Inhoud toevoegen in OneNote

De 17 manieren om gegevens in OneNote te brengen.

(Mocht dit voor jou niet volstaan, dan zoeken we een 18de bij!)

OneNote is een programma om notities in te maken en te bewaren. En dat merk je aan de veelheid van mogelijkheden die je hebt om er snel inhoud aan toe te voegen. Van gewoon typen tot geavanceerd bestanden als afdruk invoegen en alles er tussen in. Printen naar OneNote? Jazeker en nog wel razendsnel. Delen naar OneNote? Zonder probleem, en vanuit haast elke app.

Typ zelf, of kopieer en plak

De eerste en meest gebruikte wijze om inhoud aan een OneNote pagina toe te voegen is door er tekst in te typen.

Een voordeel van OneNote ten opzichte van bijvoorbeeld Word is dat je overal op een pagina in OneNote kan beginnen typen of inhoud plakken. Je doet dat in aparte tekstkaders die zich automatisch vormen waar jij de cursor zet. Bovendien slaat OneNote automatisch al je content op. In OneNote kan je , net als in Word, je tekst bewerken. De mogelijkheden zijn misschien beperkter, maar toch raak je een heel eind in OneNote voor tekstverwerking.

Je kan ook tekst kopiëren uit andere programma’s en deze in OneNote plakken. Het maakt niet veel uit welke programma’s deze tekst komt. De CTRL+ C en CTRL+ V functies zijn hier je beste vriend.

Het menu-item ‘invoegen’

Via de optie ‘invoegen’ zie je heel wat mogelijkheden om content aan je OneNote notitie toe te voegen:

 • een tabel
 • een bestand

Als je een bestand aan OneNote wil toevoegen, doe je dit als volgt:

 1. Ga naar invoegen
 2. Kies bestandsbijlage
 3. Je kan nu via je verkenner het bestand kiezen dat je wil toevoegen. In dit geval plak je een verwijzing naar dat bestand. Je kan er voor kiezen om een afdruk van het bestand in te voegen. OneNote plakt dan de volledige inhoud van het geselecteerde bestand. Eventueel maakt het daarvoor automatisch subpagina’s aan. Wees hier een beetje verstandig in je keuze, een erg groot bestand als afdruk plakken heeft niet veel zin.
 • een Excel werkblad, hier geldt dezelfde keuzemogelijkheid, als bestand of als afdruk. Met de optie grafiek of tabel invoeren krijg je een keuzemogelijkheid om de te plakken inhoud te selecteren.
 • een schermopname, je doet via de tab ‘invoegen’ of met de sneltoets WIN+S (of WIN+SHIFT+S naargelang je hoger of lager dan Windows 8.1 gebruikt)

Als je een afbeelding aan OneNote wil toevoegen, doe je dit als volgt:

 1. Ga naar invoegen
 2. Kies afbeeldingen
 3. Je kan nu via je verkenner de afbeelding kiezen die je wil toevoegen. Indien er tekst op je afbeelding staat, of indien je afbeelding eigenlijk een foto van een blad is, dan kan je gemakkelijk de inhoud ervan ophalen en als bewerkbare tekst invoegen. Rechterklik hiervoor op de afbeelding in OneNote en kies de optie ‘tekst kopieren van afbeelding‘. Als je foto enigszins duidelijk is, dan zal je versteld staan van de accuraatheid waarmee OneNote dit aanpakt.
 • Audio-opname
 • Video-opname
 • Datum – tijd, denk ook aan de sneltoetsen Alt+Shift + D of T voor de datum en tijd.
 • Pagina sjablonen

Schrijven en tekenen

Als je OneNote gebruikt op een toestel met aanraakscherm, kan je tekenen of schrijven met een pen. OneNote heeft zelfs een OCR functie en zal proberen je geschreven tekst in gedrukte vorm te zetten.

 1. Ga naar tekenen
 2. Klik aan welke kleur, dikte, … je wil gebruiken.
 3. Je hebt tenslotte de mogelijkheid om te tekenen met je vinger

Printen naar OneNote

Een heel handige manier om snel content naar OneNote te brengen is via de ‘printen naar OneNote functie’. Je kiest hiervoor als printer ‘verzenden naar OneNote’. Vanuit elk programma waar je kan printen kan je daardoor snel content naar OneNote sturen. Afhankelijk van de instellingen kan je ervoor kiezen om een selectie, één of meerdere pagina’s of het ganse bestand als afdruk op een nieuwe pagina te brengen. Dit is veruit de snelste manier om inhoud vanuit andere programma’s in OneNote te krijgen.

Delen vanuit apps

Indien je veel werkt op je tablet of smartphone dan zal je dikwijls content ‘delen’.  Vanuit haast elke app kan je zo snel inhoud naar OneNote brengen. zeker als je leest op mobiele devices (moon reader bijvoorbeeld) is dit heel handig om snel referenties te bewaren voor later gebruik. Vanuit de Office Lens app waarmee je documenten of foto’s inscant kan je rechtstreeks naar OneNote sturen.  Tenslotte is OneNOte een kanaal in IFTTT waardoor je automatisch content ernaar toe kan laten sturen als bepaalde condities vervuld zijn. De gebruikers van Pocket zijn meestal nogal tevreden met deze mogelijkheden.

Mails vanuit Outlook naar OneNote

naar onenoteAls allerlaatste tenslotte misschien wel de meest gebruikte manier om inhoud naar OneNote te brengen. Vanuit Outlook. Mails die je wil archiveren of die je wil klaarzetten om straks te bespreken met iemand kan je met één klik vanuit Outlook naar OneNote sturen. Het knopje met het OneNote symbool op je taakbalk is echt waar je beste vriend. Zeker tijdens de momenten dat je in bulk je inbox leegmaakt volgens de BeterAnders workflow zal je er veel plezier aan hebben. Indien je ooit mails wil doorsturen zonder dat je in de desktopversie van Outlook werkt, overweeg dan eens de optie om naar me@onenote.com te sturen. Nadat je eenmalig je eigen mailadres hebt bevestigd kan je vanaf dan naar me@onenote.com sturen, alles zal netjes in je map ‘nieuwe notities’ aankomen.

Zoals je ziet, zijn er echt veel manieren om inhoud naar je OneNote te brengen. Misschien ken jij er nog wel die wij nog niet kenden? Laat ze ons weten, we vullen deze blog graag verder aan. Indien iemand problemen zou hebben met één van de genoemde manieren, neem gerust contact met ons op, we helpen je met plezier verder. Voor de rest is ons beste advies: proberen!

 

In een volgende bijdrage leren we je nog enkele trucs om nog wat snelheid te winnen, we tonen je ook de interne link mogelijkheden van OneNote. En we leren je gebruik te maken van sjablonen. En misschien vullen we deze blog nog wat aan.

 

2 Comments

  1. dank je wel voor deze toevoeging. je hebt gelijk. ik ga de wijziging opnemen in het artikel.
   let wel, voor werknemers is het op de bedrijfscomputer niet altijd mogelijk om de extensie te gebruiken omwille van veiligheidsregels.
   nogmaals bedankt,

   jos vanoppen

   Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.