De 5 minutenregel en de mindmap

Maak in 5 minuten een mindmap en je taak is klaar eer je het beseft.

In onze artikels hebben we al regelmatig over de mindmap en de 5 minutenregel gesproken. In deze blog leggen we de relatie tussen beiden en verbinden we deze twee technieken tot een geweldige manier om snel en volledig de aanzet tot moeilijker projecten, presentaties of besluitvormingsprocessen te doen. De techniek werkt geweldig om een plan te maken, maar ook om te starten aan de uitvoering van dat plan. En dat is toch precies wat we nodig hebben?

We zijn al slim maar nog niet SMART

Ondanks alle managementboeken en -cursussen die we volgen blijkt uit onderzoek dat heel veel mensen er niet in slagen om een plan te maken. De SMART techniek is wereldberoemd, zo oud als de straat en zo nodig als de wielen aan een wagen, en toch gebruiken we hem niet. We volstaan met wat vage ideeën over wat we gaan doen, en omdat dat eigenlijk niet werkt raken we ook maar niet gestart. Natuurlijk start je niet want hoe kan je nu starten aan iets waarvan je niet duidelijk weet wat je wil bereiken en wat de opeenvolgende stappen zijn om dat te aan te pakken? Of wat de milestones zijn en hoe je straks gaat weten of je alles gedaan hebt? En dus ga je maar wat druk druk bezig zijn met allerlei niet belangrijke zaken. Je leest bijvoorbeeld elke mail die binnenkomt dadelijk en nadien nog enkele keren opnieuw. En omdat haast elke mail een vermomde werkopdracht inhoudt ben je zo uren zoet. En op het einde van je dag vraag je je vertwijfeld af wat je nu eigenlijk gedaan hebt. En ligt je project of taak nog altijd netjes voor je te blinken.

Uitstelgedrag is van alle tijden

uitstelgedrag in 5 minuten counteren door een mindmap
Uitstelgedrag is hatelijk

Uitstelgedrag is universeel en van alle tijden. Dus iedereen doet dat altijd. Maar wij willen daar liefst zo snel mogelijk van af. In het ‘Zeigarnik effect’ beschreven we de enorm krachtige vijf minutenregel als manier om niet alleen ons uitstelgedrag eenmalig in de luren te leggen, maar als opstapmoment om ook grote taken af te werken. Het feit dat ons brein openstaande taken wil afgewerkt zien helpt ons om door te werken.

 

De mindmap: onze gedachten gestructureerd

Een mindmap maken is een ideale manier om te starten aan onze onoverzichtelijke, grote, complexe of overweldigende taak en na 5 minuten ook een eerste plan klaar te hebben. En je zal zien dat je mindmap je echt uitnodigt om nadien ook effectief aan de slag te gaan.

mindmap om je uitstelgedrag te counteren
mindmap om je uitstelgedrag aan te pakken

De mindmap werd door Tony Buzan populair gemaakt. Hij schreef er verschillende boeken over, en werd er beroemd en rijk mee.

Wikipedia geeft de volgende definitie : een mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en-of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema. Een mindmap wordt gebruikt om creatieve processen te ondersteunen en bij leren en onthouden. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mindmap)

In mensentaal wil dit zeggen dat je op een blad papier in het midden je centrale thema schrijft en daarrond met takken en subtakken dit thema uitwerkt in al zijn samenstellende delen. Jij bepaalt hoe ver in detail je hierbij gaat, maar je zal zien dat de mindmap zelf je uitnodigt om je probleem dadelijk in heel concrete zaken uiteen te rafelen. Hoewel dit niet nodig is, kan je kleuren en tekeningskes gebruiken om zaken grafisch voor te stellen. Pijlen kunnen onderliggende verbanden aanduiden. De theorie is dat hoe meer grafische elementen je gebruikt, hoe meer de verschillende delen van je brein worden gestimuleerd en hoe creatiever je zal zijn.

Op zijn website Braintrain.be geeft Bart Provost in een helder document een goede beschrijving van mindmappen. (http://www.braintrain.be/downloads/MindMapping%20in%206%20vragen_vs3.pdf)
Het voorbeeld hieronder is ook door hem gemaakt. Je vindt op zijn site verschillende mooie voorbeelden.

mindmap braintrain
mindmap (Bart Provost @www.braintrain.be)

 

Een mindmap is ideaal om een overzicht van een project te maken of om je powerpoint presentatie voor te bereiden. Het grote voordeel is dat de mindmap je tot volledigheid dwingt. Als je de techniek gebruikt nadat je al enkele dagen met een idee of probleem rondloop, zal je zien hoe het maken van een mindmap je gedachten tot snelheid dwingt. Een mindmap maken duurt daardoor meestal heel kort. En tijdens het maken ervan zal je zien dat er vliegensvlug bijkomend ideeën en mogelijkheden op je papier verschijnen.

De mindmap is volledig en concreet

De mindmap nodigt je uit tot volledigheid, zijn grafisch opzet laat je ook toe om dadelijk een ordening aan te brengen en zo de structuur van je problemen of project klaar te zien. Je kan makkelijk bijvullen waar je iets vergat. Als je werkt met takken en subtakken zie je snel de hoofdzaken tegenover de bijzaken.

Maar vooral zie je in één overzicht alle volgende en heel concreet gemaakte acties. Op die manier helpt de mindmaptechniek je niet enkel om je concrete acties die je nodig hebt in je BeterAnders workflow te maken en te visualiseren, de map zal je ook uitnodigen om dadelijk aan de uitwerking ervan te starten. Dat is het Zeigarnik effect in werking.

De 5 minutenregel om je uitstelgedrag te tackelen

d emindmap in vijf minuten
de 5 minutenregel in relatie met de mindmap

In eerdere artikels schreven we over de kracht van de 5 minutenregel om je uitstelgedrag te slim af te zijn. Uitstelgedrag ontstaat vooral omdat de taak die je moet doen te overweldigend voor je is. Als je taak eenmaal in concrete stappen is opgesplitst, dan valt deze overweldiging meestal heel snel weg omdat je dan enkel zaken overhoudt die je wel aankan en waar je wel de talenten voor hebt.

Het maken van een mindmap zelf past perfect binnen de 5 minutenregel. Bij uitstelgedrag loop je meestal al enige tijd rond met het project of je presentatie of taak in je hoofd en heb je al veel informatie en ideeën klaar, al is dit vaak onbewust. In je eerste 5 minutenregel om je taak aan te pakken maak je dan je mindmap. Het geeft je zo snel een overzicht van je project in concrete stappen en het geeft je echt een boost aan energie. Je zal zien dat je project plots niet alleen haalbaar lijkt, maar vooral uitnodigend wordt en je dwingt om er aan te starten. NU. En, geeft toe is dat niet wat we uiteindelijk moeten hebben? De zin om NU aan onze taak te starten!

 

Dus, de volgende keer dat je vastzit met een project of taak en je niet goed weet hoe eraan te beginnen. Dwing jezelf om gedurende vijf minuten op een blad papier je project te ordenen en in concrete stappen uit te tekenen. Je gaat versteld staan hoe snel je een structuur klaar hebt en hoe gemakkelijk je project zal afgewerkt raken.

 

Probeer het eens. De combinatie is ideaal om je kikkers te helpen slikken! En stuur ons jouw mindmap op, wij publiceren hem op onze site.

 

gebruikte bronnen :

Buzan, T. Mindmappen: voor een beter geheugen en creatiever denken, uitg. FT Prentice Hall, Amsterdam (2007)

www.braintrain.be

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.