Tijd voor focus door zaken niet te doen

Ook jouw tijd is beperkt! Je krijgt maar iets belangrijks klaar door sommige zaken niet meer te doen.

We beschreven vorige week het Eudaimonia gebouw met daarin vijf kamers die zonder gangen aan mekaar hangen en waar in de laatste geluiddichte kamer de perfecte context aanwezig is om super geconcentreerd te werken.

Maar om zinvol werk te doen zijn er nog enkele zaken nodig.

In volle concentratie steeds sneller een kilo rijstkorrels op een rechte lijn sorteren kost best tijd en moeite. Je moet er een perfecte focus voor vinden maar het is tegelijk ook een perfect voorbeeld van een zinloze activiteit. Tenzij er ooit ergens een wereldkampioenschap rijstkorrels sorteren wordt georganiseerd , dat jij met die geleerde talenten kan winnen, zal je er weinig gelukzaligheid in ervaren.

focus
Heel je focus enkel en alleen op jouw belangrijkste doel

Doe enkel zinvolle dingen. Voor de andere heb je geen tijd.

De tijd die je op een dag ter beschikking hebt in volle concentratie besteden aan die zaken die jij zinvol vindt en waaraan jij waarde ontleent. Dát is een beter doel. En ja, je kan er gerust in zijn. Dat zijn echt wel heel vele uren op een dag. En neen, je hoeft er niet ongerust in te zijn. In die dagelijkse beschikbare uren is er ook ruim de tijd om je te ontspannen. We moeten echt niet elk uur dat we wakker zijn hard werken. Integendeel. Zonder ontspanning, tijd voor relaties én gewoon ook tijd om niets te doen, zouden we het niet lang volhouden.

De belangrijkste truc om veel te bereiken is om de ganse dag door bewust te kiezen waarmee je bezig bent, en dat dan vol overgave te doen. En dat bewust bezig zijn geldt zowel voor je echte professionele en productieve activiteiten als in je ontspanning of hobby’s.

Denk na over elk uur dat je te besteden hebt

Kies heel zorgvuldig waaraan jij je tijd wil besteden. Schrijf je doelen op, schrijf voor elk doel de activiteiten op die je daarnaar toe brengen en kies daar dan heel zorgvuldig die paar activiteiten uit die je het meest of het snelst naar jouw gekozen doel helpen. Wees hierin drastisch en beslist en maak jezelf niks wijs. De oude 80/20 regel kan je helpen kiezen. Kies die paar activiteiten die het meest opbrengen. Hou je daarmee bezig en doe die vol overgave.

core values compass illustration design over a white background
Geef je focus enkel en alleen aan jouw kernactiviteit.

De andere activiteiten doe je gewoon niet of delegeer je. Waarom zou je uren op een dag bezig zijn met zaken die je maar heel weinig bijbrengen? Succesvolle mensen besteden vooral tijd aan hun core bezigheden, aan datgene wat ze goed kunnen. Al het andere minimaliseren ze of besteden ze uit. Dat is echt het beste advies dat we je kunnen geven.

 

De val van de minimale opbrengst

Pas op met die zaken waarvan je gemakshalve en uit gewoonte denkt dat ze je iets opbrengen. Trap niet in de waan van de minimale opbrengst. Het is niet omdat een bepaalde activiteit je hoe dan ook iets bijbrengt dat je ze moet doen. Je kan dan beter die tijd besteden aan iets wat je veel meer bijbrengt. Je tijd is nu eenmaal beperkt.

Uit onderzoek blijkt dat mensen zich voor maximaal vier a vijf uur echt kunnen concentreren op moeilijk werk (schrijven, dossiers opmaken, projecten uittekenen, moeilijke problemen oplossen, studeren). Maar onderzoek leert evenzeer dat heel veel mensen bijlange na niet aan dat aantal uren raken op een doorsnee werk- of studiedag. Mailen, het grootste deel van ons vergaderen, in de les ‘zitten’ , overleggen, formulieren invullen en presentaties maken is in deze betekenis geen moeilijk werk. En nochtans geven we daar veel van onze tijd aan.  Om tenminste aan enkele uren diep en geconcentreerd werk toe te komen moet je absoluut de tijd ervoor in je agenda blokkeren. Liefst in voldoende grote blokken, minimaal een half uur, maar beter blokken van twee uur. Dat is echt de enige manier om zinvol werk te doen.

Hoeveel tijd tuur jij ter ontspanning naar jouw scherm?

sociale media stelen jouw focus meer dan je zou willen
Sociale media stelen jouw focus meer dan je zou willen

Beperk de tijd die je op sociale media en voor de televisie doorbrengt. Wij beseffen in de verste verte niet hoeveel tijd we verliezen met doelloos voor onze schermen te hangen. In bevragingen gaven Britse 25-35 jarigen aan dat ze 15 uur per week naar de TV keken. Uit effectief kijkonderzoek bleek dat dit eerder 27 uur per week was. Laura Vanderkam schrijft in haar boekje ‘168 hours’ dat je ongeveer 10.000 uren nodig hebt om echt master in iets te zijn. Viool spelen of software programmeren of boekhouden of leidinggeven. Tienduizend uur is een geweldig lange tijd, het is het equivalent van ongeveer 5 ganse jaren elke dag 8h studeren of oefenen in iets! De gemiddelde Amerikaan ondergaat in zijn leven ongeveer 30.000 uren reclame. Dat is voldoende tijd om in drie zaken uit te blinken en grootmeester te zijn. Wat een verlies aan tijd!

