Jim Boyce: microsoft Outlook plain and simple

Kennis over Outlook is niet aangeboren: daarom een basiswerk over Outlook

 

Jim Boyce is een veelschrijver over office boeken. En zeker over Outlook produceert hij er nogal wat. Dit gebeurt in samenwerking met Microsoft zelf. Dat geeft wat extra autoriteit.
We denken soms dat de kennis van Outlook aangeboren is. Dat we het zoals een soort van moedertaal met de papfles meekregen. Maar elke dag weer leren we tot onze schande dat dit echt niet het geval is.

Tijdens onze coachings- en opleidingssessies merken we dikwijls dat zelfs veel van de basisregels niet gekend zijn. Elke werkgever zou echt moeten investeren in de opleiding van zijn medewerkers. Reken eens uit hoeveel uur op het totaal van een carrière iemand bezig is met mails lezen of verwerken. Stel dat je dat zelfs maar tien procent meer rendabel kon maken?

outlook plain and simpleEn dit boek van Jim Boyce is een goede start van zulk een opleiding.

De auteur schreef een visueel zeer helder handboek over het gebruik van Outlook. De verschillende evidente onderdelen komen in verschillende hoofdstukken aan bod: gebruik van e-mail, contacten, agenda, taken. Dit zijn de zaken die de absolute beginner tot zelfs al wat gevorderde gebruiker van Outlook kan bijleren uit Outlook plain and simple.

Maar ook het gebruik van Sharepoint en Lync komen aan bod in dit handboek. Deze zijn te zien als extra hoofdstukken. Maar het omgaan met folders en items of het customizen van je outlook zijn dan weer meer bruikbaar.

Dit boek is vooral een doe-boek. Je moet het niet in 1 keer doornemen (al zullen degenen die al iets van Outlook kennen, dit in een eerder kort tijdsbestek kunnen doornemen), maar het is eerder een werk wat je bij de hand houdt om tijdens het werken in Outlook te kunnen gebruiken en zaken terug in op te zoeken.

Voor wie nog nooit met Outlook werkte, is dit een waardevol handboek omdat het op een zeer heldere, duidelijke manier uitlegt hoe je zowel start met mailen, je agenda inricht en een takenlijstje creëert. Wie al langer met Outlook werkt, zal in sommige hoofdstukken misschien wat op zijn honger blijven zitten omdat het niet echt een handboek voor gevorderden is. Hoewel, iIk noem mezelf eerder een gevorderd gebruiker en ik las al veel boeken over Outlook, en toch leerde ik van dit werk toch ook weer een drietal tips die ik nog niet kende…

Maar toch, het blijft eerder een basiswerk. Door de kleuren van de verschillende hoofdstukken, de screenshots die telkens toegevoegd worden en de duidelijke handleiding een basiswerk voor wie met Outlook wil leren werken.

Daarnaast voegt de auteur tips toe (in een groen kader), zaken om uit te proberen (in een rood kader) en verwijzingen tussen verschillende elementen in Outlook (in een blauw kader). En tenslotte komen er waarschuwingen voor valkuilen in oranje kaders.

Voor wie op zoek is naar een basishandboek van Outlook en misschien toch net iets meer wil leren: een aanrader! En voor de werkgevers onder ons: investeer in een opleiding Outlook. Misschien is dit boek in de organisatiebibliotheek een goede start?

Comments are closed.