Cal Newport, Deep work. (boekbespreking)

Newport Cal. Deep work: rules for focused success in a distracted world (audiobook en ebook, 2016)

Cal Newport is een professor in computerzaken. Hij onderhoudt een magnifieke blog en hij schrijft magnifieke boeken. En deze verkopen nog geweldig goed ook. Ondanks zijn nog jonge leeftijd al een indrukwekkend palmares. In “Deep work” overtreft hij volgens mij zijn eerder werk. Focus. Dat is het thema van het boek. Focus is een van de kernwoorden van BeterAnders, vandaar een wat langere bespreking van een fantastisch boek.

De helft van zijn boeken zijn bedoeld voor studenten, deze behandelen leren leren, en hij beschrijft daarin hoe een student tijd genoeg behoudt voor eeuwen ontspanning en toch hoge graden behalen. Allemaal een kwestie van ordening, aandacht en wat discipline. “How to become a straight A student”. Newports motivatie om dit te schrijven was zijn onvermogen om te begrijpen hoe studenten zo slecht kunnen plannen. Lezers met opgroeiende studenten? Niet aarzelen en kopen!

Zijn meest bekende boek is “So Good They Can’t Ignore You”. Newport rekent daarin af met de waan dat passie de belangrijkste drijfveer voor een succesvol leven is, om in plaats daarvan alle aandacht te richten op het ontwikkelen van de nodige vaardigheden om datgene goed te doen wat je nu eenmaal moet doen. En dat moet je zodanig goed doen, dan men niet langs je heen kan. Hij werkt hier eigenlijk voort op het werk van Ericsson over deliberate practice.

In zijn nieuwe boek borduurt Newport verder op een thema dat hij in zijn eerder werk ook al aanhaalde. Om iets te bereiken moet je er aandacht aan geven. Je volledige aandacht, en dat gedurende langere tijd. Anders master je niks en word je ook nergens goed in. Newport zet dit soort diep werk tegenover oppervlakkig werk. Bij diep werk[1], werk je in een storingsvrije concentratie zodanig dat je jezelf tot je eigen limieten pusht. Daardoor creëer je extra waarde, je verhoogt je vaardigheden en je produceert zaken die moeilijk na te doen zijn. Als je oppervlakkig werkt dan kan je enkel weinig eisend werk, waarbij weinig kennis gevraagd wordt, doen. En dat zijn eerder zaken van logistieke aard. Zo breng je weinig waarde bij, en eigenlijk kan iedereen dat soort werk doen. Met deze stellingen is ondubbelzinnig Newports punt gemaakt. Newport geeft dan vele voorbeelden en verhalen die deze stellingen staven.

“Wie zijn de toekomstige succesvolle mensen?” onderzocht Cal Newport in ‘Deep work’. Hij vond drie groepen. Zij die het kapitaal hebben om te investeren, zij die de kennis hebben om in onze kenniswereld met data om te gaan, en zij die de discipline hebben zich diep te concentreren op hun uitdagingen. Helaas zijn wij door de immer hyperconnectiviteit niet meer zo erg goed in staat om langdurig geconcentreerd te werken. Maar, aldus Newport, degenen onder ons die er in slagen deze vaardigheid (terug) te ontwikkelen, deze zullen slagen.

In het tweede deel van ‘deep work’ vat Cal Newport in enkele regels een aantal routines en gedragingen samen die je moeten helpen tot diep werk.

Werk diep, verban resoluut elke afleiding. Als je niet in een omgeving zit waar men je met rust laat, euh, waar jij jezelf met rust laat, dan kan je niet gefocusseerd werken. Je mag jezelf niet wijsmaken dat je ergens een aan/uit knop hebt die je naar wens in een toestand van concentratie brengt. Zo werkt dat niet. Je moet routines ontwikkelen waardoor diep werk een gewoonte wordt.

Omarm verveling, maar doe dat enkel als geplande pauze na inspanning en concentratie. In focus werken is niet een kort moment dat je natuurlijke staat van nietsdoen onderbreekt.  Diep werk vereist een mate van concentratie dat ver datgene wat de meeste mensen bereiken overstijgt. Als je echt iets uitzonderlijks wil bereiken, dan moet je daar echt langdurig al je aandacht aan geven.

Verban alle sociale media, met nadruk op alle. Gedraag je zoals de pure ambachtsman die enkel dat werktuig kiest dat hem het beste dient. Alle mogelijke benefits van sociale media, en ja die zijn er soms echt wel, wegen niet op tegen de gegarandeerde negatieve gevolgen. Voldoet iets aan het 80/20 principe, gebruik het dan, anders, get rid of it. Dus als 80% van de tijd op facebook zomaar wat laveren tussen allerlei berichten is zonder enig andere opbrengst, zwier facebook dan onherroepelijk buiten. (Noot: Cal Newport is niet per mail te bereiken!)

Draineer alle oppervlakkige werk weg. Oppervlakkig en routinematig werk domineert meer dan we denken onze tijd. Om dat aandeel terug te dringen moeten we echt resoluut in de agenda onze ganse dag inplannen voor diep werk. Hoe meer je dat doet en hoe meer je hier ervaring in krijgt, hoe meer zal je oordeelkundig kunnen inplannen wat er nodig is om echte kwaliteit af te leveren.

Een favoriete passage gaat over de Eudaimonia machine. Ik schreef hier al eerder een blog over. Een heel knappe en aansprekende metafoor. Maar er zijn veel meer inspirerende voorbeelden in dit inspirerende boek. Een knappe gast die Newport. Helder, heel gedocumenteerd en de passie druipt er langs alle kanten af. Niet die passie natuurlijk, maar wel de passie die Newport erin legde om met al zijn talenten een boek neer te zetten dat een verschil kan maken. Zijn boek ‘deep work’ werd daardoor too good to ignore!

Ik las en beluisterde het boek in het Engels, maar sedert medio maart 2016 is er een Nederlandse vertaling. Voor twintig euro kan je dit boek echt niet in de winkel laten liggen. Bestellen en lezen.

Als je het boek gelezen hebt en commentaar wil geven op het boek in het algemeen of deze bespreking in het bijzonder, ik zet er graag eens een skype verbinding voor op. Wij bij BeterAnders leren graag bij.

 

NEWPORT C., Deep work: rules for focused success in a distracted world, Little Brown UK, 2016

NEWPORT C., Diep werk: werken met aandacht in een wereld vol afleiding, Hardcover, atlas uitgeverij, 2016

 

[1] ik vertaal deep maar letterlijk als diep, alternatieven zijn: geconcentreerd, aandachtig, gefocust maar ‘diep’ vertaalt misschien nog het beste wat Newport bedoelt. In de Nederlandse vertaling van zijn boek die medio maart verscheen lost de vertaler het ook zo op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.