Onder de Kerstboom 2016 : jouw Nieuwjaar voornemens voor 2017

Plan jezelf een geweldig 2017

Maak jouw goede voornemens waar

Het is dé tijd van het jaar dat wij goede voornemens maken voor het volgende jaar. In het beste geval zijn we deze na de nieuwjaarsfeesten niet vergeten en proberen we gedurende  enkele weken of maanden onze nieuwe doelen te bereiken. Maar vele van onze goede voornemens sterven een vroegtijdige dood ergens in de vergetelheid van de drukte en de uitvluchten van datzelfde nieuwe jaar. Kan dat anders en beter?

We overlopen in onderstaande blog een stappenplan om onze plannen voor het nieuwe jaar meer zo te kiezen en te formuleren dat de kans op welslagen veel groter wordt.

Maak een evaluatie van het voorbije jaar

Ieder van ons is zijn eigen expert. Daarom kijken we eerst even terug naar de vorige jaren.

Welke van je doelen bereikte je? Waarom kon je deze doelen bereiken? Hoe hielp de beschrijving, indeling of timing van je doelen deze te bereiken? Hoe hielp je motivatie? Welke rol speelde de omgeving? Hoe slaagde je er in je wilskracht voor het bereiken van deze doelen te doseren?

Welke andere doelen liet je ergens onderweg vallen? Je begon er aan, maar hield ze niet vol. Hoe kwam dit? Kan je iets bedenken hoe je dit doel anders had kunnen opschrijven? Of aanpakken? Welke trukken miste je om aan deze doelen te starten of om ze vol te houden? Is het de moeite om ze dit jaar toch terug op te nemen?

Welke doelen raakten zelfs niet uit de startblokken? Je vond het ooit belangrijk genoeg om te formuleren? Wat ging er dan mis? Probeer enkele redenen neer te schrijven waarom je dit doel zo snel aan de kant liet. Hoe zou je ze anders formuleren? Of kiezen en indelen?

If you fail to plan, you plan to fail

Als jij zelf geen voornemens voor het nieuwe jaar bepaalt, laat jij je omgeving (en dus anderen) beslissen welke zaken je in 2017 mogelijks zal realiseren. Als je je eigen doelen wel kiest, is er tenminste een kans dat je deze ook waar maakt. Zeker als je wat aandacht besteedt aan de keuze en aan de formulering. Je wil toch echt niet je motivatie van het moment of de wensen van anderen toelaten te bepalen hoe succesvol jouw 2017 wordt?

Maar als jij niet je eigen succes inplant, dan plan je je eigen mislukkingen in. That’s for sure. Zo blijven er tenminste enkele zekerheden in dit leven.

Nieuwjaar voornemens : je maakt je dromen enkel waar als je ze opschrijft

Kies je doelen zorgvuldig

Trap niet in je eigen planning fallacy

Een jaar is lang en er kan veel in gebeuren. Maar toch heeft ook 2017 maar 365 dagen. En hoewel je nu vol energie je toekomstige leven ordent en plant, zullen er ook in 2017 dagen komen dat je energie en wilskracht wat lager zullen zijn. Denk eraan: vandaag ben je een planner maar morgen moet je een doener zijn! Plan maar zoveel als je aankan. Meer geeft straks enkel frustraties.

2017 is maar één jaar van de rest van je leven

2017 zal dan misschien niet zoveel uren hebben als je wel zou hopen, er zullen er best genoeg zijn om niet enkel wat triviale zaken te bereiken. Wees niet te bescheiden! Probeer alvast ook enkele belangrijke levensdoelen te formuleren. Maar denk er hierbij aan dat er na dit jaar nog vele volgende jaren komen. Zo kan 2017 voor jou de start zijn waarin je de eerste stappen zet in de richting van echt belangrijke zaken in je leven.
Om een volledig en waardevol leven te hebben moet je zaken bereiken op verschillende domeinen. Denk hier ook aan bij het formuleren van je doelen voor 2017. Misschien is 2017 wel het jaar waarin jij de eerste stap zet naar een gans nieuwe richting in je leven… Dromen zullen altijd dromen blijven als je niet een eerste stap, hoe klein ook, in de goeie richting zet.

We geven hier dus een dubbele boodschap. Wees in je doelen concreet genoeg zodat ze wel degelijk bereikbaar zijn, anderzijds formuleer voldoende doelen op de lange termijn waar je in 2017 de eerste kleine stappen naar toe zal nemen. Elders op onze website noemden we dat ook wel eens stretch doelen.

Het rad van verandering

Wheel of change (uit ‘triggers’ van Marshall Goldsmith)

Wheel of change (uit ‘triggers’ van Marshal Goldsmith)

Marshall Goldsmith spreekt in zijn boek ‘Triggers‘ over de wheel of Change als methode om te bepalen welke zaken je wenst te veranderen in je leven. Creëren, elimineren, accepteren en behouden.

