Stefaan Van der Stichel, Zo werkt aandacht (boekbespreking)

Stefaan Van der Stichel, Zo werkt aandacht, opvallen, kijken en zoeken in een wereld vol afleiding, Mavenpublishing, 2016

 

Wat een volksbedrog. Ik moedig in alle lessen en voordrachten iedereen steeds maar aan om te lezen; Je leert altijd wel iets bij, zo betoog ik dan. En dat is diepgemeend.

Helaas zijn er steeds uitzonderingen. ‘Zo werkt aandacht’ is zo een uitzondering. Wat een verspilling van mijn tijd.

Het boek is één aaneengeplakte paternoster van uitleg en voorbeeldjes hoe iets in je gezichtsveld en van daaruit in je aandachtsgebied raakt. Een neuro-onderzoeker zal er mogelijks iets aan hebben. Maar zelfs die vinden er ongetwijfeld veel betere literatuur over. En de niet wetenschapper, eigenlijk degene waarvoor het boek claimt bedoeld te zijn,  kan met dit boek echt niks aanvangen.

Tenzij je vreest dat je ooit je kleine tentje zal kwijtraken op het Tomorrow festival. Voor wat uitleg waarom je het zo slecht terugvindt krijg je bij Van Der Stichel wat uitleg. Als troost. Maar zelfs zonder het hele boek te moeten lezen weet ook jij, als je een tentje hebt dat een andere kleur heeft dan alle andere tenten op de camping, heb je veel meer kans om het sneller terug te vinden.

Ik kocht en las het boek omdat aandacht een kernbegrip is in onze hele BeterAnders opleiding. Alles wat we bereiken is in functie van de tijd en de aandacht die we eraan besteden. De tijd is moeilijk beïnvloedbaar, de aandacht is dat wel. Maar in dit boekje vond ik weinig hulp.

In de boekhandel of de gekende online shops te verkrijgen.

 

Het boek heeft tenslotte een spuuglelijke omslag. Maar dit is blijkbaar bewust gedaan. Om de aandacht te trekken van de argeloze koper.

Blijf er ver van af…

Comments are closed.