Robin Sharma, de monnik die zijn Ferrari verkocht, 1997 (boekbespreking)

Robin Sharma, ‘the monk who sold his Ferrari’, een fictie fabel met een non fictie inhoud.

‘The monk who sold his Ferrari’ is het eerste boek van Robin Sharma. Hij gaf het oorspronkelijk in 1997 in eigen beheer uit. Maar het boek trok zo’n aandacht dat het ondertussen in 70 talen vertaald werd en er naar schatting een flinke drie miljoen exemplaren van werden verkocht.

Het boek situeert zich ergens tussen fictie en nog fictie. Het leest als een verhaal, maar het verhaal is feitelijk niet meer dan het inpakpapier waarmee een zevental universele kernboodschappen worden verpakt. Ze gaan over een effectief en zinvol leven.

Het is een geweldig boek om te lezen en nog eens te herlezen. Sharma deinde nog wat mee op het succes van dit eerste boek en schreef er enkele vervolgverhalen aan. Maar eigenlijk kan je volstaan met dit boek. Aan iedereen aan te raden.

Ik schrijf hieronder met veel enthousiasme een flink lange review.

Een druk bezet en erg succesvol advocaat valt tijdens een zitting op de rechtbank neer met een hartaanval. Hij geneest en gaat dan in een sabbatical voor enkele jaren. Hij verkoopt al zijn dure luxe spullen en reist de wereld rond. In India ontmoet hij enkele leraren. Deze verwijzen hem naar een mythische monnikenorde die ergens hoog in de Himalaya leeft. Onze held gaat op zoek en vindt de monniken. Deze nemen hem op en onderrichten hem. Bij zijn terugkomst en als tegenprestatie voor zijn eigen opleiding vertelt hij deze onderrichting onder de vorm van een fabel aan zijn vroegere vennoot.

De fabel gaat als volgt: ergens in een hemelse tuin staat een vuurtoren. Daar komt een Sumo worstelaar uit die naakt is op een roze stroomkabel na. De Sumo worstelaar vindt een gouden stopwatch. Hij raapt deze op en valt voor dood neer. Hij wordt gewekt door een geur van rozen, staat terug recht en ziet dan een weg versierd met diamanten. Deze weg gaat hij in.

Vanuit deze fabel vertelt Robert Sharma  over de ‘7 tijdloze deugden van een verlicht leven’. Klinkt wat zweverig en esoterisch misschien, maar de 7 statements zijn praktisch heel toepasselijk op alle aspecten van je leven :

 • Word meester over je geest
 • Stel doelen
 • Bewandel de weg van de nooit eindigende zelfverbetering
 • Leef met discipline
 • Beheers je tijd
 • Dien anderen onbaatzuchtig
 • Leef in het nu

Het boek staat bol van wijsheden en quotes. Prachtig om te lezen en te ondergaan. Ik zal deze niet allemaal neerschijven in deze review, ik laat ze u graag zelf ontdekken. Maar eentje wil ik u toch niet onthouden: “Pas op dat uw werk uw ziel niet steelt”.  Welke quote kan meer toepasselijk zijn in het kader van de BeterAnders filosofie? Welke quote kan meer toepasselijk zijn in deze tijden waar de helft van de Belgische werknemers vreest dat ze een burn-out tegemoet gaan?

Ik overloop nu even de zeven universele wijsheden.