Van de andere kant overschatten we ons productief leven. Van degenen die aangaven 65 uur per week te werken bleek dit gemiddeld slechts 43 uur te zijn, degenen die noteerden elke nacht 7 uur te slapen bleken bij effectieve metingen 8 uur en half in bed door te brengen. We zijn duidelijk minder uren productief dan we denken en we zijn tegelijk duidelijk meer passief bezig dan we zelf denken.

Iedereen die op twitter, facebook of Instagram wil zijn om zijn vriendschappen te onderhouden mag dit gerust doen, alleen, kies er dan bewust voor en beperk dat in tijd. Als je facebookt, dan facebook je. Maar dat is iets anders dan uren aan een stuk van het ene profiel naar het andere laveren in de hoop toch maar iets nieuws te zien of uit vrees toch maar dat laatste nieuwtje te missen. We lezen meer en meer over mensen die hun online tijd beperken en zelfs stopzetten. En wat denk je, na een maand volledige afwezigheid op facebook en twitter? Buiten een paar close vrienden of familieleden zal niemand je gemist hebben. Ook in onze eigen omgeving horen we steeds vaker dat mensen hun facebook account afsluiten of minstens het gebruik ervan heel fel gaan beperken.

Je vrije tijd is een ernstige zaak

Niet enkel je dagelijkse acht uren werktijd, maar ook de vier tot zes uren ontspanningstijd die je dagelijks ter beschikking hebt moet je inplannen. Anders zal je zowel op je werk als thuis zien dat al die uren omvliegen en gevuld worden met van alles waarvoor je eigenlijk niet echt koos. Maar als je zaken inplant en er tijd voor voorziet zal je ook zien dat je wel degelijk veel gedaan krijgt.

je vrije tijd is een ernstige bezigheid!
je vrije tijd is een ernstige bezigheid!

Je vrije tijd moet je ernstig nemen. Hij is beperkt en we willen er allemaal meer van. Dus we vullen hem maar beter zinvol in. Je hebt hiervoor enkele keuzes.
Je plant die zaken in die jij graag doet en die in je doelen staan. Dat kan eender wat zijn. Zolang jij er maar voor koos en jij er van geniet. Daarnaast bestaat een echt waardevol leven maar in relatie tot anderen. Dus zorg dat je daar genoeg tijd voor inplant. Het is beter met één vriend uit te gaan eten dan 87 likes op facebook verwerven van mensen die je nauwelijks kent. Enkele procenten van je vrije tijd besteden aan studie, lezen en je eigen ontwikkeling is heel belangrijk. De wereld verandert en wij moeten daarin mee gaan. Maar velen weten ondertussen uit ervaring dat de keuze hier even simpel is als met zovele andere zaken: of je plant er tijd voor, of je zal zien dat er uiteindelijk geen tijd voor overschoot. En tenslotte, ook een keuze, puur en zalig niets doen. Gewoon mindfull in je omgeving zijn. Tijd voor je brein om alle indrukken te verwerken, maar ook gewoon tijd om er te zijn.

Weinig en toch veel

We zijn veel te veel gehecht aan alles wat we hebben. In figuurlijke en letterlijke zin. Dat is allemaal dikwijls pure bijkomstigheid en dat houdt ons weg van de echt belangrijke zaken. Cal Newport beschrijft in ‘Deep Work’ het verhaal van Ryan Nicodemus. Die pakte al zijn bezittingen in dozen in. De volgende weken pakte hij enkel datgene terug uit wat hij effectief nodig had. Dat gebruikte hij en zette het terug in de kast. Na een maand gaf hij al datgene wat hij niet terug uit een doos gehaald had weg. Het was verreweg het grootste deel van wat hij ooit bezat.

Dat is wel een heel drastisch manier om tot de essentie te komen, maar ik herschrijf het verhaal in deze blog om iedereen uit te nodigen even stil te staan bij de waan die we aan het begin beschreven: niet alles wat je iets bijbrengt is de moeite waard om er tijd aan te besteden. Enkel datgene wat je veel bijbrengt is jouw moeite en tijd waard. Pak de rest in een doos met een strikje om en zet het ergens ver weg.

In onze BeterAnders workflow vind je verschillende stappenplannen om je te helpen focussen op je echt belangrijke zaken. Zo hoef jij geen pauzes te nemen om je eeuwigdurende verstrooiing te onderbreken maar kan jij in tegendeel bij tijd en wijl met een flinke pauze jouw focus verstrooien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.