Er zijn heel veel manieren om gegevens in OneNote te brengen. Ook voor jou bestaat er wel eentje die past.

OneNote is een programma om notities in te maken en te bewaren. En dat merk je aan de veelheid van mogelijkheden die je hebt om er snel inhoud aan toe te voegen. Van gewoon typen tot geavanceerd bestanden als afdruk invoegen en alles er tussen in. Printen naar OneNote? Jazeker en nog wel razendsnel. Delen naar OneNote? Zonder probleem, en vanuit haast elke app.

We overlopen een aantal mogelijkheden. In  volgorde van meest gebruikt.

Typ zelf.

De eerste en meest gebruikte wijze om inhoud aan een OneNote pagina toe te voegen is door er tekst in te typen.

Een voordeel van OneNote ten opzichte van bijvoorbeeld Word is dat je overal op een pagina in OneNote kan beginnen typen . Je doet dat in aparte tekstkaders die zich automatisch vormen waar jij de cursor zet. Bovendien slaat OneNote automatisch al je content op.

In OneNote kan je , net als in Word, je tekst bewerken. De mogelijkheden zijn misschien beperkter, maar toch raak je een heel eind in OneNote voor tekstverwerking. Gewoon een stukje tekst selecteren en het minimenuutje met opmaak features is er al. En anders is de rechtermuistoets hier je grootste vriend.

Als je langere teksten maakt is het de moeite om in te delen met koppen en inspringen in je tekst te doen met de tab toets. Je kan dan secties in- en uitklappen. En je kan selecteren op een of meerdere niveaus.

Ook linken naar een inhoudsopgave op een andere pagina wordt dan gemakkelijk. Je maakt voor elk gewenst item een ‘koppeling naar een pagina’ en je kopieert deze in je inhoudsopgave

kopieer en plak

Alles wat selecteerbaar is kan je met kopiëren en plakken in OneNote zetten.   Het maakt niet uit vanuit welke programma’s deze tekst komt. De CTRL+ C en CTRL+ V sneltoetsen zijn hier je beste vriend.

Probeer ook eens een (deel van een) Excel tabel. De opmaak komt mooi mee.

Als je een selectie vanuit een webdocument kopieert en plakt dan voegt OneNote er de link naar het oorspronkelijke artikel in bij. Dat is heel handig om straks de context of de bron van je bewaarde fragment terug te vinden.

Je kan ook gewoon een stukje van een scherm als afbeelding kopiëren en plakken. WIN-SHIFT-S doet hier de trick. CTRL-V plakt. Werk je al in OneNote dan klik je schermopname op het tabblad invoegen. Het vorige programma waarin je werkte opent in schermopnamemodus.

Wil je dan de tekst op de afbeelding bewerkbaar maken? Klik rechts op je muis en selecteer ‘tekst kopiëren van afbeelding). CTRL-V en klaar. Je kan de tekst nu bewerken.

Vanuit apps

Indien je veel werkt op je tablet of smartphone dan zal je dikwijls content ‘delen’. 

Vanuit elke app kan je zo snel inhoud naar OneNote brengen. Eigenlijk kan je alles wat je kan selecteren in een app  ‘delen’  en zo naar OneNote sturen. Gebruikt het bijvoorbeeld als je digitaal leest  (moon reader ) of als je op het net een blog leest. Maar zoals gezegd, alles wat je kan selecteren krijg je zo in een handomdraai in OneNote.

Het symbooltje ‘delen doet hier steeds de trick.

Vanuit outlook

Voor degenen die veel mails verwerken en werken met de BeterAnders workflow is dit misschien wel de meest gebruikte manier om inhoud naar OneNote te brengen.  Mails die je wil archiveren of die je wil klaarzetten om straks te bespreken met iemand kan je met één klik vanuit Outlook naar OneNote sturen.

Het knopje met het OneNote symbool op je taakbalk is echt waar je beste vriend. Zeker tijdens de momenten dat je in bulk je inbox leegmaakt volgens de BeterAnders workflow zal je er veel plezier aan hebben.

Indien je ooit mails wil doorsturen zonder dat je in de desktopversie van Outlook werkt, overweeg dan eens de optie om naar me@onenote.com te sturen. Nadat je eenmalig je eigen mailadres hebt bevestigd kan je vanaf dan naar me@onenote.com sturen, alles zal netjes in je map ‘nieuwe notities’ aankomen. Handig om vanuit je smartphone of vanuit Gmail toch content naar OneNote te sturen.

Zie voor meer info : https://www.onenote.com/EmailToOneNote

Printen naar OneNote
 

Een heel handige manier om snel content naar OneNote te brengen is via de ‘printen naar OneNote functie’. Je kiest hiervoor als printer ‘verzenden naar OneNote’. Vanuit elk programma waar je kan printen kan je daardoor snel content naar OneNote sturen. Afhankelijk van de instellingen kan je ervoor kiezen om een selectie, één of meerdere pagina’s of het ganse bestand als afdruk op een nieuwe pagina te brengen.

Je krijgt hetzelfde resultaat als je vanuit OneNote kiest voor bestandafdruk  (tabblad Invoegen). Je hebt dan bovendien de keuze om te kiezen voor een afdruk van je scherm of een link naar het bestand.

