lezen

Lezen is een daad van eigenliefde (1/5)

Lezen is putten uit de kennis van experten

Je kan niet alle kennis hebben, en je kan al zeker niet alle kennis zelf bedenken. Maar je kan die kennis wel gemakkelijk krijgen vanuit boeken. In een boek lees je de samenvatting van de jarenlange inspanning die de auteur ervoor deed.

Het succesboek ‘Flow’ van Mihaly Csikszentmihalyi bijvoorbeeld, is het resultaat van zijn levenswerk, een veertigjarige academische en wetenschappelijke carrière. Verzameld in dat ene boek.

Voor enkele euro’s kan jij je die kennis eigen maken. Op enkele uurtjes tijd. Dat is de echte kracht van lezen.

Wie bij wil blijven, die leest

Lezen is denken met andermans hoofd.

(A Schopenhauer)

Lezen is een investering met hoog rendement

In de biografie van succesvolle mensen lees je bijna altijd dat lezen een belangrijke plaats in hun leven heeft.

Warren Buffet, via beleggen werd hij één van de meest rijke mannen ter wereld. Buffet zegt dat hij zestig procent van zijn tijd besteedt aan lezen. Ook Charlie Munger, al bijna even rijk, leest het grootste deel van zijn dag. Bill Gates leest altijd en overal. Bovendien neemt hij al jaren een week vrij om in afzondering een week lang niets anders te doen dan te lezen. Hij publiceert elk jaar zijn top 25 te lezen boeken. Mark Zuckerberg, de facebook oprichter, leest ganse stapels.

Napoleon Hill, de oervader van de boeken over succes in het leven, en Tony Robbins schreeuwen het in elk boek of video uit. Amerikaans en soms wat goedkoop, maar toch. Stephen Covey onderbouwde het in zijn ‘zeven eigenschappen’ wat verder. Hij noemt het daar het ‘scherpen van de zaag’. Een heel mooie metafoor. Wat kan je nog zagen met een botte zaag? Wat kan je nog bereiken met een gedoofd brein? 

Verschillende succesvolle hedendaagse bloggers over succes en zaken bereiken in je leven, besteden een groot deel van hun artikels aan boeken en lezen. James Clear, Graig Jarrow, Taj Lopez, Barbara Oakley en nog vele anderen. Intelligente en mentaal rijke mensen met zelf vele en oorspronkelijke ideeën, maar veel van hun wijsheid komt uit boeken.

Besteed elk jaar drie procent van je tijd aan lezen

Brian Tracy, één van de meest succesvolle auteurs over succes zegt dat iedereen elk jaar drie procent van zijn tijd en middelen aan de eigen ontwikkeling zou moeten besteden. En lezen neemt hier een grote plaats in.

Niet enkel om nu iets te bereiken, maar voornamelijk om in de steeds sneller wijzigende wereld blijvend iets te kunnen betekenen. Als je de CEO van je eigen leven wil blijven, zorg er dan voor dat je ook binnen enkele jaren de wereld nog begrijpt.

lees lijst

Er is meer op de wereld dan jouw werk of hobby

Een tweede kenmerk van de succesvolle mensen waar we al over spraken is dat zij een heel breed terrein van leesinteresses hebben. Je merkt dat in hun jaarlijkse boeken top tien. Warren Buffet claimt dat hij zo rijk is geworden. Door steeds over heel veel bij te leren en te lezen. Zo begrijpt hij de wereld, en zo kan hij beslissen waarin hij zijn centen belegt. En zo is het leven meer dan jouw eigen wereld, maar ondersteunt het dit wel ten volle en altijd.

Want het leven is meer dan management alleen

Probeer te lezen over verschillende domeinen. Wetenschappen, politiek, geschiedenis, filosofie. Maar zelfs over zaken waar jij nooit iets van kende of las. Er zijn echt knappe auteurs die zelfs de moeilijkste vakgebieden helder voor jou beschrijven. Natuurlijk moet je over je eigen vakgebied lezen. Maar de return on investement wordt daar soms marginaal klein. Elk boek dat je leest op een gebied dat je nog niet kende, levert je onwaarschijnlijk veel nieuwe kennis op.