 1. Word meester over je geest. (in de fabel de tuin)
  Cultiveer en besteed veel tijd aan je eigen geest, aan je eigen gedachten en leefwereld. Laat vooral de negatieve gedachten over zaken uit het verleden achterwege. Besef dat de objectieve buitenwereld zelden bestaat. Wat wel bestaat is jouw beeld erover. Daar en daar alleen heb je invloed op. Denk positief en in kansen. Een kwaliteitsvol leven vertrekt vanuit kwaliteitsvolle gedachten en ideeën. Besteed ook genoeg aandacht aan je spirituele leven: mediteer, verdraai elke negatieve gedachte dadelijk naar iets positiefs, visualiseer je toekomst.
 2. Stel doelen. (in de fabel de vuurtoren)
  Een doel is dat waar je naar toe leeft. Zorg dat je een doel in je leven hebt, anders ga je nergens naar toe. Blijvend geluk komt door gestaag te werken aan de verwezenlijking van je doel. Je doet dit vanuit het principe dat de belangrijkste zaken nooit mogen wijken voor de minder belangrijke. Je doelen moet je opschrijven zo leren we verder, want dat zet een rode vlag in je brein dat het belangrijke zaken zijn. En de laatste wijsheid: zorg dat de stappen in de richting van je doel een gewoonte worden.
 3. Bewandel de weg van de nooit eindigende zelfverbetering. (in de fabel de SUMO worstelaar)
  gebruik de techniek van Kaizen (steeds met kleine verbeteringen vooruit) als een soort vorm van zelfsturing. Sharma beschrijft tien rituelen die je helpen op deze weg naar zelfverbetering. Mediteer elke dag kort in eenzaamheid, heb voldoende beweging, let op je eten, zorg dat je veel kennis opdoet, denk regelmatig na over jezelf vanuit een eigen dagboek, sta vroeg op, luister naar muziek, gebruik mantra’s als hefboom om sommige moeilijke zaken toch te doen, wees bescheiden en , tenslotte, houd alles simpel.
 4. Leef met discipline (in de fabel de roze stroomkabel)
  Een stroomkabel bestaat uit allemaal dunne draadjes die apart wel, maar als geheel niet meer breekbaar zijn. Zo is ook de wilskracht die met kleine stapjes bijdraagt aan de deugd van persoonlijke discipline. Ga niet in competitie met anderen, ga in competitie met jezelf, en vecht tegen je impulsen.
 5. Beheers je tijd. (in de fabel de stopwatch)
  De tijd is ons meest waardevolle goed. Daarom moet je je tijd goed plannen, dit als een soort afspraak met jezelf dat je je tijd hier op aarde goed wil besteden. Verlichte mensen, zo blijft Sharma in de symboliek van de monniken, zijn prioriteit gedreven en ze kennen de echte waarde van de tijd. De tijd is voor iedereen gelijk, zij die er het best weten van gebruik te maken, bereiken het meest.
  Leer neen zeggen tegen mensen of zaken die je tijd stelen. Stop met te leven alsof je tweehonderd jaar oud zal worden.
 6. Dien anderen onbaatzuchtig. (in de fabel de geur van bloemen)
  Er blijft altijd een sprankeltje geur hangen aan de hand die bloemen geeft. Vanuit deze metafoor beschrijft Sharma zijn inzicht dat leven uiteindelijk ook iets moet betekenen voor anderen. En dat jij als mens daarvan ook beter wordt.
 7. Leef in het nu. (in de fabel de weg vol met diamanten)
  Het tijdloze geheim van levenslang geluk is leven in het nu en daarvan genieten. Leef zeker niet in het verleden, leer er wel uit. Leef zeker niet in de toekomst, maar werk daar wel aan. Dit hoofdstuk wordt opgebouwd vanuit een prachtige metafoor, maar die laat ik de lezer zelf ontdekken.

Voilà, een poging tot samenvatten van een dergelijk rijk boek zal altijd wel wat mislukken. Maar vanuit mijn notities kan je zeker de rode draad in het boek volgen.
Sharma schrijft gedreven, met weinig humor en soms met wat overdreven dramatiek. Maar het verhaal is boeiend genoeg om snel door te lezen. Sommige verhalen werkt Sharma erg lang uit, maar telkens zie je heel helder de betekenis van de metaforen die ze uitstralen.

In sommige reviews las ik een vergelijking met ‘De Celestijnse belofte’, maar die vergelijking gaat voor wat mij betreft toch niet op. De Celestijnse belofte was veel meer gepolijst en neeg meer naar fictie dan ‘The monk’. Maar ik snap toch wel het idee. Voor degenen die genoten vd Celestijnse belofte zou ik ‘The monk who sold his Ferrari’ nog wat uitdrukkelijker aanraden.

Maar eigenlijk moedig ik iedereen aan dit boekje eens te lezen. Er is een Nederlandse vertaling beschikbaar, ik zag zelfs tweedehandsaanbiedingen. Dus dat behoeft geen reden te zijn om het niet te lezen.

Ik las het boek tweemaal in een Engelstalige epub versie. Dat verliep niet altijd rimpelloos, de aard van het werk (fictie) moedigde Sharma blijkbaar aan om wat moeilijker woorden te bezigen. Maar een woordenboek is met Google vertaling nooit ver weg…

Ik genoot van het boek en en ik genoot van het maken van deze review.

 

Comments are closed.