Wees piekeren te snel af

Als piekeren jou uit je nachtrust houdt, 5 tips om ’s nachts NIET wakker te liggen …

 

Soms is ons hoofd zo vol dat het onmogelijk is om onze aandacht te richten op één zaak. We worden dan zo overstelpt door al datgene wat we moeten doen, willen doen, kunnen doen, zouden moeten doen of al gedaan moesten hebben, dat vanuit de prikkels vanuit ons eigen hoofd elke aandacht onmiddellijk naar die andere zaken gaat. We noemen dat het geroezemoes in ons hoofd. En dat wordt piekeren! Wat kunnen we daar aan doen?

piekeren
als piekeren als prikkeldraad wordt (fotolia)

We moeten er iets aan doen. Want dit geroezemoes in je hoofd werkt heel contraproductief. En het leidt tot ongezonde stress. Dit soort stress werkt tegen omdat het ons overvalt en we het zien als iets slecht. Kelly McGonigal schrijft daarentegen in “Sterker met stress, Waarom stress goed voor je is en hoe je er goed in wordt” dat stress je tot betere prestaties kan brengen vanaf het ogenblik dat je stress omarmt en het ziet als een hulpmiddel waarmee jouw lichaam zich klaarmaakt en wapent om samen met jou dat moeilijk project of die te korte deadline aan te pakken. Maar zolang je stress ziet als iets wat onnuttig en schadelijk voor je lichaam is, werkt het contraproductief. Je zal dan voortdurend de symptomen van je stress voelen en deze zullen je uit je concentratie houden. En eventueel leidt dit tot slapeloze nachten. Je begint te piekeren. En piekeren heeft het eigenaardige kenmerk van zichzelf niet op te houden. De slapeloze nachten stapelen zich zo op.

Wat kan je er aan doen?

SPREEK

Geroezemoes in je hoofd wordt vaak veroorzaakt doordat je teveel niet afgewerkte keien op je takenlijstje hebt of je jezelf met kikkers hebt opgezadeld. Keien zijn onze grote, belangrijke taken. Taken die, wanneer je ze doet, ontegensprekelijk tot je doelen leiden. Sommige van die grote taken boezemen ons echter angst in. We zien er als een berg tegen op. En we stellen ze uit. En dat is het moment dat deze keien kikkers worden. De enige manier om van die kikker af te raken, is om hem te slikken. Je zal je achteraf een stuk beter voelen! Zolang je de kikker niet slikt zal hij enkel groter en dikker worden. Mythisch groot en dik…

Hou je kikker niet voor jezelf. Je succes tot slikken zal in een veelvoud toenemen als je over je kikker spreekt met anderen. Je buddy  is een prima persoon om je kikker mee te delen. Spreek met jezelf af wanneer je de kikker gaat slikken, plan het in je agenda en laat weten aan je omgeving dat je dat gaat doen. Door je omgeving bij je plannen te betrekken verhoog je de waarde ervan nog eens.

En als je kikker geslikt is, stoef er dan wat over. Wie weet werkt het motiverend voor je collega’s!

SCHRIJF

Geroezemoes in je hoofd kan ook ontstaan doordat je van alles probeert te onthouden. Ik moet dit nog en dat nog en ik mag dit niet vergeten en moet ook nog aan dat denken. Probeer het vooral niet te onthouden, maar schrijf het op. Zorg dat het in je systeem komt. De BeterAnders workflow is een prima middel om alles te onthouden en te verwerken. Desnoods schrijf je het vlug even op een papiertje. Maar verwerk dat later dan wel ook in je systeem. Maar haal het vooral uit je hoofd. Deze tip geldt ook ’s nachts! Zorg dat er steeds papier naast je bed ligt, waar je op kan schrijven wat in je hoofd zit.

Zaken visueel maken (en dus opschrijven) geeft vaker een veel realistischer beeld op het probleem of de taak. In je hoofd kunnen bepaalde taken soms onnoemelijk grote proporties aannemen. Ze opschrijven herleidt ze vaak tot hun reële omvang. En die is vaak een pak kleiner dan je eerst dacht.