Als je elke dag 10 bladzijden leest dan lees je 12 boeken per jaar.

Tijd is het belangrijkste excuus om niet te lezen. Maar we zijn er van overtuigd dat dat GEEN geldig excuus is. Als we al met zijn allen meer dan drie uur per dag voor de TV kunnen hangen… Stel dat je elke dag tien bladzijden leest. Aan een gemiddelde leessnelheid van 240 woorden per minuut doe je daar maximaal een kwartiertje over. Als je dat elke dag van de week behalve de zondag doet, dan lees je 270 bladzijden per maand. Een gemiddeld boek heeft zo’n 240 bladzijden. Met gemak lees je zo  twaalf tot vijftien boeken per jaar.

Dus geen tijd kan nauwelijks een argument zijn, waarom lezen we dan zo weinig? Geen prioriteit misschien? Dat kan je vanaf nu oplossen door lezen wel hoog op je prioriteitenlijst van elke dag te zetten.

En wat zegt de realiteit?

TV kijken als derde tijdvreter naast werken en slapen

De gemiddelde Amerikaan kijkt per dag ongeveer 4 uur en 53 minuten TV. In Nederland is dat 2 uur 15 minuten en in België 2 uur en dertig minuten. De cijfers zijn wat scheefgetrokken door de groep van mensen boven de zestig jaar. Zij kijken het meest TV. Maar toch blijven dit indrukwekkende cijfers.

Bijna 1 op vijf Belgen leest dagelijks. Evenveel fictie als nog fictie. Non fictie zijn het vooral tuin- en kookboeken en reisgidsen.

De Nederlander leest wat minder dan de Belg.  Gemiddeld 3 uur en 40 minuten per week  (voor België vond ik geen precieze cijfers). Vooral TV bladen en kranten. Maar toch ook ongeveer anderhalf uur per week in boeken. Het grootste deel hiervan zijn trillers en strips. Dan rest er nog een half uurtje non fictie boeken per week, waarvan zoals hoger gezegd het grootste deel reis-, tuin- en keukenboeken.

Tijd speelt een rol in die zin dat mensen die heel veel uren per week werken minder lezen. Van de andere kant lezen mensen die niet werken dan weer minder dan mensen die part time werken.

En toch, ook lezen kan je leren.

Lezen moet een gewoonte worden, net als alles wat je doet in je leven. Start gewoon klein. Lees elke dag op een vast tijdstip en op een vaste plaats enkele pagina’s. Kies een niet te moeilijk boek, maak notities, maar geniet ook van de kennis die je opdoet. En zorg dat dit lezen een gewoonte wordt. Als je klein start zal dit zonder twijfel lukken. Een goede aanrader is small habits van Stephen Guise. Elke dag enkele pagina’s. Het is een klein vlot leesbaar boekje. En het leert je op een makkelijke manier een nieuwe gewoonte aan te nemen.

Samengevat.

Boeken lezen is een bij uitstek kwadrant 2 activiteit in de matrix van Eisenhower . Het helpt je beter te worden en breder te denken. Het helpt je ontwikkeling en het zorgt ervoor dat je ook in de toekomst de CEO van je eigen leven kan blijven.

Er wordt nog wel veel gelezen in België en Nederland, steeds meer zelfs. Helaas niet zoveel wetenschap in de brede zin.

Zeg nooit dat je geen tijd had om te lezen, een kwartiertje per dag minder TV kijken en de tijd is al gevonden, zeg wel dat je er geen prioriteit van maakte. Maar zeg dat niet te lang en niet te dikwijls. De wereld verandert snel…

Gebruikte bronnen.

https://iedereenleest.be/over-lezen/onderzoek/wie-leest-er-met-je-mee-vlaanderen

https://www.hln.be/familie/2-op-3-belgen-leest-minstens-een-boek-per-maand~a2ab7765/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.