The Productivity Project (boekbespreking)

Chris Bailey, The Productivity Project, Proven Ways to Become More Awesome, 2016

Chris Bailey beëindigde zijn MBA en ging dan een jaar experimenteren. In plaats van een van de vele jobaanbiedingen aan te nemen, gebruikte hij zijn spaarcenten om een jaar lang niet te werken, maar op een wetenschappelijk gefundeerde manier alle mogelijke manieren om productief te zijn uit te testen en te bestuderen. En hij schreef er dit boek over.

Het idee alleen al. Een gans jaar uittesten welke technieken het best werken om iets te bereiken. Geniaal idee. En, inderdaad, ook wel een prima boek dat eruit volgde. Er is al zoveel over productiviteit geschreven, echt nieuwe zaken kan je moeilijk nog verwachten in welk boek erover dan ook. Maar de wijze waarop Chris Bailey verslag uitbrengt over zijn experimenten om dan daaruit conclusies te trekken en adviezen te formuleren is wel leuk.

Bailey testte zelf zaken uit, voor de hand liggende en vreemde zaken, (een week lang mediteren, tien dagen zonder slaap, drie maanden om 5.30 opstaan, om enkele voorbeelden te noemen) en hij interviewde een heel gamma van schrijvers over productiviteit en aanverwante onderwerpen. Dat alles bundelde hij in zijn boek ‘The productivity Project’.

Een rode draad en soort van theoretische onderbouw is wat Bailey zegt over de factor ‘tijd’ timemanagement. Tijd is beperkt, ja natuurlijk, maar tijd is niet te managen, zo schrijft hij. Zorgvuldig met je energie omgaan en bij datgene wat belangrijk is je volle aandacht houden is vele malen belangrijker dan timemanagement, zo zegt Bailey bij herhaling. Energie- en aandachtmanagement dus. Geen timemanagement.

We laten jezelf het boek lezen en ontdekken. Bailey geeft teveel tips en trucs om ze hier allemaal samen te vatten. En eruit kiezen is oneer aan zijn werk. Maar toch, de ‘regel van drie’ wil ik niet overslaan. Ook op onze website schreven we er al regelmatig over. Elke avond die drie belangrijkste zaken opschrijven die je de volgende dag zal aanpakken, is veruit één van de belangrijkste technieken die ik zelf leerde en die ik zelf toepas. Ook Bailey schrijft erover, hij noemt het simpelweg de regel van drie.

Voor elke hoofdstuk geeft Bailey aan hoelang je erover leest. In zijn opdrachten om zelf wat uit te proberen, geeft hij niet enkel aan hoe lang het duurt, maar ook hoeveel plezier je eraan zal beleven en hoe waardevol de opdracht voor je zal zijn. Alles doorademt dezelfde geest van ‘meten is weten’, en alle tijd en energie zijn belangrijk om juist te besteden.

Op internet kan je vele reviews van “The productivity Project” lezen. De meeste erg lovend, maar sommigen ook neersabelend negatief. Meestal door mensen die het niet goed kunnen hebben dat een jonge gast zomaar een jaar van zijn leven wil opofferen om te experimenteren. Ik denk dat zij het fout begrepen.

Ik genoot van het boek en raad het aan iedereen aan. Voor zover ik weet verscheen het tot nu toe enkel in het Engels. Ik las het digitaal in epub formaat, maar er bestaat ook een gedrukte versie.

Comments are closed.