IFTTT (app bespreking)

IFTTT : Als jij dit doet, dan gebeurt er dat

Het internet der dingen. Je leest er de hele tijd over. Verbind je huisthermostaat met Armand Piens weerpraatje en krijg een signaal als je echtgenoots wagen zonder stoppen de bakker voorbij rijdt. Dat soort dingen. Maar al veel langer bestaat er een app en internetdienst die gebeurtenissen in jouw digitale wereld aan mekaar koppelt. If This Then That. Als jij dit doet, dan gebeurt er dat. IFTTT.

ifttt-logo-large
IFTTT : zet het internet voor jou aan het werk

IFTTT bestaat al enkele jaren. Je hebt een account op IFTTT nodig en dan koppel je de verschillende kanalen die je wenst aan deze account. Via recepten koppel je verbintenissen op deze kanalen aan mekaar. Klinkt wat ingewikkeld, maar dat is het echt niet.

Als je een bericht op facebook post, creëer dan automatisch een tweet erover. Elke foto die je op snapchat zet, bewaar die automatisch in je Dropbox account. Als het buiten kouder wordt, draai dan je slimme thermostaat wat hoger, als je een mail met hoge prioriteit krijgt maak dan een nieuwe notitie aan in je Evernote en label die als een to-do, enzoverder. Er worden elke dag nieuwe diensten in IFTT geïntegreerd. Er zijn ondertussen enkele honderden kanalen die je middels IFTTT aan mekaar kan koppelen. Op de website van IFTTT zelf zoek je die met kernwoorden of je surft door de verschillende rubrieken (productiviteit, gezondheid, thuis, sociale media…)

In het begin is dit allemaal niet zo gemakkelijk, maar eens je doorhebt hoe je een recept moet gebruiken, aan of uitzetten, dan gaat de rest vanzelf. Je hoeft zelf niks te programmeren (hoewel dat kan als je ingewikkelde zaken wilt koppelen). Er zijn vele honderden recepten te vinden op IFTTT. Ze koppelen de meest voor de hand liggende en de meest ingenieuze zaken aan mekaar. Als je thuis al enkele slimme toestellen hebt dan kan je deze ook in je IFTTT stromen meepakken.

Ikzelf gebruikt IFTTT voor enkele zaken.

Als de buitentemperatuur onder nul raakt dan krijg ik een email die me waarschuwt. Niks fundamenteels, maar ik vind dit leuk. En ik weet al dadelijk als ik de autoramen ijsvrij moet maken.

Als ik een artikel op internet vind en dit naar mijn pocket account stuur met de tag ‘OneNote’ dan gaat er automatisch een kopie naar mijn OneNote. Elk bericht dat ik op onze website publiceer wordt in OneNote bewaard. Zo hou ik alle artikelen netjes gesorteerd. Mails met een hoge prioriteit gaan dadelijk veilig naar mijn OneNote.

Elke twaalfde dag van de maand krijg ik een mail om me eraan te herinneren dat ik de plant in mijn kantoor meststof en water moet geven. Is dit nodig? Neen. Is dit handig? Ja, want ik ben de enige die al die jaren mijn originele metershoge ficus benjamina in volle glorie heb overgehouden.

IFTTT met als slogan ‘zet het internet voor jou aan het werk’ maakt je leven hier en daar wat eenvoudiger. Verwacht er nog geen te grote dingen van maar raak er toch van onder de indruk. IFTTT zet voor jou de eerste stappen in een reis die ons de volgende jaren steeds meer zal verbazen. Waar we via email en WhatsApp vooral met mekaar verbinden, zullen we steeds meer alles aan alles koppelen. En daar was IFTTT eerst in rij.

Op alle devices en alle platformen. En gratis.

De website vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.