 

 

 

Welke nieuwe zaken wil jij in je leven? Dit is meestal de voor de hand liggende keuze. Wat wil ik toevoegen? Wat moet er gebeuren om mezelf succesvol te vinden? Denk er goed over na. Je positieve doelen vragen volgend jaar je meeste energie. Kies ze zorgvuldig want alles is niet mogelijk. Van de andere kant, als jij iets echt wil, dan zal je gemakkelijk alles wat in je weg komt aan de kant kunnen zetten.

Wat wil je gewoon behouden en verbeteren? Een makkelijker keuze, maar ook heel belangrijk. Niet alles in je leven is perfect. En enkel wat je aandacht geeft zal groeien en verbeteren. Misschien is 2017 wel het jaar dat je doorbreekt in iets, dat je jarenlange oefenen en ervaring eindelijk het verschil maken. Maar ook hier, denk eraan, enkel als je een doorbraak plant zal dat ook werkelijk gebeuren. Niets gaat vanzelf.

Welke zaken wil je elimineren? Zaken als stoppen met roken of het eten van suiker liggen hier natuurlijk voor de hand. Maar het kan veel fundamenteler en belangrijker zijn. Stoppen met roddelen of het geven van kritiek.
Een relatie stoppen of een mandaat bij een vereniging of een hobby opgeven. Denk er goed over na. Sommige zaken die je stopt zijn nadien erg moeilijk terug op te pakken. Maar maak jezelf vooral niets wijs, je kan niet elke jaar vele zaken erbij nemen, soms moet ook iets wegvallen. Misschien is dit jouw echte test voor 2017: welke zaken in mijn leven moet ik elimineren zodat ik mijn andere doelen wel kan bereiken?
Tenslotte, met welke zaken ga je vrede nemen dat ze er nu eenmaal zijn? Er zijn zaken in ons leven die niet goed voor ons zijn. Maar soms is het (nog) niet mogelijk om ze te veranderen. Andere doelen zijn nog te hoog gegrepen. Misschien hebben we binnen enkele jaren meer talenten opgedaan of zijn er andere omstandigheden. Er vrede mee nemen dat het is zoals het is, kan voor 2017 de beste optie zijn.

Er zijn vele facetten aan 1 mensenleven

Nieuwjaar voornemens: multidomein

nieuwjaar voornemens : multidomein

Je kan in een jaar niet al je dromen waarmaken, maar je kan wel starten aan vele ervan. Als je je doelen opstelt, denk dan net zoals in het beleidsplan op je werk aan de verschillende domeinen. Vind een evenwicht in deze domeinen. Zo worden je energie en je talenten maximaal gebruikt. Je zal straks veel meer bereikt hebben!

gezondheid

Nieuwjaarsvoornemens beginnen en stoppen hier dikwijls mee. Het is ook heel belangrijk. Enkele kilo’s minder en enkele kilometers meer. Wie wil dat niet?
Formuleer je doelen concreet en haalbaar en formuleer tussenstappen. Als je in december 2017 de top van de terril in Waterschei op je mountainbike wil bereiken, dan zorg je er best voor dat je eind januari al 5 km kan wandelen en dat je eind februari minstens 10 km rond de blok kan fietsen. Tegen de zomer moet je dan toch minstens dertig km vlak kunnen fietsen en moet je hartslag toch al tot 80% van je maximum kunnen. Plan dat allemaal in, maar volg dat dan ook echt maandelijks op! Je zal eind 2017 echt geen drie maatjes minder hebben als je bij de start van de lente al niet 1 maatje eraf hebt.

Financiën

Financieel onafhankelijk zijn is uitermate geruststellend. Formuleer ook hier je verwachtingen. Op het einde van het jaar enkele honderden euro’s extra op je spaarboekje? Dit jaar minstens drie procent rendement op je centen? Vanaf volgend jaar enkele procenten minder uitgeven aan energie of je maandelijkse kosten verminderen met enkele tientallen euro’s?

Relaties

Misschien echt het allerbelangrijkste in je leven. Als je meer vrienden wil of op een betere relatie hoopt met je partner of je kinderen. Formuleer zelf je eigen doelen en werk daaraan, elke dag. Formuleer ze concreet : minstens tweemaal per week tijdig thuis zijn om samen te eten, elke dag complimenten geven, elke week je moeder of vriendin bezoeken… wat is voor jou belangrijk? Wil je echt waarde toevoegen en straks niet verweesd staan te kijken als het te laat is, reken je familie en vrienden tot je doelen.

Hobbys en ontwikkeling

Steeds hetzelfde verhaal. Wil jij beter worden in het golfen? Plan dat dan in. Wil je een nieuwe hobby of een nieuwe bezigheid. Plan dat in, formuleer enkele mijlpalen, plan je next actions hiervoor in en monitor jezelf. Wat jij wil bereiken bepaal je zelf, als je het zal bereiken, wordt bepaald of je het als doel neer schreef, en er elke dag aan werkte.

