Behaal dit jaar al jouw doelen!

2016 wordt jouw jaar. Zeker weten!

 

We schreven in een vorige blog enkele tips om je voornemens voor het nieuwe jaar uit te schrijven. Multi domein doelen concreet formuleren is de manier om een goede start te nemen voor het nieuwe jaar.

Maar is er ook een goede manier om al je opgeschreven doelen dit jaar waar te maken? Wat zijn hier de do’s en don’ts ? Dat lees je in deze blog.

Er is goed nieuws..

Het goede nieuws is dat iedereen al zijn doelen kan bereiken. Je hebt er voor nodig: goed gekozen en beschreven multi domein doelstellingen, een groeimindset en de vasthoudendheid om elke dag een klein stapje in de juiste richting te zetten. Je doelstellingen beschreef je na onze vorige blog, het wijzigen van je mindset is puur een cognitieve herstructurering en elke dag wat beter worden is niets meer dan een truc. Dus, zeg dan zelf, wie gaat jou dit jaar tegenhouden?

 

Een nieuwe mindset: GROEI!
Je doelen bereiken met een nieuwe mindset.

 

Mindset

Carol Dweck beschrijft in haar boek “Mindset, een nieuwe psychologie van leren”, twee manieren waarop mensen naar zichzelf in een veranderende wereld kijken. De eerste manier is de fixed mindset. Al onze talenten en IQ liggen in onze genen besloten: van bij de geboorte staat in grote lijnen vast hoe slim we zullen worden en wat we kunnen bereiken in ons leven. Mensen met deze mindset gaan ervan uit dat zij wel een wiskunde- maar geen talenknobbel hebben, dat zij niet (en dus nooit) kunnen dansen, dat zij wel kunnen kaarten maar nooit een level in Grand Theft Auto zullen halen.
De groeimindset daarentegen gaat ervan uit dat iedereen alles kan aanleren. Je best doen om in een bepaald domein beter te worden zorgt ervoor dat je elke dag beter wordt. Sommige dagen maar heel weinig, maar wel beter. En op een bepaald ogenblik overschrijd je de grens of het momentum en gaat alles plots snel. Geen enkel domein is te bedenken waar deze inzichten je niet kunnen helpen. Dweck beschrijft tientallen voorbeelden uit zowat alle domeinen: onderwijs, sport, ondernemerschap, hobby’s..
Wat voor deze blog belangrijk is: wijzig je mindset en geloof dat je dit jaar veel zal bereiken als je oefent en je best doet en elke dag een beetje in de goede richting opschiet.

Wat Dweck beschrijft komt volledig overeen met de boeken van John Maxwell , “Talent is overrated”. Degenen onder jullie die de ‘denk jezelf gelukkig’ boeken van de jaren 70-80 lazen, zullen veel herkennen, alleen onderbouwt Dweck dit met heel veel wetenschap. De twee kernboodschappen die jou zullen helpen je doelen dit jaar te bereiken : als je probeert en je best doet zal je op elk domein een beetje beter worden, als je elke dag wat vooruitgang maakt, bereik je op termijn elk doel.

Elke dag een beetje beter worden.

 

Je doelen bereiken : doe het elke dag gewoon een beetje beter of meer.
Je doelen bereiken : doe het elke dag gewoon een beetje beter of doe een beetje meer.

 

Vele van de redenen waarom mensen niet hun doelen bereiken gaan over wilskracht en planning fallacy en allerlei andere uitvluchten. En dit heeft alles te maken met wilskracht en uitstelgedrag. En over manieren waarop wij ons zelf van alles wijsmaken. En hoewel het een uitstekend idee is om ons karakter te trainen en wilskracht aan te voeren, beperken we ons verder in deze blog tot enkele technieken om het ons wat makkelijker te maken. Nu immers zijn we planners, straks moeten we doeners zijn.

Al in vorige blogs en boekbesprekingen spraken we over mini habits en Kaizen als manieren om op een makkelijker manier doelen te bereiken. De essentie van deze technieken is dat je elke dag een klein stapje in de goede richting zet. Oeroude wijsheden roemden deze techniek al (“ook een reis van 1000 mijl begint met een eerste stap”) maar ook in alle moderne literatuur over het bereiken van je doelen als positieve formulering, of over het overwinnen van je uitstelgedrag als negatieve formulering kan je lezen dat kleine stapjes uiteindelijk tot grote doelen leiden.

Om jezelf toe te laten met kleine stappen te werken helpt het als deze deze stappen van af het begin in je doelen opgenomen zijn. Daarom nogmaals de goede raad om je voornemens in zo concreet mogelijke stappen te omschrijven.

Kaizen

kaizen maurer coverEen manier om nieuwe gewoontes aan te leren is door de Japanse techniek van het Kaizen, dit is een Japans woord hetgeen betekent ‘voortdurend verbeteren’. Robert Maurer beschrijft deze techniek uitgebreid in zijn boek “De kunst van Kaizen , Met kleine stappen naar grote doelen”.