De inhoud komt als afdruk in fotoformaat.  Wil je de tekst op de afbeelding bewerkbaar maken? Klik rechts op je muis en selecteer “tekst kopiëren van afbeelding” CTRL-V en klaar.

Clip naar OneNote.

Een add-in voor de meest gangbare browsers (edge, firefox, chrome) is de clip to OneNote. Je kan zo gemakkelijk content vanuit het net naar OneNote brengen. Meestal heb je de keuze tussen het ganse artikel, een sectie ervan of gewoon een link ernaar toe.

(Indien dit bij jou niet werkt: niet elke administrator in grote bedrijven staat deze functie toe. Informeer eventueel bij je IT beheerder.)

Gedeelde notities

Een wat vreemde manier om inhoud in OneNote te krijgen. Maar soms wel nuttig. We geven een voorbeeld vanuit Word.

Vanuit een document in Word kan je voor elke regel of paragraaf een notitie maken in OneNote. Voor het bijhouden van commentaar, to do’s, opzoekingswerk, voorlopige noten en dergelijke kan dat handig zijn.

De gekoppelde notitie blijft verbonden aan dat document. Je ziet in de notitie naar welke plaats in het document verwezen wordt. Je kan later de gekoppelde notities openen vanuit OneNote of vanuit je Word document.

Een gekoppelde notitie start je vanuit Word zelf. Kies Controleren en selecteer ‘gekoppelde notities’. Er opent zich een gedokt OneNote venster.

Klik in je Word document de plaats waar je een notitie wil koppelen en schrijf deze in OneNote.

Vanuit OneNote kan je met een klik op het Word Icoontje in één beweging terug naar de juiste plaats in je oorspronkelijke document. Zo heb je inhoud ter beschikking in OneNote terwijl deze eigenlijk in een andere document zit.

Je vindt hier nog wat extra uitleg over deze functie.  (https://beteranders.be/2021/02/24/notities-koppelen-in-onenote-aan-andere-office-documenten/ )

Het menu-item ‘invoegen’

Via de optie ‘invoegen’ zie je heel wat mogelijkheden om content aan je OneNote notitie toe te voegen:
 

 • een tabel
 • een bestand

Als je een bestand aan OneNote wil toevoegen, doe je dit als volgt:

 1. Ga naar invoegen
 2. Kies bestandsbijlage
 3. Je kan nu via je verkenner het bestand kiezen dat je wil toevoegen. In dit geval plak je een verwijzing naar dat bestand. Je kan er voor kiezen om een afdruk van het bestand in te voegen. OneNote plakt dan de volledige inhoud van het geselecteerde bestand. Eventueel maakt het daarvoor automatisch subpagina’s aan. Wees hier een beetje verstandig in je keuze, een erg groot bestand als afdruk plakken heeft niet veel zin.
 • een Excel werkblad, hier geldt dezelfde keuzemogelijkheid, als bestand of als afdruk. Met de optie grafiek of tabel invoeren krijg je een keuzemogelijkheid om de te plakken inhoud te selecteren.
 • een schermopname, je doet via de tab ‘invoegen’ of met de sneltoets WIN+S (of WIN+SHIFT+S naargelang je hoger of lager dan Windows 8.1 gebruikt)

Als je een afbeelding aan OneNote wil toevoegen, doe je dit als volgt:

 1. Ga naar invoegen
 2. Kies afbeeldingen
 3. Je kan nu via je verkenner de afbeelding kiezen die je wil toevoegen.
  Indien er tekst op je afbeelding staat, of indien je afbeelding eigenlijk een foto van een blad is, dan kan je gemakkelijk de inhoud ervan ophalen en als bewerkbare tekst invoegen. Rechterklik hiervoor op de afbeelding in OneNote en kies de optie ‘tekst kopieren van afbeelding‘. Als je foto enigszins duidelijk is, dan zal je versteld staan van de accuraatheid waarmee OneNote dit aanpakt.
 • Audio-opname
 • Video-opname
 • Datum – tijd, denk ook aan de sneltoetsen ALT-SHIFT-T en ALT-SHIFT-D voor  de datum en tijd.
 • Paginasjablonen Deze optie is handig als je vaak dezelfde tekst gebruikt, bijvoorbeeld voor je meeting notes of een uitnodiging of dergelijke. Het is een gratis manier om tekst in te voegen. Zie ook :

Linken maken binnen OneNote
 

Je krijgt dus gemakkelijk veel informatie naar je OneNote pagina’s gestuurd. Je houdt hier best wat orde in.

Gebruik hiervoor de optie die OneNote je geeft om gemakkelijk linken te leggen tussen de verschillende pagina’s.

Er zijn twee richtingen om dit te doen.

CTRL-K om in je huidige pagina een verwijzing vanuit een andere notitie, YRL op het net, of een bestand op je PC te maken. Heel handig!

Rechtermuisklik en koppeling naar pagina kopiëren , CTRL V om een verwijzing vanuit je huidige pagina naar een andere notitie te plakken.

Kijk hieronder voor extra info.

Kijk voor meer info over het ordenen van je informatie in OneNote hier:

Weet jij nog manieren om gemakkelijk informatie in OneNote te krijgen, laat het ons zeker weten. Wij passen met plezier ons artikel aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.