Stelling 6: Thuiswerken zal nooit meer zijn zoals voor het corona tijdperk.

We zijn enkele maanden ver in het verplichte thuiswerk ten gevolge van corona. En zoals het er op vandaag uitziet, zal het nog even duren. Maar er komen betere tijden. En om die betere tijden ook echt goed te maken, bereiden we er ons vanaf nu al best voor op. Wijzelf en onze medewerkers hebben geproefd van thuiswerk en we hebben allemaal onze verwachtingen voor na de corona.

In vele ziekenhuizen was thuiswerk maar met mondjesmaat ingeburgerd. Ondanks de vele voordelen die telewerk heeft, bleef er tot nu toe toch nogal wat wantrouwen. Maar met corona werd plots alles totaal anders. Ganse groepen die voorheen nooit mochten thuiswerken, moesten dat nu plots. En nog niet eens beperkt tot een dag in de week, het gebeurde plots en totaal. En, nogmaals, dat schept verwachtingen voor na het coronatijdperk. Bij alle partijen.

Maar dit is wel zeker: de kans dat het werken na corona nog hetzelfde zal kunnen zijn als voor de corona is erg klein.

Er gebeurt op dit moment een ongezien wereldwijd experiment dat thuiswerken heet. Er zullen heel zeker wetenschappers zijn die dit de volgende maanden en jaren zullen onderzoeken. Maar misschien moeten wij daar niet op wachten. Misschien moeten wij nu al starten met ons eigen onderzoek.

Hoe kunnen we leren uit de huidige ervaringen voor de periode na corona?

 • Stel als chef een vragenlijst op. Je kan er verschillende facetten mee beoordelen: productiviteit, ondersteuning, welbevinden, verwachtingen, problemen. In de verschillende stellingen vind je handvaten die in de bevraging aan bod kunnen kopen.
 • Bespreek in je organisatie de evaluatie van het thuiswerken in jouw dienst/departement. Afhankelijk van je positie in de organisatie doe je dit met je eigen chef, met je eigen diensthoofden, met de mensen van HR, met je collega’s. Laat ook hier alle aspecten aan bod komen. Thuiswerken is meer dan het meten van de productiviteit in enge zin.
 • Hoezeer er ook minder goede aspecten aan dit massale thuiswerk zaten, vergeet de positieve kanten niet. Dat zou doodzonde zijn. En een gemiste kans.
 • Vanuit al deze verwachtingen, feedback en overleg, zorg voor een heldere policy voor thuiswerk in de post corona fase. Hou er rekening mee dat de maatregelen van de overheid mogelijks in stappen worden afgebouwd.
 • Begin snel genoeg met dit proces!

Thuiswerk in Coronatijden: niets zal ooit nog hetzelfde zijn.

Niet iedereen reageert hetzelfde tijdens dit massale en verplichte thuiswerken. Sommigen lopen onderhand tegen de muren op en snakken naar het gezellige kantoor, anderen genieten van de rust en het ongestoord werken. Sommigen missen de dadelijke feedback die het werken in groep nu eenmaal biedt, anderen zijn blij dat ze even zonder pottenkijkers verder kunnen. Sommigen missen de frontlinie en de opwinding van het samenwerken, anderen laten de drukte liever aan zich voorbij gaan. Zo vele mensen, zo vele meningen.

Maar dat betekent straks ook zovele, andere manieren waarop we de terugkeer naar het werken in de fysieke organisatie zullen ervaren. En zovele manieren voor de chefs onder ons, om de teruggang naar het kantoor te begeleiden.

 • Maak snel genoeg duidelijke afspraken. Haal elke onduidelijkheid weg. Laat niet toe dat de fantasieën van je medewerkers de realiteit voorop hollen. Van zodra je vragen krijgt van medewerkers over thuiswerk na de corona, zorg dat je antwoorden hebt.
 • Van zodra de overheid de verplichting op thuiswerk opheft, laat zelf geen overgangsperiode meer toe, maar zorg dadelijk dat de nieuwe policy van kracht.
 • Uit de informele of gestructureerde verkregen feedback vind je mogelijks tips om de overgang van elke medewerker individueel te begeleiden
Velen onder ons zijn zelf verplicht thuiswerker. Ook voor ons als medewerker zelf zijn er wel wat tips om vanaf nu al in het hoofd te houden.
 • Besef dat het thuiswerken in deze vorm zal stoppen.
 • Maak je eigen evaluatie van dit thuiswerken. Die van jezelf en die van je organisatie/chef. Trek er lessen uit. Pas nu nog aan wat je nog kan verbeteren. In de vorige stellingen vind je wellicht wat inspiratie. Schrijf op wat goed ging. Schrijf op wat minder goed was.
 • Spreek je verwachtingen voor de toekomst uit tegen je chef.
 • Wees in je verwachtingen verstandig en bescheiden. Thuiswerken zoals tijdens de corona zal stoppen, maar thuiswerken zoals voor de corona hoeft niet meer terug te keren.
 • Denk er ook aan, het verplichte thuiswerk is nog niet gedaan. Als jij na de corona pandemie graag in zekere mate wil blijven thuiswerken, gedraag je nu zodanig dat je chef het straks heel lastig heeft om het volledig terug te schroeven.

Thuiswerk kent na deze corona periode misschien een mooie toekomst.

We hebben er nu veel ervaring mee opgedaan. We zagen dat we zelfs met wat minder uren toch productiever kunnen zijn. We hebben gezien dat online samenwerken ook kan, en zelfs dikwijls efficiënter verloopt dan het fysieke vergaderen. We deden met zijn allen zoveel minder kilometers en we verloren zo veel minder tijd op de baan.

Misschien en hopelijk levert deze coronamiserie een breekpunt voor meer thuiswerk. We zullen het de volgende maanden zien.

Hoe dan ook, we eindigen met dezelfde zin als we zes stellingen geleden de artikelenreeks begonnen: thuiswerk voor en na corona, het zal nooit meer hetzelfde zijn.

TERUG naar hoofdartikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.