Comments are closed.