Getpocket (bespreking app)

Bewaar je artikels om ze later te lezen.

Pocket (alle systemen behalve windows edge)

Pocket of Getpocket is het vroegere ‘read it later’. En daarmee is het belangrijkste gezegd. De app dient om artikels die je op internet tegenkomt te bewaren om later te lezen. Dit gaat razendsnel en werkt heel handig op elke device. Echt ideaal voor de surfer met nu weinig tijd en goede voornemens voor later.

Je maakt eenmalig een account aan voor jouw pocket (www.getpocket.com) en vanaf dan kan je vanuit je favoriete browser website pagina’s opslaan in je pocket. In firefox doe je dat met de rechtermuisknop bijvoorbeeld. In explorer moet je de + knop van getpocket toevoegen aan je favorieten, in Android ‘deel’ je gewoon naar je pocket account. In de nieuwe browser van Microsoft ‘Edge’ is er nog geen gemakkelijke manier om artikels naar je pocket te krijgen. Microsoft heeft zijn eigen ‘leeslijst’ ontwikkeld en houdt alle concurrentie netjes af. Maar gezien Chrome en vooral firefox de de snellere en betere browsers zijn, hoeft dat niet echt een probleem te zijn.

pocketPocket houdt jou graag als abonnee. Je krijgt als je dat wil regelmatig suggesties van ‘het beste op het web’ toegestuurd. Je jan hiervoor interesseterreinen instellen. Ik gebruik dat matig, maar de links die ik dan krijg zijn echt wel tot the point. Ik gebruik ze regelmatig in de nieuwsbrief. En ik blijf me verwonderen hoe pocket er in slaagt mij net die artikelen te sturen waar ik op dat moment interesse voor had. Hoe meer jijzelf artikels bewaart om later te lezen, des te beter zullen pockets suggesties voor jou worden. Een beetje akelig dat firma’s zo snel zoveel over jou weten, maar dat lijkt de tol van onze moderne hyperconnectiviteit te zijn.

 

Websites en systemen als getpocket spelen handig in op de verstrooiing en snelheid van deze tijd. Wie heeft nog tijd om iets te lezen als men kan surfen en alles kan weten en zien? Dus in plaats van dadelijk een artikel te lezen als je iets interessants tegenkomt bewaar je het voor later. Een later dat er nooit komt natuurlijk, want later zie je weer andere artikels en weetjes die interessant zijn en waarvoor je ook weer geen tijd hebt om ze te lezen. En dat is het gevaar van pocket. Het kan je de illusie bezorgen dat je leest en bijleert, terwijl je enkel een lijst aanlegt van zaken die interessant hadden kunnen zijn. Maar als je hierin een beetje selectief bent, dan is pocket wel een goede tool om zaken voor later bij te houden. In onze BeterAnders workflow spreken we ook steeds over context. Je hebt nu eenmaal niet altijd de zin, tijd, mogelijkheid, energie om altijd alles te doen, en soms is die context er wel om een interessant artikel te lezen, en dan heb je pocket.

Nog beter wordt het als je opzoekingswerk doet voor een artikel of boek. Veel informatie daarvoor komt tegenwoordig rechtstreeks van het net. En met pocket hou je zo gemakkelijk bij wat je gelezen hebt en wat je straks in een bibliografie zal zetten. Maar ook als je niet dadelijk aan een project bezig bent, geeft pocket je de zekerheid dat je straks je interessante artikels gemakkelijk terugvindt.

De artikels die je bewaart kan je delen met vrienden, of je kan ze gemakkelijk naar je digitaal archief brengen (OneNote of Evernote bijvoorbeeld).

Je kan later je artikels online lezen of ervoor kiezen om ze altijd ook offline ter beschikking te hebben. Dat kost wat van je opslagruimte op je smartphone, maar is handig om je 4G wat te sparen. Kies de optie die best voor jou werkt.

Je kan in pocket heel gemakkelijk tags (sleutelwoorden) aan je bewaarde links toevoegen. Hiermee maak je virtuele lijstjes van jouw interessepunten. Deze sleutelwoorden kan je ook gebruiken om processen te automatiseren. Met IFTTT (if this then that). Maar hier schrijven we volgende keer een bespreking over.

Er is ook een betalende versie van je pocket account. Je krijgt dan enkele extra’s.

Conclusie. Als je een beetje selectief bent in wat je opslaat in je pocket account,dan is dit een heel handige tool. Ik gebruik hem al jaren met veel plezier. En ik ben al jaren blij dat ik sommige zaken bewaarde.

In Google PLay of Itunes. Je account kan je ook op je desktop maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.