Josh Davis , Two Awesome Hours 2015

Two awesome hours 2015 (boekbespreking)

“Ik ontmoette nog nooit iemand die er niet over klaagt dat hij niet genoeg gedaan krijgt”, zo begint het boek, “we zijn allemaal overweldigd door alles wat we moeten doen, thuis en op het werk. Maar we zijn allemaal te lang bezig geweest met een zoektocht hoe we meer uren in een dag konden krijgen.” Dat is een fout uitgangspunt, zo zegt Davis. “We zoeken naar meer efficiency, maar da’s eigenlijk iets voor machines”. De echte maatstaf voor menselijke performantie is effectiviteit, niet efficiency. Davis schreef zijn boek om iedereen aan te moedigen elke dag twee geweldige uren te voorzien, en daar alle rest rond te bouwen. Daarvoor legt hij 5 strategieën uit.

Strategie 1. Herken de momenten dat je iets beslist. Elke keer dat je een bepaalde taak beëindigt en aan een nieuwe start, is een cruciaal  beslissingsmoment. Eenmaal je aan iets bezig bent, zet je brein zich aan het afwerken van die taak. Zo kan je uren bezig blijven aan onbelangrijke zaken. Naar je inbox gaan om een mail op te zoeken is daarvan een voorbeeld, je gaat in mail-modus en blijft soms urenlang mails openen, lezen, u erin opjagen, een andere mail openen, terug sluiten, enzoverder. Dus, de volgende keer dat je aan iets nieuws start, denk goed na, beslis of dit belangrijk genoeg is om je tijd aan te geven, en besef dat dit de cruciale factor is. Je beslist tot de juiste zaken of je verspilt je tijd aan nutteloze dingen. Maak van elk van deze kleine beslismomenten een hefboom om je prioriteiten juist te houden.

Strategie 2: manage je mentale energie. Beslissen wanneer je wat doet is niet enkel een kwestie van je tijd goed in te delen. Je hebt immers niet op hetzelfde moment altijd evenveel energie om iets te doen. Daarom is de juiste tactiek die taak te tackelen waar je op dat moment de juiste mentale energie voor hebt. Veel van wat je doet kost energie, fysiek of mentaal. Soms raak je zo uit je energie. Zaken die veel emotie geven bijvoorbeeld putten je uit. Kies dan ook heel zorgvuldig wat je doet op een dag dat je een topprestatie moet leveren. Zorg dat je dan niet uitgeput bent maar dat je mentale energie op het cruciale moment piekt. Hou daar in je taakverdeling of agenda rekening mee.

Strategie 3: stop met dat eeuwige gevecht tegen afleidingen. Gerichte aandacht is cruciaal voor onze productiviteit. Maar ons brein werkt zo nu eenmaal niet, zegt Davis. We zijn zo ontwikkeld dat we voortdurend onze data willen vernieuwen en zien wat er in de wereld allemaal te koop is. Laat dat gewoon toe, in de vorm van dagdromen. Doe je dat niet en probeer jij jezelf te dwingen de hele tijd in een strakke focus te werken, dan zal je steeds gefrustreerd merken dat je geest toch wegdwaalt. Geef daar gewoon aan toe, zegt Davis. Het is op die momenten dat je nieuwe ideeën opdoet. Ik vind dat Davis hier wat kort door de bocht gaat. Of minstens een andere titel van zijn strategie had moeten kiezen. Dagdromen (je diffuse brein laten werken, zoals Beteranders het in hun boek ‘Meer bereiken? Dan doe je het beter anders!’ beschreef. ) is helemaal iets anders dan zorgen dat je niet afgeleid wordt door alle mogelijke storingen in je leven. Je mailbiepje, je collega’s de TV…

Strategie 4: maak gebruik van de verbinding tussen uw lichaam en uw geest.

Zoals in de ene richting stress ook fysiek wordt ervaren, zo hebben fysieke oefeningen ook een weerslag op uw geest, het vermindert bijvoorbeeld angst. Alles wat je eet of drinkt heeft een invloed, en je kan dat allemaal subtiel gebruiken om in optimale omstandigheden te komen.

Strategie 5: zorg dat de omgeving in uw voordeel werkt.

Vermijd lawaai, zorg voor goede lichtomstandigheden en , in het algemeen, zorg ervoor dat de omgeving je niet van je eigenlijke taken afleidt.

Bespreking

Het zijn allemaal strategieën, zo betoogt Davis, die iedereen gemakkelijk kan inzetten om in optimale omstandigheden te werken, en , in het bijzonder, om minstens van twee geweldige uren per dag te genieten. Ze helpen je de grootste uitdaging van hedendaagse werkers te overkomen: overweldigd zijn door alles wat je moet doen (en zou kunnen doen). 5 simpele strategieën, maar ze helpen je de controle terug te krijgen over je eigen leven.

Davis adresseert in ‘two awesome hours’ enkele belangrijke obstakels om effectief te werken. Vanuit het uitstekende uitgangspunt, je moet niet proberen efficiënter te werken, je moet vooral met de juiste zaken bezig zijn, bespreekt hij 5 strategieën om dat te doen. Een redelijk lang uitgesponnen boek om uiteindelijk maar 5 steekideeën te vertellen, misschien is dat niet allemaal even efficiënt, maar zijn boodschap is wel juist en to the point.

Zeker aan te bevelen als eens een alternatief idee tegenover het klassieke timemanagement.

Ik las het boek in een Engelse Epub versie.

 

 

 

Comments are closed.