Huis en tuin

Struikel je al lang over de rommel op de kamer die ooit gepland was je hobbykamer te worden? Word je zelf ongelukkig door het blauwe behangpapier in de nachtgang en denk je elke avond hoe mooi ledverlichting er zou kunnen zijn. Als jij inplant dat je in januari de kamer opruimt, in februari het oude behang en vloer verwijdert, in maart alle nodige dingen aankoopt en in april en mei elke dag wat behangt, verft en timmert, dan is dit doel al bij de start van de zomer in orde. Je hebt het ondertussen wel door : je plant iets in, je formuleert dat heel concreet over de nodige tijd en je werkt er elke dag of elke week wat aan. Je gaat versteld staan hoeveel nuttige uren 2017 wel niet had.. We verzekeren je : veel meer dan in 2016!

Persoonijk

Je beleidsplannen voor je werk heb je gemaakt, maar misschien is dit het ideale moment om ook voor jezelf een beleidsplan te maken. Wat is je doel? Meer of misschien net minder uren werken? Elke week minstens eenmaal al je medewerkers even aanspreken? Veel meer complimenten geven? Elke dag vroeger opstaan? Minder TV kijken? Dat zijn pas voornemens die het verschil zullen maken. Maar ook deze moet je inplannen. En eventueel voorbereiden.

Scherp de zaag

Stephen Covey noemt dit de zevende eigenschap van succesvolle mensen. Brian Tracy zegt dat je er elke jaar drie procent van je inkomen en van je tijd aan moet besteden. Je eigen ontwikkeling. Lezen en leren, je horizon verruimen, nieuwe dingen leren, andere werkmethodes proberen. Dat is het scherpen van je zaag. Enkel zo kan je bijblijven en steeds beter worden. Maar ook dat moet je inplannen. Welke boeken ga je lezen? Welke nieuwe taal ga je leren? Welke cursussen zal je volgen. Over welke nieuwe zaken ga je dit jaar iets lezen?
Plan dit in en verdeel je doelen over het ganse jaar. Zorg ervoor dat je elke maand iets bijleert. En ga hierbij in 2017 eens af van je gekende paden: misschien kan je leren fotograferen of beleggen of eindelijk eens de basis van wiskunde onder de knie krijgen?

Een kwestie van hebben of zijn

De grote Erich Fromm schreef in de jaren 1970 in een van zijn belangrijkste werken over het dilemma van de vooruitgang in onze Westerse wereld. In ‘hebben of zijn, grondslagen voor een nieuwe levensoriëntatie in de consumptiemaatschappij’ beschrijft hij hoe wij meer aandacht moeten hebben voor wie wij zijn in relatie tot anderen in plaats van steeds meer te krijgen en te bezitten. Meer modernere auteurs als Marshall Goldsmith (Tot hier en nu verder,  Triggers) en Mathieu Ricard (Altruisme) schrijven hier overigens ook over.

Misschien moet jij in jouw 2017 doelen hier ook aan denken? Want ook dit kan als doel ingepland worden en ja, ook deze doelen kunnen concreet geformuleerd worden. Vrijwilligerswerk doen of leesmoeder zijn zal je niet zomaar spontaan overkomen. Amnesty, GAIA of het plaatselijke dierenasiel kunnen altijd wat steun gebruiken. Hoe druk we het ook hebben, wat extra tijd voor onze familie, collega’s of buren. Allemaal manieren en kansen waardoor we wat meer zullen zijn in plaats van te hebben.

Schrijf je nieuwe doelen op

Brian Tracy moedigt ons aan onze doelen neer te schrijven. Hij zegt zelfs dat we ze dagelijks moeten lezen en herschrijven. Hijzelf is daar heel fanatiek in. Je doelen opschrijven en ze regelmatig herlezen verhoogt de kans dat jij je doelen bereikt tienvoudig.

Excel maakt jouw dromen waar…

Een Excel tabel is een prima instrument voor het volgen van je doelen. Voor elk domein 1 tabblad. Zo kan je gemakkelijk de explicitering en concretisaties in maanddoelen noteren. Formuleer deze heel concreet en heel actief! Op datzelfde blad voorzie je dan een opvolgtabel om je resultaten te noteren en observaties neer te schijven. In 1 oogopslag zie je zo tijdens je maandreview zien hoe ver je staat.
Als je je eigen doelen au sérieux neemt, dan werk je best zulk een opvolgsysteem uit.

… maar ook een app kan je helpen

De Seinfeld ketting, waarbij je dagelijks een kruisje op je kalender zet als je een bepaalde aan te leren gewoonte of een bepaalde kleine stap in de richting van een groter doel deed, verricht wonderen. Het stimuleert je vooral op de dagen dat je het eens wat lastiger hebt. Vele apps, goaltracker bijvoorbeeld, maken zo het aanleren of volgen van doelen plezieriger.

Wil jij meer bereiken in 2017, formuleer dan nu wat dat voor jou betekent. Als jij er niet in lukt je succes te plannen, dan plan je je eigen mislukking nu al in.

Elke en Jos wensen jullie allen een Vrolijk Kerstfeest en een geweldig Nieuwjaar.

 

 

Comments are closed.