De ligzetel (item van de dag)

Voorzie voor nadenken voldoende tijd.

Een ligzetel is de perfecte plaats om na te denken
Een ligzetel is de perfecte plaats om na te denken

We schreven al vaker over de matrix van Eisenhower. En vooral het tweede kwadrant interesseert ons daar. Het is het kwadrant waar je belangrijke niet dringende zaken uitvoert.

Dat zijn die zaken die je leven en werk toekomstproof maken. Nadenken is een mooie invulling ervan, mediteren kan ook, plannen uitdenken is een mooie derde.

Maar waarom heb je daar een ligzetel voor nodig?

Nadenken en plannen maken is een erg actieve bezigheid. Het duurt soms enkele minuten of langer eer het geroezemoes van het moment uit je hoofd is en eer je gedachten vrij stromen. Als je niet oppast zijn de dagelijks storingen alweer vertrokken met jouw energie en jouw brein. Want we zijn zo snel afgeleid, dat is onze natuurlijke status. We erfden dat van onze voorouders.

Daarom duurt nadenken soms wat langer en moet het in rust en stilte gebeuren. Achterover geleund in een ligzetel bijvoorbeeld. Met niets dan een leeg blad papier waarop je je ideeën en invallen neerkribbelt.

Je kan gebruik maken van wat trucs die je creativiteit stimuleren, of je zelf structureren met een aantal “W” vragen. Wie, waarom, waar, wat, waarover, waarmee, wanneer.

In je ligzetel met de W vragen: ideale combinatie
W vragen helpen je volledig te zijn.

Maar in principe kan je er meestal op betrouwen dat je eigen flow aan gedachten je wel zal leiden. Van het ene komt al vlug het andere. Zolang je er maar genoeg tijd voor neemt en niet te vlug denkt dat je ‘het’ gevonden hebt. Je gedachten roepen nieuw associaties op. Je diffuse brein komt stilaan in actie. En de nieuwe ideeën komen daarmee samen.

Wil je niet zozeer in de breedte nadenken, maar eerder in de diepte, dan is de mindmap een goed hulpmiddel. Het stimuleert tot  volledigheid en het nodigt uit tot een zekere mate van concreetheid. Zeker als je plannen ontwerpt is dat een heel voordeel.

Met je mindmap in je ligzetel.
Een mindmap stimuleert je naar concreetheid en naar volledigheid

Lifehackers brengen 60 procent van hun tijd door in kwadrant twee van de matrix van Eisenhower (dus bezig zijn met de belangrijke niet dringende zaken). En eigenlijk is het zo dat, hoe hoger je positie in de organisatie, hoe meer tijd je er moet doorbrengen. Daarvoor precies is jouw loon hoger dan je medewerkers. Omdat jij degene bent die jouw bedrijf of departement naar nieuwe  uitdagingen brengt. Het ben jij die jouw departement of bedrijf naar de toekomst leidt. Als jij dat als leider niet doet, wie gaat het dan doen?

We horen vaak directeurs of managers klagen dat ze geen tijd hebben om na te denken, zo druk zijn ze bezig met operationele zaken. Natuurlijk moet ook jij operationeel werken, maar visie ontwikkelen en nieuwe plannen uitdenken en uitwerken, dat is de taak waar precies jouw waarde uit komt.

Dus, ook al is het nog geen zomervakantie, ga wat meer naar je ligzetel en kijk wat daar van komt. Je zal tevreden over jezelf zijn, zeker weten. Want als jij CEO van je leven wil blijven, dan moet je ontwikkelen. Je moet bepalen waar je naar toe wil. En hoe wil je dat anders doen? Dan door na te denken!

Op onze website vind je hier een opsomming van nog meer kwadrant twee activiteiten.

 

 

Comments are closed.