Thuiswerk voor en na corona, het zal nooit meer hetzelfde zijn.

BeterAnders schreef al in maart 20201 een artikelenreeks omtrent thuiswerken. Je vindt hier alle tips en trucs om dat snel tot een succes te maken.

In vele ziekenhuizen was thuiswerk maar met mondjesmaat ingeburgerd. Ondanks de vele voordelen die telewerk heeft, bleef er tot nu toe toch nogal wat wantrouwen. Maar dan kwam Corona. En dat wijzigt de zaken natuurlijk heel erg. Er is momenteel op ongekende schaal een experiment thuiswerken bezig.

Sedert de eerste lockdown werd thuiswerk in België in meerdere of mindere mate verplicht.

Voor heel veel mensen kwam dit thuiswerk niet alleen plots en onverwachts, maar bovendien ook in een bijna onbeperkte hoeveelheid. Bovendien in omstandigheden die thuiswerken nu eenmaal niet echt faciliteren.

In tegenstelling tot de normale adviezen die gelden voor thuiswerk, zijn er nu immers wél regelmatig kinderen thuis. Ze hangt wat af van de situatie in de scholen en de naschoolse opvang en activiteiten, en je hebt er zelf als ouder veel minder vat op. Bovendien is nu dikwijls ook een partner thuis aan het werk of aan het studeren.

En tenslotte, door het plotse karakter ontbreken dikwijls twee van de essentiële omstandigheden om productief te thuiswerken: een goede routine en een goede werkomgeving.

Nochtans kan thuiswerken wel degelijk het verschil maken in productiviteit. Uit de ervaringen die we zelf opdeden en vanuit toch al flink wat casuïstiek die we horen van thuiswerkers komt steeds dezelfde slagzin naar voor: thuis kan je tenminste iets gedaan krijgen.

Werken in remote teams…
30 procent van de mensen geeft aan dat ze productiever zijn
23 procent zegt meer uren te werken
52 procent zegt minder afwezig te zijn op het werk
74 procent zegt meer loyaal te zijn voor de werkgever

Dat mensen thuis beter kunnen werken dan op kantoor heeft meer vandoen met de vele storingen en afleiding op het werk zelf, waardoor er daar minder gepresteerd wordt. (Dat zou overigens een les voor het management moeten zijn: hoe organiseer ik het werk in mijn bedrijf/departement zodanig dat mensen er wel kunnen werken).

We ervan overtuigd dat thuiswerk de productiviteit van werknemers verhoogt. En niet enkel de productiviteit, ook de tevredenheid en vooral de regelruimte. We weten uit tevredenheidsonderzoeken van medewerkers immers al lang heel duidelijk het belang van dit laatste. En dat is pure extra winst.

We bespreken in deze blogreeks verschillende problemen die met thuiswerk vandoen hebben. Maar we hebben vooral oog voor de vele manieren om dit coronathuiswerken te ondersteunen. We doen dit aan de hand van zes stellingen. Elke stelling verwijst naar een apart artikel op de website

(klik op de link, je kan van daaruit terug naar hier of naar een volgende stelling).

Stelling 1. Met de kids en je partner samen thuiswerken kan ook.
Stelling 2. Met enkele ingrepen maak je van je huis een perfect office.
Stelling 3. Ook met je nieuwe vrijheid kan jij je uitstelgedrag de baas.
Stelling 4. Samenwerken op afstand is ook goed mogelijk.
Stelling 5. Ook bij thuiswerk is je chef je grootste vriend.
Stelling 6. Thuiswerken zal nooit meer zijn zoals voor het corona tijdperk.

Als je alle stellingen hebt gelezen dan is je kennis omtrent thuiswerken echt wel up to date. Pas je bovendien vele van de tips zelf toe, dan twijfelen we niet aan je herwonnen productiviteit.
Nog even volhouden. Corona gaat voorbij. Maar misschien blijft er ook post-corona de mogelijkheid om gedeeltelijk van thuis uit te werken. Laat het ons hopen. Thuiswerken is immers een weldaad voor je productiviteit en voor je welbevinden.

Heb jij nog tips toe te voegen? Wil jij je ervaringen met thuiswerken delen?
Laat het ons weten via onderstaand reactieformulier.

1 De oorspronkelijke artikelenreeks verscheen op de website van VZW Zorgondersteuning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.