Kleine stapjes zijn makkelijker te nemen, biologisch en vanuit evolutionair standpunt worden zij door de hersenen ook als veiliger beschouwd. Kleine stapjes nemen ter verbetering zijn goed om de bal aan het rollen te krijgen. Ze zijn toepasbaar voor alle mogelijke facetten van het leven, van het uitvoeren van taken tot en met het aanleren van een betere ethiek. Zelfs bij studeren is een techniek van het Kaizen nuttig, met kleine vraagjes achter grote waarheden komen. Voor het bereiken van je doelen voor 2016 : zorg gewoon dat je elke dag een stap maakt in de goede richting. Elke dag een klein beetje in de juiste richting is veel veel veel beter dan eenmalig een grote stap proberen te zetten en dan merken dat je dat niet volhouden kon.

Mini habits

minihabitsNet zoals bij Kaizen is de techniek van de mini habits gebaseerd op heel kleine stapjes. Deze techniek wordt beschreven  door Stephen Guise. De meeste doelen die we ons stellen zijn heel groot en daardoor schrikken ze ons af en houden ze ons tegen zelfs al om er mee te starten.
Door een groot doel te herdefiniëren in het meest kleine stapje dat naar dat doel leidt en dat kleine stapje dan dagelijks te doen, breng je een verandering teweeg in je hersenen waardoor deze kleine stap ten slotte een gewoonte wordt. De stap die je elke dag neemt is zo klein dat er geen enkele dag, zelfs niet een dag dat je je wat ziekjes voelt of op een feestdag, er ook maar enige reden is om het stapje niet te nemen.

Op gebied van fitness bijvoorbeeld is het veel beter om elke dag een heel klein beetje oefeningen te doen dan eenmalig heel veel. Stephen Guise startte op deze manier door het doen van 1 push up elke dag. Hoe belachelijk klein ook deze stap, ten eerste bleek dat hij deze kleine stap elke dag kan volhouden, en ten tweede gewoon door de fysica van het starten bleek dat hij op de meeste dagen niet 1 maar meerdere, tientallen, push ups deed. Hij breidde deze techniek uit naar andere gebieden in zijn leven, en slaagde er zo in om succesvol te worden. Door zich elke dag te verplichten om 50 woorden te schrijven slaagt hij erin om twee keer per week een blog te publiceren.

Aan de start komen is 80% van het resultaat

je doelen bereiken
je doelen bereiken : gebruik je verstand op voorhand
De “Als … dan” techniek

Voor degenen die wat moeite hebben om te starten is de als … dan techniek misschien bruikbaar. Je bepaalde je doel en je koppelt de start van het eerste kleine stapje of de grotere next action aan een voorwaarde: als ik zaterdag terugkom van inkopen doen, dan ga ik drie bladzijden in mijn boek lezen. Als morgen het teamoverleg gedaan is, dan schrijf ik dat projectvoorstel. Als ik naar Familie heb gekeken, dan oefen ik een kwartier op de step. Ondermeer in Heidi Halversons boek vind je hierover veel meer uitleg.

Verminder de weerstand en verhoog de waarde

Toen jij je doelen opschreef was je fit en uitgerust en zag je je toekomstige leven opgeruimd tegemoet. Nu ben je een doener, je bent nog moe van gisteren, het leven valt wat tegen, de kat miauwt en de zon schijnt te fel. Op die momenten kan ook jij best wat extra hulp gebruiken.

Effen het pad

Om het starten wat makkelijker te maken kan je het pad alvast effenen. Leg je sportkleren klaar naast je bed, zet de rugzak met de picknick klaar voor de lange wandeltocht, ruim je bureel op en leg het dossier dat je morgenochtend wil afwerken klaar op je desk, leg al je uittreksels klaar samen met je belastingbrief, start je outlook op in het takenscherm zodat je dadelijk ziet wat op je to do lijst staat. Je begrijpt het wel. Bedoeld om uitvluchten te snel af te zijn en om je aandacht snel op het juiste te krijgen. In de literatuur over het overwinnen van uitstelgedrag is dit een constante. Maar ook bij verandermanagement bruikbaar (wil je hier meer over lezen : lees dan “Switch” van Dan en Chip Heath).

Maak anderen deelgenoot

Toen jij je doelen opschreef hadden ze voor jou veel waarde. Maar soms is je wilskracht nu eenmaal wat lager en steekt je oude maat, je uitstelgedrag, zijn kop door de deur. Op die ogenblikken kan je omgeving je helpen. Vertel je doelen en uitdagingen aan je familie, aan bepaalde collega’s of vrienden. Zij zullen je vriendelijk (of wat cynisch naargelang hun karakter, maar pfft, als het maar helpt) aan je goede voornemens herinneren. Je verhoogt op deze manier heel fel de waarde van je eigen doelen. En op je wat zwakkere momenten kan dit het verschil maken.

Opvolgen en bijsturen

Alle auteurs die schrijven over succes in het algemeen of je doelen behalen in het bijzonder benadrukken het belang van een regelmatige review en herschrijven van je doelen. (Tracy, Goldsmith, Meier, Halverson,…). Zo volg je niet enkel je vorderingen op, je past ze aan gewijzigde omstandigheden aan, je motiveert en bekrachtigt jezelf,maar, vooral, en heel basaal, je vergeet zo je doelen niet. Ben je verbaasd over dit laatste zinsdeel? Denk dan eens terug aan begin 2015 en aan de vele keren dat je na enkele dagen vrijaf met vernieuwde goede voornemens terug aan het werk ging. Heb je ze?

