mosaic van Gaudi

Vele kleintjes maken één groot.

In winnen én verliezen maken de kleintjes wel degelijk het verschil. Zeker als er dan nog eens interest bijkomt. Wat als we dit nu eens toepassen op onze productiviteit?

Wie ooit de kunstwerken van Gaudi in Barcelona bezocht kan niet anders dan in volle bewondering hebben gestaan voor de vele Gaudi mosaïken die de stad rijk is. Van veraf prachtig, van kortbij indrukwekkend. Als je bedenkt hoeveel kleine stukjes steen er nodig waren om die kunstwerken te fabriceren… Letterlijk: vele kleintjes maken één groot

De meeste eindejaar voornemens sneuvelen ergens halfweg januari. Puur en alleen omdat we het te groot zagen. We gingen plots naar een 1500 kcal dieet, elke dag naar de fitness, om zes uur opstaan….
Allemaal veel te groot om vol te houden.

Elk van die doelen op zich is niets slecht. Maar de weg ernaar toe is te steil. Stephen Guise moedigt in zijn boeken aan om super kleine stapjes te nemen. Zo wordt iets snel een gewoonte, en bereik je uiteindelijk toch wel je doel. Hoe hoog ook.

Bij BeterAnders publiceren we dikwijls supertrucs en sneltoetsen. We werken met de vijf minutenregel. Allemaal vanuit dezelfde overtuiging: vele kleintjes maken één groot.

Niet overtuigd? We berekenden voor jou enkele voorbeelden:

Je eet elke maaltijd 50 Kcal minder en je laat elke avond één snack in de lade liggen. Gemiddeld per dag neem je zo ongeveer 500 Kcal minder in.
Op een jaar spaar je zo ongeveer 24 kg uit die je niet bijkomt of niet met veel fitness moet wegtrainen.

Je zet elke dag 1000 stappen meer op je stappenteller. Per jaar loop je zo 275 km extra. Ongeveer de afstand van Oostende naar Aarlen. Of vijf keer de ganse Belgische kuststrook.

Je leest een kwartier per dag. Dat is het equivalent van 12 werkdagen aan een stuk lezen. Zelfs als trage lezer, lees je zo toch ongeveer 12 boeken per jaar.

Je gebruikt elke dag 50 keer een sneltoets in plaats van met de muis te navigeren en enkele klikken te doen. Als je per keer 2,5 seconden spaart dan win je op een werkjaar 1 ganse dag uit. (2,5 X 50 X 220 / 60 / 60=7,6389 uren om precies te zijn)

Door de BeterAnders workflow te gebruiken doe je elke dag 5 mails extra, slechts één keer open. Als je één minuut per mail uitspaart dan betekent dat meer dan twee ganse werkdagen per jaar gewonnen.

Als je door een goed systeem en goede afspraken erin slaagt om elke dag één keer minder gestoord te worden, dan win je elke werkjaar bijna 7 werkdagen aan tijd (gerekend aan een erg minimale kost van 5 minuten per storing en tien minuten concentratietijd).

Vind jij dat ook indrukwekkend? Stel je voor dat je erin zou slagen om verschillende van deze acties te combineren…

Probeer jijzelf ook eens te berekenen welke winst of welk verlies jij nog kan realiseren met gewoontes aan te kweken of aan te leren. Elke dag een half uur minder TV kijken, dagelijks tien woordjes van een vreemde taal studeren, een kwartier schrijven, een uur denktijd inbouwen in je werkrooster, … .

En nog een laatste, voor de fun, elke dag 2 duvels drinken, betekent elke dag 350 Kcal. Das bijna 16kg (365 * 350 / 7700 = 16.59 om precies te zijn) per jaar extra gewicht dat moet weggetraind worden of dat zich onder de vorm van abdominaal vet manifesteert. Een mens moet goed gek zijn om dat te blijven doen, 2 duvels drinken per dag…. (disclaimer, elke overeenkomst met echt bestaande personen of situaties is puur toevallig)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.