Een goed hulpmiddel als er heel veel in je hoofd zit, is de minddump. Neem een wit blad papier en schrijf daar alles op wat in je hoofd zit. Als je het op een meer gestructureerde manier doet, kan je de techniek van de mindmap gebruiken.

ZOEK NIET

Geroezemoes in je hoofd … omdat je iets niet vindt en je je daardoor begint op te jagen en je onrust in je hoofd veroorzaakt. In het vorige punt schreven we al: schrijf alles op wat in je hoofd zit. Een minddump of een mindmap kunnen je hierbij helpen. Maar zorg ook dat je 1 goed systeem hebt om dat alles in bij te houden. De BeterAnders workflow kan je hier zeker bij helpen. Je zal nodeloos zoeken, en, erger nog, zoeken zonder vinden, hierdoor tot een absoluut minimum beperken. Een goed systeem is wat helpt. Een systeem dat met andere woorden jouw externe geheugen wordt. Het zal jouw hulpmiddel zijn tot een leeg, geroezemoes-loos hoofd. En dat geeft je weer rust.

KIJK TERUG

Geroezemoes in je hoofd … doordat je niet alle taken gedaan kreeg en je je zorgen maakt over de taken die je volgende week nog allemaal moet doen. Doordat je het gevoel hebt dat je prioriteiten niet meer juist staan. Doordat je deadlines niet gehaald hebt. Doordat …

We hadden het eerder al over verschillende lijstjes: takenlijstje, opvolglijstje, te bespreken met lijstje. Op het einde van de week terugkijken naar je lijstjes, maar ook vooruit kijken naar de weken die komen, gaan je hier de nodige rust geven. Je krijgt de kans om je prioriteiten terug juist te zetten, aan te manen als zaken die je doorgegeven hebt niet gebeurd zijn, werkblokken in je agenda bij te plannen als die er onvoldoende zijn.

Overzicht op wat je moet doen, geeft rust en legt het geroezemoes in je hoofd al snel het zwijgen op.

DOE

Al van oudsher zegt men: mens sana in corpore sano. Het is een vaak aangehaald citaat uit één van de satiren van de Romeinse dichter Juvenalis. Deze gezonde geest in een gezond lichaam is voor ons een rustgevende geest. Een geest die controle vindt.

De 4 stappen die we hierboven beschreven, kunnen je daarbij helpen. Maar onderschat het effect van beweging niet. Dat moet niet veel zijn. Een korte wandeling iedere keer je een pomodoro afgerond hebt. 10 minuten oefeningen doen als je ’s morgen opstaat of als je ’s avonds thuis komt. Zorg er voor dat je niet onmiddellijk te veel tegelijk wil. Begin klein. Volgens de 5 minutenregel die we eerder al aanhaalden bijvoorbeeld. Creëer gewoontes om te bewegen. Vind de sport / beweging die bij jou past.

Bewegen en sporten zijn bij uitstek de activiteiten die onze geest laten afdwalen tot zijn default modus. Die toestand waarin we alle indrukken verwerken die we opdeden.  En vooral die toestand waarin we nieuwe ideeën krijgen en creatieve oplossingen vinden voor de soms complexe problemen die we in ons hoofd hebben.

Bewegen tenslotte is volgens wetenschappelijk onderzoek naast meditatie oefeningen een van de beste manieren om onze wilskracht te trainen. Doen dus.

Zen Yoga Meditation

Dus: Spreek, schrijf, zoek niet, kijk terug en doe.

Het geroezemoes in je hoofd zal stoppen.

Je slapeloze nachten verdwijnen.

Je bent beter uitgerust.

Je bent zorgelozer en hebt je meer aandacht voor wat telt.

Je werkt veel efficiënter en effectiever.

 

Wat houdt jou nog tegen?

 

 

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.