Lees en herschrijf

Zorg ervoor dat jij je dagelijkse doelen tegenkomt. Je kan dat doen door in Outlook een dagelijks terugkerende taak te maken waarin je doelen van die dag of week staan. Je kan dat doen door wekelijks tijdens je review van je GRTD systeem je Excel of app waar jouw doelen staan te bekijken, je prestaties aan te vullen, en zo nodig je doelen te herschrijven. Dit is ook het uitgelezen moment om je jaardoelen concreet en in next actions te herformuleren. Zo motiveer je niet enkel jezelf, maar zorg je er ook voor dat je altijd bezig bent met die ene belangrijke techniek: elke dag een beetje opschuiven in de goede richting.

Ik laat mezelf elke maand een mail sturen (via nudgemail.com kan je dat leuk automatiseren) om mezelf te herinneren aan de maandreview. En, ja , elke keer bij het herlezen van mijn maanddoelen betrapte ik me in 2015 erop dat ik sommige van mijn doelen compleet vergeten was. Soms kan je zo echt wel verbaasd over jezelf zijn!

Marshall Goldsmith beschrijft in zijn laatste boek ‘triggers’ een wondermooie techniek om je doelen wel te bereiken. Hij herformuleert enkele van zijn belangrijke doelen in het leven als ‘Actieve Vragen’. Zijn actieve vragen beginnen allemaal met ‘hoe hard deed ik mijn best om…’ en ze behandelen die aspecten van je leven die je belangrijk genoeg acht om er echt hard aan te werken. Voorbeelden zijn : hoe hard deed ik mijn best om complimenten te geven, om mijn mails maar tweemaal per dag te lezen, om al mijn teamleden dagelijks aan te spreken, om mijn oefeningen te doen, om gelukkig te zijn, om niet te roddelen, om ’s ochtends een belangrijke taak te doen eer ik aan de mails begin,… . Je ziet het. Belangrijke of triviale zaken, maar als jij wenst een aspect van je gedrag te veranderen is dit een ijzersterke manier. Goldsmith betaalt iemand om hem elke dag op te bellen om samen zijn dagelijkse vragen te overlopen. Ik moedig je echt aan deze techniek te gebruiken, je gaat versteld staan hoe je in 2016 er wel in slaagt sommige zaken blijvend te veranderen. Beantwoord je vragen dagelijks en kijk hoe je opschiet.

What the hell!

Als jij je doelen regelmatig bekijkt en bijstuurt en als je je vorderingen noteert en monitort dan verzeker ik je dat je veel van je doelen zal bereiken.
Maar soms valt het toch eens tegen. Trap dan niet in de “What the Hell” val. Nu heb ik vandaag al een cola gedronken, nu is het toch om zeep, nu kan ik ook nog wel een dubbele dessert aan. Nu ben ik toch weer bezig mijn mails te lezen, nu kan ik evengoed daarmee doordoen. Herken je het? De volgende keer, niet toegeven. Elk moment is een goed moment om het terug beter aan te pakken. Elke stap terug in de juiste richting helpt, ook al ging je soms even achteruit. Was je deze ochtend niet geduldig met de kids, straks terug beter je best doen. Verknoeide je je tijd op dat saaie overleg met je mails te lezen in plaats van aandachtig te zijn, gebruik dat inzicht om het seffens gewoon beter te doen, niet om dan maar de boel de boel te laten.

wees een coach voor jezelf

Stel je voor dat een vriend je opbelt en vertelt hoe slecht hij deze week wel werkte aan zijn doelen. Wat zal je doen? Je zal begripvol luisteren, zeggen dat het niet zo erg is als hij er zijn best voor deed en je zal hem aanmoedigen om volgende week gewoon beter te doen.

Als we onszelf coachen zijn we soms ongemeen hard voor ons zelf. Wat een loser, ik kan toch niks. Ik raak zelfs niet gestart aan dat dossier, de schimmel staat in mijn basketbalsloefkes, … . Om in de groemindset te blijven hebben we nochtans vooral aanmoediging nodig. Zelfs en misschien vooral van ons zelf.
Zoek je voor dit jaar een buddy die jou helpt je best te doen om al je doelen te bereiken. Zoek een coach , misschien kost dat wat centen, maar jouw uren zijn ongeveer 40€ per stuk waard, hoeveel mag een coach je dan kosten als die je tientallen uren bespaart door je doelen te bereiken?

En, tenslotte, wees mild voor jezelf! alles wat je beter deed dan in 2015 is pure winst, en als het al eens net helemaal lukt, er komt ook nog een 2017.

jozzieman_ver1_white

BeterAnders wenst jou een helemaal geslaagd 2016!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment

  1. Opnieuw een artikel om van te genieten : vlot geschreven, zo herkenbaar en vooral …. veel zin om er weer echt mee aan de slag te gaan !

Comments are closed.