Elimineren: eerste stap in het stellen van prioriteiten.

De eerste prioriteit: dont do.

elimineren: dont do
dont do : beslis wat je niet gaat doen.

Er is nooit genoeg tijd voor alles, er is wel altijd voldoende tijd voor het belangrijkste. Vanaf dit uitgangspunt staan  er ons drie zaken te doen. We moeten beslissen wat we allemaal niet gaan doen. We moeten anderen zoveel als mogelijk laten doen. We moeten van de rest bepalen wat het belangrijkste is.

In deze blog onderzoeken we stap 1 in onze prioriteitenstelling: elimineren wat we niet gaan doen. Eigenlijk is dit het belangrijkste van alles. Want het zorgt voor extra tijd.

Get rid of it

Iedereen van ons heeft waarschijnlijk teveel om te doen. De meeste dagen zijn te kort om alles gedaan te krijgen. Maar eer we beginnen met het uitzuiveren van ons takenlijstje moeten we eerst onze tijd uitzuiveren.

Zonder dat we dat weten zijn we elke dag veel tijd kwijt aan onbenulligheden; gewoon omdat we dat zo gewoon zijn. TV kijken (in België gemiddeld 3 uur en 5 minuten per dag) , oeverloos checken van de smartphone (in België gemiddeld 3 uur en 26 minuten per dag). Misschien heb jij je eigen specifieke tijdverkwisters. Zetelhangen? Roddelen? Lummelen? Gamen?

Monitor dat eens voor jezelf en beslis heel erg bewust waar je wat wil minderen. Als jij dat wil dan spaar je hier makkelijk één tot enkele uren per dag zomaar extra tijd.

Maak ook eens een dont-do lijstje!

Teveel zaken komen als vanzelf op ons takenlijstje omdat anderen ze er op zetten. Of gewoon omdat we het altijd al zo hebben gedaan. Vaak zijn dat misschien belangrijke zaken voor de andere, maar daarom  nog niet belangrijk voor ons. Of dingen die vroeger ooit belangrijk of nuttig waren, maar nu al lang geen waarde meer aanbrengen.

Bekijk je to-do lijstjes eens en herschrijf ze naar je dont-do lijst. Maar wees niet te naïef, vele zaken waar jij dagelijks tijd aan besteedt staan zelfs niet op deze lijstjes. Je doet ze omdat je het zo gewend bent. Misschien zijn ze wel een blinde vlek voor jou. Door een tijd alles te noteren waaraan jij je tijd geeft kom je ze makkelijk op het spoor. Opgepast: is meestal nogal confronterend! Maar het zal je helpen zaken te elimineren.

Op sommige zaken heb je invloed, op andere niet.

Een bijzondere manier van tijdverspillen is je zorgen maken over zaken waar je toch geen vat op hebt. Je blijft er maar over doormalen en je blijft ermee bezig. Maar sommige zaken kan je nu eenmaal niet zelf oplossen. Laat ze voor wat ze zijn. En besteed je tijd aan nuttiger zaken. De titel van dit paragraafje vat de manier waarop Marcus Aurelius het stoïcisme ziet perfect samen. Ook over zaken die mis gingen in het verleden of gewoonweg fouten. Lach er eens mee, leer er uit en ga verder.

Perfectionisme is de vijand

En wat voor een vijand. Jouw drang om enkel maar perfecte zaken af te leveren is de vijand van goed én de vijand van nu. Je stelt er zaken door uit, en uiteindelijk lever je ofwel niks af ofwel minderwaardig werk.  En vooral kost jouw perfectionisme veel te veel tijd. Herdenk datgene wat je moet doen eens in termen van het proces en niet in het uiteindelijke product. Of zie het als volgt: het maken van je dossier is je succes, niet noodzakelijk het maken van het perfecte dossier. Of nog: buitengaan en joggen is het succes, niet noodzakelijk de 5 km in het blitse pakje en met verbetering van je eigen recordtijd.

Jij bent de baas van jouw agenda

Neem terug de controle van je eigen agenda. En vooral, zwier eruit wat niet langer waarde toevoegt of zelfs wat niet langer prioriteit is. Je hebt onvoldoende tijd om alles te doen. Vooral wederkerende vergaderingen kunnen wat dat betreft een onnuttige tijdsvreter zijn. Beslis heel bewust voor deze en alle andere vergaderingen of jouw aanwezigheid een meerwaarde geeft. En anders blijf er weg. Laat niet zomaar toe dat anderen zaken in jouw agenda plannen. Maak er een halszaak van om je agenda ernstig en doordacht te plannen.

Niet alles wat dringend is, is ook belangrijk

In de matrix van Eisenhower staan in de twee onderste kwadranten de niet belangrijke zaken. Geef daar maar je tijd aan als je belangrijke taken gedaan zijn. Uitstelgedrag is gedefinieerd als het doen van onbelangrijk werk in de plaats van belangrijk werk. Het geeft je het gevoel van druk bezig zijn, maar het levert je niks op. Verwar druk bezig zijn niet met productiviteit en zeker niet met succes!

Teveel mails zijn overbodig

In sommige organisaties is er een heel vergiftigd mailklimaat. Over alles wordt aan iedereen gemaild. Werk jij in zulk een omgeving, gebruik dan vrijmoedig de delete knop op je toetsenbord. Anders word je mee slaaf van de anderen. Of gebruik je positie om een ander klimaat te installeren. Iedereen zal je eeuwig dankbaar zijn. In het algemeen: lees elke mail maar éénmaal, en delete hem dan als dit enigszins kan.

Wie is jouw tijd waard?

elimineren is tijd maken voor de belangrijke zaken
elimineren is tijd maken voor  belangrijke zaken

Vrienden en collega’s zijn heel belangrijk in je leven. Maar soms zijn zij wat te zelfzuchtig en consumeren ze jouw tijd zonder zelf veel te investeren. Gedurende korte tijd is dat geen probleem, maar als dat altijd zo is, dan is het nu een goed moment om dat eens te herbekijken.
Investeren in ondankbare dates is tijdverlies. Investeer dan beter in nieuwe vrienden. Die geven je straks extra waarde.

Opruimen is ook een vorm van elimineren

Oude mails wegdoen, oude archieven opruimen, je bureel en werkomgeving opruimen en heel besluitvaardig alle overbodige zaken weggooien. Kost wat tijd en moed, maar geeft zoveel tijd i return.

Samenvatting.

elimineren ; de eerste staop in je prioriteren
Beslis wat je niet meer gaat doen

In de ABCDE prioriteringsmethode van Brian Tracy is elimineren de eerste stap. Beslis heel bewust wat je allemaal niet gaat doen, niet zal lezen, en niet zal volgen. Pas dan zal je tijd vrijmaken voor datgene wat je wel wil of moet doen. Soms vereist het enige moed, maar de return in vrije tijd maakt dit echt de moeite waard.

Heb jij nog tips over zaken die we beter niet meer moeten doen? Laat ze ons weten. Wij publiceren ze op onze website. Zo help ook jij een collega.

Gebruikte bronnen:
Marcus Aurelius, overpeinzingen
Elke Panis en Jos Vanoppen, Meer bereiken? Dan doe je het beter anders!
Patrick Forsyth, timemananagement

Geef een reactie


Uw naam:*
Onderwerp:*
Boodschap of vraag:*
E-mail:*
Type the characters you see here:

Comments are closed.